Η έξαρση του κορωνοϊού δοκιμάζει την ψυχραιμία μας. Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν!

Η έξαρση του νέου κορωνοϊού φαίνεται να έχει επηρεάσει εκτός από τη σωματική μας υγεία, και την ψυχική, καθώς δημιουργεί μεγάλο άγχος και ανασφάλεια στους ανθρώπους και τις κοινότητες.

Γράφει η ψυχολόγος Ειρήνη Χατζησωτηράκη

Ήδη εκατοντάδες τηλεφωνικές γραμμές παροχής ψυχολογικής υποστήριξης έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, προσφέροντας βοήθεια όχι μόνο σε άτομα που είχαν/ έχουν νοσήσει αλλά και σε άτομα που έχουν ξεπεράσει τον φόβο αλλά βρίσκονται σε μετατραυματικό στρες λόγω της ασθένειας.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο αντιμετώπισης του ιού με διάφορα μέτρα περιορισμού που έχουν παρθεί από την κυβέρνηση με σκοπό την μη εξάπλωση του ιού στις επόμενες εβδομάδες. Πώς αντιμετωπίζουμε όλη αυτή την κατάσταση που είναι όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και σε συλλογικό; Πώς επεξεργαζόμαστε όλα αυτά τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια ζώντας στο πλαίσιο του περιορισμού για «το καλό μας»;

Να εκτονώνετε τα συναισθήματά σας

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε διάφορα αρνητικά συναισθημάτα όπως θυμό, φόβο, στεναχώρια, απογοήτευση κατα τη διάρκεια μιας κρίσης. Είναι πολύ σημαντικό να εκτονώνετε τα συναισθήματά σας και να μιλάτε σε ανθρώπους που έχουν διάθεση να σας ακούσουν και όχι να σας τρομοκρατήσουν περισσότερο. Η επικοινωνία με ανθρώπους που εμπιστεύεστε όπως η οικογένεια, οι φίλοι, οι ειδικοί ψυχικής υγείας πάντα βοηθάει.

Αν νιώθετε ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον για να σας ακούσει, μην χρησιμοποιείτε τρόπους εκτόνωσης που κάνουν κακό στην υγεία σας (όπως αλκοόλ, φάρμακα, κάπνισμα). Το θέμα δεν είναι να αγνοήσετε ή να καταπνίξετε τα συναισθήματα σας αλλά να τα αναγνωρίσετε και να τα επεξεργαστείτε. Για αυτό υπάρχουν και γραμμές υποστηρίξης που σχετίζονται με τη κρίση που αντιμετωπίζουμε.

Ας ασχοληθείτε με το σπίτι, την οικογένεια και τον εαυτό σας

Εάν χρειαστεί να μείνετε σπίτι, υιοθετείστε ένα υγιεινό και δημιουργικό τρόπο ζωής. Είναι ευκαιρία να ασχοληθείτε με το σπίτι και την οικογένεια σας, να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και πριν δεν είχατε χρόνο, είναι ευκαιρία να αποκτήσειτε επαφή με φίλους που είχατε καιρό να δειτε μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Επίσης, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να διαβάσετε κάποιο βιβλίο που θα σας βοηθήσει στη διαχείριση στρες, να διαλογιστείτε ή να γυμναστείτε. Ενημερωθείτε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί από site που είναι αξιόπιστα και όχι από μέσα μαζικής ενημέρωσης που προάγουν το φόβο και την ανασφάλεια. Μια ασφαλής πηγή είναι η ιστοσελιδά του ΕΟΔΥ που μπορείτε να μάθετε ότι χρειάζεται χωρίς την αναστάτωση που προκαλούν οι υπόλοιπες πηγές.

Μην είστε όλη την ώρα μπροστά από μια οθόνη!

Μειώστε την ώρα που περνάτε μπροστά στην τηλεόραση με το να βλέπετε ειδήσεις και αφιέρωστε το χρόνο σας σε ταινίες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα ή σε βιβλία αυτοβελτίωσης ακόμα και σε διαδικτυακά σεμινάρια αυτογνωσίας. Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε διαδικτυακά και δωρέαν.

Όλοι έχουμε περάσει στο παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και μάθαμε πράγματα από αυτές τις εμπειρίες, χρησιμοποίηστε λοιπόν αυτά που μάθατε τότε για να ξεπεράσετε και την κρίση του τώρα. Είναι μια εμπειρία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και σίγουρα υπάρχουν θετικά πράγματα που θα αποκομοίσουμε αρκεί να αξιοποιήσουμε τα μέσα που έχουμε.

Να είστε με αυτούς που αγαπάτε

Τέλος δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από την παρουσία αυτών που αγαπάμε δίπλα μας. Είτε αυτό είναι το κατοικίδιο μας, είτε είναι τα παιδιά μας, είτε είναι οι γονείς ή ο σύντροφος μας. Επικοινωνήστε την αγάπη, ζητήστε αγάπη και πάνω από όλα δημιουργήστε αγάπη.

Πρόληψη, υπομονή και σωστή τήρηση των μέτρων για να διαχειριστούμε την κατάσταση. Ορθή σκέψη και ψυχραιμία είναι τα «κλειδιά» στο να μην πέσουμε στην παγίδα του πανικού. Και να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι σας, υπάρχει πάντα κάποιος ο οποίος είναι πρόθυμος να σας ακούσει και να σας βοηθήσει. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια!

Ειρήνη Χατζησωτηράκη
Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος γάμου – οικογένειας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η βιταμίνη D «ασπίδα» κατά του κορωνοϊού. Ό,τι πρέπει να ξέρεις!

«Πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για τον κορωνοϊό;» Τι να αποφύγετε να τους πείτε…!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα