Πόσο εύκολο είναι να γίνω ανεξάρτηση οικονομικά και ψυχικά όταν έχω μάθει να με συντηρούν οι γονείς μου;

Μένω ακόμα με τους γονείς μου και όλο αυτό με εκνευρίζει αλλά από την άλλη λόγω οικονομικής δυσμένειας, δεν γίνεται να φύγω από το σπίτι.

Υπάρχει κάποια τεχνική για να ηρεμώ όταν εκνευρίζομαι; Με τσαντίζει βασικά να ζητούν από εμένα να τα κάνω όλα με τη δικαιολογία ότι έχω υποχρέωση γιατί μένω ακόμα μαζί τους.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Σοφία Αντύπα

Καταλαβαίνω ότι νιώθετε αρκετή ένταση και εκνευρισμό λόγω έλλειψης προσωπικού χώρου. Είναι δύσκολο να είναι κανείς ενήλικας και να ζει ακόμα με τους γονείς του. Τις περισσότερες φορές δημιουργούνται εντάσεις και τσακωμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Η λύση εδώ είναι μια: να γίνετε ανεξάρτητη οικονομικά και να μπορέσετε να βρείτε τον δικό σας χώρο. Είναι κατανοητό και από τη μεριά των γονιών σας από την άλλη, να σας ζητούν να συνεισφέρετε στις δουλειές του σπιτιού διότι είναι υποχρέωση σας εφόσον ζείτε ακόμα μαζί τους.

Ως αναφορά στις τεχνικές ηρεμίας υπάρχουν στο διαδίκτυο και μπορείτε να τις βρείτε. Δείτε αν κάτι τέτοιο θα σας βοηθούσε, αλλιώς βάλτε στόχο την ανεξαρτητοποίησή σας, οικονομικά και ψυχικά.

Σοφία Αντύπα
Ψυχολόγος
www.ipsychology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παραμελήμενο παιδί θα γίνει ένας εξαρτητικός ενήλικας με προβλήματα αυτοπεποίθησης;

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Σχετικά άρθρα