Γιατί τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας φοβούνται περισσότερο τον θάνατο;

Ζω με τη μητέρα μου και είναι άρρωστη. Αναρρώνει από εγκεφαλικό και μου λέει συνέχεια ότι θα πεθάνει. Τι μπορώ να κάνω για να την ανακουφίσω από αυτές τις σκέψεις;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου

Η φροντίδα ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας είναι συναισθηματικά επίπονη διαδικασία, ειδικά όταν το πρόσωπο φροντίδας είναι η μητέρα. Είναι πολύ λογικό να προσπαθείτε να βρείτε τρόπους να την ανακουφίσετε, και φαίνεται το πόσο πολύ νοιάζεστε για εκείνη.

Είναι αρκετά δύσκολο παρόλα αυτά να μπορέσετε να πείσετε τη μητέρα σας ότι δεν θα πεθάνει, και είναι αρκετά ψυχοφθόρο και για εσάς όλο αυτό. Μέσω της ανησυχίας ότι θα πεθάνει, εκφράζει ένα δικό της φόβο και μια πεποίθηση ότι δεν θα τα καταφέρει. Ίσως θα βοηθούσε να το βλέπαμε λίγο πιο σφαιρικά, εάν προσπαθούσατε να εστιάσετε στην ανησυχία της και όχι τόσο στο να απαντήσετε το εάν θα πεθάνει ή όχι.

ilikiomenoi

Να είστε δίπλα της

Το να είστε δίπλα της και να της παρέχετε συναισθηματική στήριξη προκειμένου να ανακουφίσετε την ανησυχία της, υπενθυμίζοντάς της συνεχώς ότι την αγαπάτε και ότι θα είστε εκεί για ό,τι χρειαστεί, της παρέχετε ένα αίσθημα ασφάλειας, κάτι που έχει μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή καθώς ο φόβος για τη ζωή της γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Συνήθως προσπαθούμε να διαψεύσουμε το άτομο που αντιμετωπίζει ένα θέμα υγείας ότι θα πεθάνει, και ίσως εκείνη τη στιγμή βγαίνει και μια δική μας αποστροφή και άρνηση στο γεγονός ενός επερχόμενου θανάτου. Αυτό όμως δεν ανακουφίζει κανέναν από τους δύο.

Οι σκέψεις αυτές θα έρχονται ξανά και ξανά και είναι φυσιολογικό δεδομένης της κατάστασης. Το να υπενθυμίζουμε στο άτομο που αγαπάμε ότι θα είμαστε δίπλα του και πως αυτές οι σκέψεις δεν βοηθάνε την ανάρρωση, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος Παντείου
Facebook: Marilenagrammatikopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 5 χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σου που καθορίζουν πώς θα ξοδέψεις τη σύνταξή σου

Απώλεια συζύγου: Οι δυσκολίες για εκείνον που μένει πίσω

Η μόνη λύση όταν ο γιος γίνεται επιθετικός και χτυπά τη μητέρα

Σχετικά άρθρα