Κασέμ Σουλεϊμανί: Το προφίλ του πανίσχυρου Ιρανού στρατιωτικού με τα γκρίζα γένια τον οποίο δολοφόνησαν οι Αμερικανοί – Ο λόγος που ένας εθνικός ήρωας βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ

Ο πανίσχυρος Ιρανός αξιωματικός Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε την Παρασκευή 3/1 σε βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μια κίνηση που το αμερικανικό Πεντάγωνο χαρακτήρισε ως «αμυντική» ενέργεια.

«Αναλάβαμε δράση το βράδυ προκειμένου να σταματήσουμε έναν πόλεμο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του τηλεοπτική δήλωση μετά την επίθεση που οδήγησε στον θάνατο του Ιρανού στρατηγού. «Δεν αναλάβαμε δράση για να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ είναι «σε ετοιμότητα και προετοιμασμένες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση κριθεί απαραίτητη» εάν το Ιράν απειλήσει τις ζωές Αμερικανών. Αναφερόμενος στον ΣουλεΪμανί, ο Τραμπ δήλωσε ότι «ο θάνατος αθώων ανθρώπων ήταν το αρρωστημένο πάθος του», προσθέτοντας ότι «τον πιάσαμε επί το έργον και τον εξουδετερώσαμε».

Το βίντεο – ντοκουμέντο

Από την άλλη, ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Καανί διαδέχτηκε, ως νέος επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Ο ίδιος, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Ανώτατο Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως αναμένει να δει «πολλά πτώματα Αμερικανών» στη Μέση Ανατολή.

Οι δηλώσεις του νέου επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, Εσμαΐλ Καανί, αποτελούν αντίκτυπο της οργής που επικρατεί στο Ιράν από την «εξουδετέρωση» του Κασέμ Σουλεϊμανί. Και εν μέσω των απειλών από την Τεχεράνη και της δραματικής κλιμάκωσης της κρίσης στον Κόλπο, βίντεο – ντοκουμέντο από την επίμαχη στιγμή της ανατίναξης του αυτοκινήτου του Σουλεϊμανί βλέπει το φως της δημοσιότητας και συγκλονίζει.

Στο βίντεο που δημοσίευσε ειδικός αναλυτής θεμάτων άμυνας φαίνεται ο πύραυλος αέρος – εδάφους AGM-114 να πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο του Σουλεϊμανί, δίπλα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Βαγδάτης.

Εκείνος έπαιρνε τις αποφάσεις

Ήταν Ιρανός στρατιωτικός ηγέτης, γενικός υποπλοίαρχος και διοικητής των ειδικών δυνάμεων αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης για ειδικές επιχειρήσεις εκτός του Ιράν. Οι Αλ-Κουντς, υπό την ηγεσία του Σουλεϊμανί παρείχαν στήριξη στις δυνάμεις Χαμάς και Χεζμπολάχ στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο.

«Οι Ιρανοί συνομιλητές μου ήταν πολύ σαφείς. Μολονότι ενημέρωναν τον υπουργό Εξωτερικών, στο τέλος τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο στρατηγός Σουλεϊμανί», δήλωσε πριν από μερικά χρόνια στο BBC ο Ράιαν Κρόκερ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

https://www.instagram.com/p/B63ZVLbl2nA/

Από τους πιο σημαντικούς εχθρούς των ΗΠΑ

Έτσι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής κατάστασης μετά την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από εκεί. Από το 2012, οι ιρανικές δυνάμεις υποστήριξαν τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Ο Σουλεϊμανί συμμετείχε επίσης στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην κυβέρνηση του για την καταπολέμηση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους (2014-2015). Ακριβώς επειδή η πορεία του ήταν πετυχημένη και θεωρείτο ως ένας πολύ σημαντικός εχθρός πολλών, στις 3 Ιανουαρίου 2020 σκοτώθηκε στη Βαγδάτη, ως αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

https://www.instagram.com/p/B627MxyHwie/

Εθνικός ήρωας στο Ιράν

Ήταν εθνικός ήρωας στο Ιράν. Έχουν δημιουργηθεί ακόμη και ταινίες, τραγούδια και άλλα προς τιμήν του. Γεννημένος το 1957 σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια στο ορεινό χωριό Κανάτ-ε-Μάλεκ στην επαρχία Ραμπόρ της νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν, ο πατέρας του, ο οποίος έλαβε ένα οικόπεδο από τις μεταρρυθμίσεις του Σάχη, είχε χρεωθεί με ένα δάνειο 100 τομάν.

Ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος τον είχε περιγράψει ως άνθρωπο εξαιρετικά ήρεμο, ολιγόλογο, ο οποίος σπανίως ύψωνε τη φωνή. «Καθόταν πάντα στην άλλη άκρη (…) μόνος του, πολύ ήσυχα. Δεν μίλαγε, δεν έκανε σχόλια, μόνο άκουγε», είχε δηλώσει στο New Yorker.

Είναι απόφοιτος δημοτικού

Ως εκ τούτου, έχοντας αποφοιτήσει μόνο από το δημοτικό σχολείο, ο 13χρονος Κασέμ και ένας συγγενής του πήγαν να εργαστούν στην επαρχιακή πρωτεύουσα Κερμάν όπου εργάστηκαν στις κατασκευές για να ξεχρεώσουν τον πατέρα του. Σύμφωνα με τον Σουλεϊμανί πληρώνονταν δύο τομάν την ημέρα.

Μετά την αποπλήρωση του δανείου, το 1975 ξεκίνησε να εργάζεται στο τοπικό τμήμα επεξεργασίας νερού, όπου μετά από λίγο έγινε βοηθός μηχανικός. Ως νεαρός, υποστήριξε τις ιδέες της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 και εντάχθηκε στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Αλλά γρήγορα φάνηκαν οι ικανότητές του

Ο Σουλεϊμανί ανελίχθηκε γρήγορα. Αφού ολοκλήρωσε μαθήματα διάρκειας 45 ημερών για νέους μαχητές, ο άρχισε να εκτελεί μη στρατιωτικά καθήκοντα. Τού είχε ανατεθεί η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής νερού στην επαρχία Κερμάν.

Το 1980 είχε την πρώτη στρατιωτική εμπειρία του κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής κουρδικής εξέγερσης στην επαρχία Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, παρόλο που δεν διαδραμάτισε καίριο ρόλο στην επιχείρηση αυτή.

Πάντα… έλυνε και έδενε!

Το 1999, κατά την διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης στην Τεχεράνη, ήταν ένας από τους 24 στρατηγούς των Φρουρών της Επανάστασης οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Μοχάμαντ Χαταμί, ειδοποιώντας τον ότι αν δεν καταστείλει την εξέγερση, ο στρατός μπορεί να κάνει πραξικόπημα εναντίον του.

Θεωρούταν ως πιθανός διάδοχος του στρατηγού Γιαχία Ραχίμ Σαφαβί στο αξίωμα του διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης όταν ο Σαφαβί εγκατέλειψε τη θέση του το 2007. Το 2008 ηγήθηκε μιας ομάδας ερευνητών οι οποίοι ερεύνησαν τον θάνατο του Ιμάντ Μούγκνια και βοήθησε στον κανονισμό εκεχειρίας ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τον στρατό Μαχντί το 2008.

Στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ

Το όνομά του περιλαμβάνεται στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ. Αυτή η μαύρη λίστα περιλαμβάνει 15 Ιρανούς υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως συμμέτοχοι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο 62χρονος στρατιωτικός, με τα γκρίζα γένια κομμένα πάντα κοντά, είχε γίνει κάτι σαν… ροκ σταρ στο Ιράν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, είχε δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στο Instagram. Οι φωτογραφίες του στα πεδία των μαχών, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, καθώς και σε ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων ή ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού, τον μετέτρεψαν σε πρόσωπο πασίγνωστο σε όλη την περιοχή.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όμαρ αλ-Μπασίρ: Ένας από τους χειρότερους δικτάτορες του κόσμου ο οποίος διέταξε την εκτέλεση χιλιάδων αξιωματικών και διαδηλωτών, πήρε 25 εκατομμύρια από τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και παντρεύτηκε την ξαδέρφη του

Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο επιχειρηματίας που έχτισε μια «αυτοκρατορία» και κατάφερε να βγάλει 1,3 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια – Ο λόγος που αποφάσισε να πουλήσει όλες τις μετοχές του στον Alpha και τα σοβαρά προβλήματα υγείας

Στιβ Ιστερμπρούκ: Το «χρυσό» παιδί των McDonald’s που απολύθηκε μετά τις… ροζ αποκαλύψεις – Τα 16 εκατ. δολάρια τον χρόνο, το σκάνδαλο και η ιστορία της πιο πετυχημένης fast food εταιρίας

Μπεράτ Αλμπαϊράκ: Ο αγαπημένος γαμπρός του Σουλτάνου και πατέρας 3 παιδιών μπλεγμένος σε «ροζ» σκάνδαλο και σε offshore – Οι… καυτές στιγμές με καλλονή σε γιοτ, η μήνυση και η ευτυχισμένη οικογένεια

Ανδρέας Μαρτίνης: Ο οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι με τη φτωχή οικογένεια που έκανε χρυσές… δουλειές και έπαιρνε μίζες για το «Ερρίκος Ντυνάν» – Η χλιδάτη ζωή, τα πανάκριβα δείπνα και τα πολυτελή δώρα

Σχετικά άρθρα