Τεχνικές χαλάρωσης για να πείτε «αντίο» στο στρες

Από τα 10 με 12 ήθελα να γίνω γιατρός και με ενδιέφεραν όλα όσα αφορούν στην ιατρική. Εγώ δεν έχω κάποιο σημαντικό νόσημα. Είχα κατά καιρούς παθήσεις που δεν συναντώνται συχνά στην ηλικία μου.

Οι γιατροί παραδέχονται ότι είμαι άτυχη και συμβαίνουν γενικά πολλά στο σώμα μου ταυτόχρονα (σύνδρομο πολυκυστικών, κύστες στο στήθος, υποθυρεοειδισμός, λεμφαδενοπάθειες, αλλεργίες και μπορώ να συνεχίσω για ώρα). Είμαι λίγο προβληματική και ασχολούμαι αρκετά με αυτό, κάτι που προφανώς με κάνει ακόμα πιο προβληματική.

Περιβάλλομαι από ασθένειες και απλά φοβάμαι

Φέτος η μαμά μου διαγνώστηκε με προχωρημένο καρκίνο και οι 2 γιαγιάδες μου είχαν την ίδια μορφή καρκίνου. Ο αδερφός μου διαγνώστηκε με σοβαρό γενετικό σύνδρομο. Περιβάλλομαι από ασθένειες και απλά φοβάμαι. Ξενυχτάω για να διαβάζω σχετικές διατριβές και ιατρικά βιβλία. Δεν κοιμάμαι εύκολα γιατί φοβάμαι ότι κάτι θα έχω κληρονομήσει.

Η μαμά μου έχει 40% πιθανότητες επιβίωσης στην επόμενη 5ετία. Αγχώνομαι, παίρνω παυσίπονο και φοβάμαι ότι παθαίνω αλλεργικό σοκ ενώ ξέρω ότι έχω αλλεργικό έκζεμα και είναι απόλυτα λογική η κοκκινίλα σε κάποια σημεία του σώματος. Κάθε πρωί συνειδητοποιώ ότι είμαι παράλογη και απορώ πως τα σκέφτομαι όλα αυτά. Σχεδόν κάθε βράδυ, όμως επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο. Είμαι υποχόνδρια; Θα μου περάσει όλο αυτό ή θέλω βοήθεια;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφέρετε ότι από μικρή τρέφατε ενδιαφέρον για τα ιατρικά θέματα . Λέτε ότι είχατε κατά καιρούς διάφορες παθήσεις χρόνιες και μη,  που όμως από ό,τι κατάλαβα δεν βάζανε σε κίνδυνο τη ζωή σας. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείτε να διερευνήσετε τη σύνδεση μεταξύ των παραπάνω, δηλαδή εάν το ιατρικό ενδιαφέρον συνδέεται με μια θεραπευτική διάθεση προς το σώμα σας. Ας μην ξαχνάμε πως ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα.

Οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν το σώμα μας και μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα στο σώμα μας. Λέτε: «Είμαι λίγο προβληματική και ασχολούμαι αρκετά με αυτό, κάτι που προφανώς με κάνει ακόμα πιο προβληματική» και ότι μελετάτε σχετικά βιβλία. Εδώ αξίζει να επισημάνουμε ότι στη σημερινή εποχή η πρόσβαση στην ιατρική γνώση είναι πιο εύκολη από ποτέ.

Εσείς για ποιο λόγο αισθάνεστε προβληματική;

Αυτό όμως έχει δυο πλευρές: Από τη μια είναι ωφέλιμο να ξέρουμε τι συμβαίνει και πως λειτουργεί ο οργανισμός μας σε βασικά πλαίσια. Από την άλλη δεν γινόμαστε γιατροί , ικανοί να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε μόνο και μόνο επειδή διαβάσαμε κάποιες πληροφορίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σύνθετος μηχανισμός και καλό είναι να απευθυνόμαστε στους ειδικούς γιατρούς κάθε φορά για να αξιολογήσουν το ζήτημα που μας απασχολεί.

Κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική και να υπάρχουν λεπτομέρειες  που να διαφοροποιούν τον ένα ασθενή από τον άλλο και να μας διαφύγουν όταν τα μελετάμε σαν απλοί αναγνώστες. Εσείς για ποιο λόγο αισθάνεστε προβληματική που ασχολείστε με αυτά τα θέματα; Αισθάνεστε ότι ξοδεύετε περισσότερο χρόνο μέσα στη μέρα σας από όσο θα θέλατε με αυτή την ενασχόληση;

Πρέπει να καθησυχάσετε τον εαυτό σας

Το νιώθετε σαν εμμονή ή σαν συνήθεια που δεν μπορείτε να διακόψετε; Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείτε να δείτε τι σημαίνει αυτή η έντονη ενασχόληση για εσάς με τα ιατρικά θέματα, και εάν θέλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές σε σχέση με αυτό. Αναφέρετε ότι περιβάλλεστε από σοβαρές ασθένειες στενών συγγενών σας και αυτό είναι λογικό να σας προκαλεί φόβο.

Αυτό μπορεί να σας φέρνει αντιμέτωπη με υπαρξιακά άγχη και να σας αναγκάζει να αναλογιστείτε το νόημα της ζωής. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείτε να διερευνήσετε τα συναισθήματά σας  που πιθανόν να είναι ανάμεικτα και πιθανόν να μην μπορείτε να τα αντιληφθείτε πράγμα που μπορεί να σας εντείνει το άγχος. Πολλές φορές οι συγγενείς ασθενών βιώνουν έντονο συναισθηματικό βάρος, κατάθλιψη και ενοχές που σχετίζεται με την αίσθηση ανημποριάς απέναντι στην ασθένεια των συγγενών.

Η αϋπνία, η έντονη ανησυχία και ο παράλογος (όπως και εσείς η ίδια τον χαρακτηρίζετε) φόβος ότι κάτι θα πάθετε, μας δείχνουν ότι χρειάζεται να μπορέσετε να βρείτε τρόπους να καθησυχάσετε τον εαυτό σας. Εάν δυσκολεύεστε να το κάνετε μόνη σας και φτάνετε να υποφέρετε από το ίδιο μοτίβο θα δείτε ότι είναι πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό να απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας.

Το λίγο άγχος μας κινητοποιεί

Τα αλλεργικά εκζέματα που αναφέρετε έχει συζητήσει με ειδικό αλλεργιολόγο αν μπορεί να οφείλονται στον παράγοντα του στρες; Γιατί αυτό είναι σύνηθες και στο δέρμα ξεσπάνε εσωτερικές συγκρούσεις, άλυτα άγχη και αδιέξοδες σκέψεις. Το λίγο άγχος μας κινητοποιεί, το πολύ όμως και συνεχόμενο βάζει τον εαυτό μας σε μόνιμο συναγερμό χωρίς να χρειάζεται και αυτό μπορεί να φέρει διάφορα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείτε να μάθετε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης.

Η εξάσκηση της αναπνοής είναι μια τεχνική χαλάρωσης που βοηθάει και στην αϋπνία. Ένα ήρεμο και χαλαρό άτομο έχει: Αυτόματη ρυθμική, βαθιά, απαλή αναπνοή. Όταν επικρατεί το στρες είναι διακεκομμένη, βιαστική, χωρίς ρυθμό, περιορίζεται η οξυγόνωση των μυών και των οργάνων Η επεξεργασία των αρνητικών σκέψεων και η αντικατάστασή τους με άλλες θετικές και ωφέλιμες μέσα σε ένα υποστηρικτικό κλίμα ψυχολογικής υποστήριξης με έναν ειδικό ψυχικής  θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και σωματικά και ψυχικά.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα ελευθερώσεις τον εαυτό σου από το άγχος;

Και όμως: Αυτές οι τροφές διώχνουν το άγχος για πάντα

Σχετικά άρθρα