6 τρόποι για να βοηθήσεις τον φίλο που θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του

Θα ήθελα βοήθεια αλλά όχι για εμένα, για την κολλητή μου. Από ότι έχω καταλάβει έχει κάποια οικογενειακά προβλήματα εδώ και αρκετά χρόνια αλλά δεν θέλει να μου πει τι ακριβώς και εγώ δεν θέλω να την πιέσω.

Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να αυτοκτονήσει και μου το λέει συχνά. Ενώ στην αρχή δεν το έπαιρνα στα σοβαρά, είδα χαρακιές στα χέρια τις. Τις έκανα μια μεγάλη «σκηνή» τότε αλλά δεν άλλαξε κάτι. Πριν λίγες ημέρες μου είπε ότι θέλει να πεθάνει αλλά δεν το κάνει γιατί φοβάται και δεν θα το αντέξει η μαμά της.

Φοβάμαι πολύ…

Μετά μου έστειλε βίντεο με εκείνη να χαρακώνει το πόδι της. Αυτό που θέλω από εσάς είναι να με συμβούλεψετε στο τι πρέπει να της λέω. Φοβάμαι πολύ γιατί αν πω κάτι λάθος θα είναι η «σταγόνα» που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Είμαι πάντα όσο καλή μπορώ μαζί της κάτι που είναι δύσκολο γιατί περνάει πολύ συχνά τις φάσεις της.

Γίνεται τρομερά αγενής, μα της έχω δείξει ότι είμαι διαθέσιμη πάντα για εκείνη. Επίσης έχουμε συζητήσει να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο αλλά δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Η αλήθεια είναι πως το ερώτημα σου με προβλημάτισε αρκετά. Από όσα περιγράφεις η κατάσταση σχετικά με την φίλη σου είναι αρκετά δύσκολη και έχεις βάλει και τον εαυτό σου μέσα σε όλο αυτό πολύ έντονα. Σίγουρα η φίλη σου χρειάζεται βοήθεια, αλλά σκέφτομαι ότι και εσύ θα χρειάζεσαι κάποια βοήθεια και στήριξη με όλο αυτό που βιώνεις.

Ας εστιάσουμε όμως αναλυτικότερα στο ερώτημα σου. Από όσα αναφέρεις μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η φίλη σου εμφανίζει μια σειρά πρώιμων συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτοκτονικό ιδεασμό(αυτοτραυματισμοί, συναισθηματικές διακυμάνσεις και συζήτηση περί αυτοκτονίας τα πιο σημαντικά εδώ).

Από την στιγμή που τα πράγματα έχουν πάρει μια τέτοια τροπή θεωρώ ότι είναι παρακινδυνευμένο εσύ να αναλάβεις την ευθύνη για να την αποτρέψεις. Από ότι καταλαβαίνω για κάποιο λόγο αποκλείει την πιθανότητα να επισκεφτεί κάποιον ψυχολόγο ή άλλο ειδικό, αλλά ίσως μπορείς σε μια σας συζήτηση να της προτείνεις να απευθυνθεί σε κάποια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για άτομα με αυτοκτονικές σκέψεις.

Τι να κάνεις για βοηθήσεις και εκείνη και εσένα;

Μπορεί να της φανεί πιο εύκολο σαν διαδικασία και να το δοκιμάσει. Ίσως αυτό της δώσει μια άλλη προοπτική σκέψης. Για να μπορέσει η φίλη σου να βγει από αυτό το τούνελ θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Από τη δική σου πλευρά αυτά που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις είναι τα εξής:

  • Να της δείχνεις το ενδιαφέρον σου και την διαθεσιμότητα σου ώστε να ξέρει ότι υπάρχει κάποιος να την ακούσει στις δύσκολες στιγμές.
  • Θα πρέπει να επιζητάς τον διάλογο μαζί της και να την προτρέπεις όπως ανέφερα παραπάνω να απευθυνθεί κάπου για βοήθεια,γιατί είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της.
  • Το να είσαι εσύ ψυχικά ανθεκτική και υπομονετική, χωρίς διάθεση για επικρίσεις και χαρακτηρισμούς θα διευκολύνει την μεταξύ σας επικοινωνία και σχέση.
  • Αν σου ανοιχτεί κάποια στιγμή σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καλό θα είναι να μην προσπαθήσεις να μειώσεις την σοβαρότητα τους γιατί αυτό θα την κλείσει ακόμα περισσότερο.
  • Επίσης για κανέναν λόγο όπως είπαμε δεν πρέπει να κρατήσεις κρυφό όλο αυτό που ξέρεις για εκείνη. Αν έχεις πρόσβαση σε κάποιο άτομο της οικογένειας της ή κάποιο άλλο πρόσωπο που την νοιάζεται καλό θα είναι να τους το επικοινωνήσεις ώστε και εκείνοι να λάβουν τα μέτρα τους.
  • Και φυσικά προέχει όπως σου είπα και παραπάνω να φροντίσεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό που βιώνεις. Αν νιώθεις λοιπόν, πως αυτή η κατάσταση σε ξεπερνά θα πρέπει και εσύ να στραφείς σε ένα δικό σου πρόσωπο εμπιστοσύνης ή κάποιον ειδικό ώστε να λάβεις κι εσύ την απαραίτητη υποστήριξη.

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβεία και διαζύγιο: Τι θα κάνω αν η μαμά και ο μπαμπάς χωρίσουν;

Νιώθω πολύ μόνη και αδύναμη… Κανείς δεν με καταλαβαίνει…

Πού μπορώ να βρω δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη;

Σχετικά άρθρα