Η στάση – κλειδί από τους γονείς για να μάθουν τα «θέλω» των παιδιών τους

Σαν παιδί, η 20χρονη κόρη μου είναι αρκετά κλειστή με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στις εξετάσεις δεν πέρασε κάπου, δεν προσπάθησε και ιδιαίτερα μιας και δεν είχε ξεκάθαρους στόχους.

Έτσι λοιπόν, την παροτρύναμε να γραφτεί σε ένα κολλέγιο στην πόλη που ζούμε, σε πρόγραμμα που εκείνη επέλεξε. Στο δεύτερο έτος, αφού προπληρώσαμε εφάπαξ ολόκληρο το ποσό, που δεν είναι και λίγο, μας είπε ότι δεν της αρέσει και πως θα το αφήσει.

Έχει ευκαιριακές δουλειές, αλλά για να κάνει ή να σπουδάσει κάτι άλλο ούτε λόγος. Δεν συζητιέται και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος ψυχικής υγείας Νικόλαος Βαμβακάρης

Αγαπητέ αναγνώστη,

Πάρα πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση καθώς πάρα πολλά παιδιά δεν έχουν ξεκάθαρους στόχους ή μια συγκεκριμένη επιθυμία όσον αφορά στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

mana paidi desmos

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς από την πλευρά τους σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να προσπαθήσουν να βρουν με ποιον τρόπο θα έρθουν σε επικοινωνία με το παιδί ώστε να καταλάβουν τα βαθύτερα του «θέλω» και αυτό πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα οικογενειακό πλαίσιο με ηρεμία.

Επίσης, θα ήταν πολύ βοηθητικό να επικοινωνούσατε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ο οποίος θα σας βοηθούσε και στο κομμάτι της επικοινωνίας και ίσως μέσα από την πραγματοποίηση κάποιου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ίσως να βοηθούσε περαιτέρω την κατάσταση, χωρίς φυσικά να παρέμβει στο οικογενειακό περιβάλλον αλλά δίνοντας την δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κατανοήσουν η μια την άλλη καλύτερα.

Νικόλαος Βαμβακάρης
Ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος ψυχικής υγείας
Υψηλάντου 172, T.K. 18535, Πειραιάς
τηλ: 210-4296363
www.normavitae.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σεξ στην εφηβεία: Μήπως είναι εκείνη έτοιμη και όχι οι γονείς;

5 συμβουλές για να «χτίσεις» το πνεύμα σου αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Συμβουλές για γονείς: Τα βήματα για να χειριστείς σωστά τον έφηβο που μέθυσε

Σχετικά άρθρα