Πώς θα ελευθερώσεις τον εαυτό σου από το άγχος;

Πριν 5 μήνες είχα πουλήσει μέσω marketplace μια τσάντα. Είχα αγχωθεί άμα θα της αρέσει και όλο το σκεφτόμουν! Από εκείνη την ημέρα ένιωσα κάπως άβολα με τον εαυτό μου.

Νόμιζα πως με κοιτούν όλοι, ότι κάπου θα με συναντήσει για να με πει κάτι για την τσάντα. Απέφευγα να βγω έξω μόνη μου. Βγαίνω με τον άντρα μου και την κουνιάδα μου. Συνεχίζω να φοβάμαι ακόμα να βγω μόνη μου, να πάω στο σουπερμάρκετ, για ψωμί κλπ.

Προσπαθώ να το αντιμετωπίσω. Επίσης έχω ένα μωράκι 18 μηνών αγοράκι. Να πω πως ο άντρας μου με το παραμικρό που μαλώνουμε, λέει πως θα με χωρίσει και ότι πρέπει να χάσω πολλά κιλά αν θέλει να είμαστε μαζί. Άρχισα δίαιτα και είμαι σε καλό δρόμο. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Αγαπητή αναγνώστρια,

Γίνεται αντιληπτό από το μήνυμα σου το γενικευμένο άγχος και στρες που βιώνεις στην καθημερινότητα σου. Σε απασχολούν διάφορα θέματα και οφείλεις να αποφορτίζεσαι ώστε να μπορείς να έχεις διάθεση για το μωράκι σου πρωτίστως και για τον εαυτό σου δευτερευόντως.

Η πίεση της καθημερινότητας και οι ευθύνες της νέας μαμάς ίσως διοχευτεύονται στο άγχος και την αγωνία μήπως πετύχεις την κυρία που έκανες την πώληση της τσάντας και αυτό σε βαραίνει ακόμα περισσότερο. Ίσως  μάλιστα σου δημιουργεί ψευδοενοχές και προσπαθείς να «προστατέψεις» τον εαυτό σου με το να μην βγαίνεις μόνη σου αλλά πάντα συνοδευόμενη από τον άνδρα σου.

Οι φοβίες, οι ανασφάλειες και ο συχνοί τσακωμοί

Ένα άλλο ζήτημα που εντείνει τις φοβίες και ενισχύει τις ανασφάλειές σου είναι οι συχνοί τσακωμοί με τον συζυγό σου. Δυσκολεύουν τη κατάσταση περισσότερο και κάνουν τα πράγματα να φαίνονται πιο ζόρικα. Στην προκειμένη κατάσταση θα σε παρότρυνα να πάτε μαζί με τον συντροφό σου σε ένα ψυχολόγο ώστε να ακολουθήσετε μια θεραπεία για ζευγάρια.

Επίσης, θα ήταν ευεργετικό να αρχίσετε μια κοινή ασχολία, όπως ο χορός , θα σας χαλαρώσει και θα σας φέρει σίγουρα πιο κοντά. Θα νιώθει και εκείνος αντίστοιχα πίεση και στρές. Το νέο μέλος στην οικογένεια εκτός απο μεγάλη χαρά, αποτελεί μια τεράστια αλλαγή για το ζευγάρι και απαιτείται χρόνος προσαρμοργής, ώστε να λειτουργήσει ο καθένας στο νέο του ρόλο. Είναι μια καλή αρχή αυτή που θα σε βοηθήσει αρκετά.

Καλή επιτυχία.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το μεγάλο άγχος όταν πας να φας – Πώς θα ξεπεράσεις αυτόν τον φόβο;

Έχω παχύνει και από το άγχος μου όλο τρώω. Πώς θα απαλλαγώ από τα κιλά;

Και όμως: Αυτές οι τροφές διώχνουν το άγχος για πάντα

Σχετικά άρθρα