Τοξικοί συγγενείς: Οι φράσεις που χρησιμοποιούν όσοι επικρίνουν τους γύρω τους

Έχω ένα πρόβλημα το οποίο έχει αρχίσει να με ενοχλεί περισσότερο τον τελευταίο καιρό. Βασικά το πρόβλημα δεν είναι σε εμένα αλλά στους δικούς μου και γενικότερα στο σόι.

Το θέμα λοιπόν είναι το ότι εγώ είμαι αγοροκόριτσο, αν και δεν μου αρέσει αυτή η λέξη. Και το στιλ μου είναι όπως ενός αγοροκόριτσου, δηλαδή δεν είναι να πεις ότι ντύνομαι σαν αγόρι αλλά ούτε και ότι πιο θηλυκό υπάρχει. Για εμένα είναι μια χαρά.

Δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου

Αλλά μου λένε συνέχεια «συμπεριφέρσου σαν κορίτσι, ντύσου σαν κορίτσι και φόρα κανένα φόρεμα, κράτα μια τσάντα σαν τα κορίτσια, είναι άσχημο να έχεις τα χρήματα σου στην τσέπη σου» και τέτοιου είδους σχόλια. Εκνευρίζομαι γιατί κορίτσι είμαι,  δεν είμαι αγόρι. Απλά το στιλ μου είναι λιγάκι αγοραίο και δεν θέλω να το αλλάξω με το ζόρι μόνο και μόνο επειδή το θέλουν αυτοί.

Κάθε φορά που θέλω να τους πω ότι «αυτή είμαι και δεν μπορώ να αλλάξω για εσάς ή δεν θέλω να αλλάξω», θέλω να βάλω τα κλάματα και δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Δεν μπορώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν είναι η πρώτη φορά. Χρειάζομαι βοήθεια γιατί δεν αντέχω άλλο αυτή τη κατάσταση.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου

Φαίνεστε αρκετά πιεσμένη από την κατάσταση αυτή, και από όσο μπορώ να καταλάβω αισθάνεστε ότι δεν σας αποδέχονται όπως είστε και για αυτό σας ζητούν να αλλάξετε. Η αίσθηση της μη αποδοχής από τα οικεία μας πρόσωπα, από συγγενείς μας, είναι αρκετά επίπονο συναίσθημα και μπορεί εύκολα να πέσουμε στην παγίδα να δίνουμε εξηγήσεις προκειμένου να τους κάνουμε να καταλάβουν.

Φαίνεται όμως, σαν να μην προσπαθούν να σας καταλάβουν. Οπότε μήπως θα έπρεπε να σταματήσετε να προσπαθείτε να τους κάνετε να δουν αυτό που βλέπετε εσείς; Εάν εσάς σας αρέσει το στιλ που έχετε επιλέξει, δεν χρειάζεται να αρέσει και στους υπόλοιπους. Η αντίδρασή σας  είναι πολύ φυσιολογική, έτσι αντιδράει κάθε άνθρωπος σε τέτοιου είδους πίεση και μη αποδοχή.

Η ανάγκη για αποδοχή

Ωστόσο, εάν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις στις οποίες  αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με τον τρόπο που θα θέλατε, καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε εάν για αυτό ευθύνεστε εσείς  ή ο παρεμβατικός τρόπος των υπόλοιπων συγγενών σας, και να ζητήσετε βοήθεια ίσως από κάποιον ειδικό για να μάθετε έναν άλλο τρόπο διαχείρισης παρόμοιων καταστάσεων.

Όταν έχουμε απέναντί μας άτομα που λένε αρκετά έντονα τη γνώμη τους, και επιμένουν και κάποιες φορές, είναι λογικό να διστάζουμε να πούμε τη δική μας γνώμη ειδικά εάν ο χαρακτήρας μας είναι πιο ήπιων τόνων. Αυτή η πίεση που δημιουργείται από την παθητικότητά μας, μάς κάνει να ξεσπάμε σε κλάματα και να τα βάζουμε με τον εαυτό μας, να νιώθουμε εγκλωβισμένοι.

Η ανάγκη για αποδοχή, είναι βασική συναισθηματική ανάγκη για κάθε άνθρωπο, και για αυτό πρέπει μάθουμε να διαχειριζόμαστε το γεγονός ότι δεν θα μας αποδέχονται όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό.

Μαρία – Ελένη Γραμματικοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Απόφοιτος Παντείου
Facebook: Marilenagrammatikopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα ελευθερώσεις τον εαυτό σου από το άγχος;

6 τρόποι για να βοηθήσεις τον φίλο που θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του

Η στάση – κλειδί από τους γονείς για να μάθουν τα «θέλω» των παιδιών τους

Η «χρυσή» οδός για να επικοινωνήσεις με τους γονείς σου χωρίς να θεωρηθείς… επαναστάτρια!

Σχετικά άρθρα