Αλκοόλ και οικογένεια: Τα 3 βήματα που πρέπει να εφαρμόσεις για να βοηθήσεις

Πρόκειται για τον αδερφό μου. Έχει πρόβλημα με το αλκοόλ, αλλά τελευταία δεν μιλάει σε κανέναν. Λέει κάποιες ασυναρτησίες και το βράδυ πίνει.

Πώς μπορώ να τον βοηθήσω; Δεν θέλει να πάει σε ψυχολόγο, είναι αδιάφορος και επιθετικός.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μας δίνετε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά πολλές οικογένειες. Ο αλκοολισμός , όπως και κάθε είδους εθισμός μπορεί να θεραπευτεί με τη βοήθεια ειδικών αρκεί να υπάρχει κίνητρο. Στην ουσία σήμερα αντιμετωπίζεται ως εθισμός σχεδόν κάθε συνήθεια που ακολουθείται εκτός μέτρου από ένα άτομο το οποίο γνωρίζει ότι δυσκολεύεται ή αδυνατεί να την κατευνάσει.

Ο εθισμός φέρνει μοναξιά και απομόνωση, πράγμα που μπορεί να φέρει την ανάγκη για εθιστική συμπεριφορά. Δημιουργείται ο φαύλος κύκλος όταν ο εθισμένος επαναλάβει την  εθιστική του ενέργεια για ανακούφιση, και η αλλαγή της διάθεσης που δημιουργείται, του δίνει την ψευδαίσθηση ότι μια ανάγκη του έχει καλυφθεί.

Γιατί οι άνθρωποι πίνουν;

Πολλές φορές οι άνθρωποι πίνουν όταν δεν αντέχουν τα συναισθήματά τους και τους φαίνονται λιγότερο ανυπόφορα όταν πίνουν. Μπορεί  να προσπαθούν να αναπληρώσουν κάτι που τους λείπει, π.χ. αίσθηση δύναμης αν γενικά αισθάνονται αβοήθητοι.

Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και αξίζει να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους που υποφέρουν για να μπορέσουμε να δούμε πως ξεκίνησαν και πως έφτασαν ως εδώ. Η ψυχολογική υποστήριξη σε αυτή την πορεία είναι πολύτιμη και αναγκαία, ώστε τελικά να μπορέσει το άτομο να αγαπήσει και να φροντίσει τον εαυτό του στον αντίποδα της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς.

Πώς να τον βοηθήσεις

Υπάρχουν διάφορα κέντρα που ασχολούνται με τη θεραπεία του αλκοολισμού και εφαρμόζουν διαφορετικές μεθόδους. Οπότε μπορεί κανείς να επιλέξει είτε κλειστή, παρέμβαση δηλαδή με διαμονή στον χώρο τους είτε ανοιχτή, δηλαδή να πηγαίνει σπίτι του.

Αυτό είναι κάτι που μπορούν να βοηθήσουν οι συγγενείς, δηλαδή να συλλέξουν πληροφορίες. Ίσως μπορείτε να του αφήσετε κάποια φυλλάδια ώστε να τα δει μόνος του σε μια νηφάλια κατάσταση αν όταν τον προσεγγίσετε για αυτό το θέμα αντιδρά ή αδιαφορεί. Οι συγγενείς επηρεάζονται από την όλη κατάσταση, οπότε είναι λογικό να σας προβληματίζει το τι μπορείτε να κάνετε.

Ίσως χρειαστεί να βάλετε όρια στο τι μπορείτε να ανεχτείτε (π.χ. όχι την επιθετική συμπεριφορά). Μπορείτε να απευθυνθείτε σε σύμβουλο ψυχικής υγείας και να συζητήσετε διεξοδικά το θέμα, το πώς αισθάνεστε εσείς γύρω από αυτό, το πόσο βάρος παίρνετε πάνω σας και με τι τρόπους θα μπορούσατε να το διαχειριστείτε καλύτερα.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι κρύβεται πίσω από έναν εθισμό; Απλή απόλαυση ή κάτι παραπάνω;

 Οι 6 αλήθειες για τα ναρκωτικά που (πιθανόν) αγνοείς

Ψωνίζω άρα υπάρχω; Ο εθισμός στις αγορές

Σχετικά άρθρα