Γονείς και παιδιά vs κορωνοϊός. Ένας δύσκολος «γρίφος»! Υπάρχει λύση;

Χρειάζεται να έχουμε κατά νου πως εάν υπάρχει μια κατάσταση κρίσης και αποφεύγουμε να μιλήσουμε εμείς στα παιδιά για αυτήν, αυτό θα τα κάνει να ανησυχήσουν περισσότερο.

«Μην φοβάστε να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορωνοϊό», προτρέπει τους γονείς η ψυχολόγος Χρύσα Λεχουρίτη με ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία και την παιγνιοθεραπεία. Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά ήδη εκτίθενται αναπόφευκτα σε αντικρουόμενες πληροφορίες (από το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τους φίλους τους) έχει μεγάλη σημασία «ο συναισθηματικός τόνος της συζήτησης».

Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται ήρεμα

Στόχος της κουβέντας πρέπει να είναι τα παιδιά να αισθανθούν ήρεμα, ενημερωμένα και να λάβουν αξιόπιστες πληροφορίες, διατυπωμένες με τρόπο κατανοητό, ανάλογα προς την ηλικία τους. «Να νιώσουν πως έχουμε μαζί μια διαρκή γραμμή επικοινωνίας». Υπάρχουν πάντως όρια.

«Να αποφύγουμε να δώσουμε πάρα πολλές λεπτομέρειες γιατί αυτό μπορεί να τα ανησυχήσει πιο πολύ. Θα ήταν περισσότερο βοηθητικό να απαντήσουμε σε δικές τους ερωτήσεις, καθώς έτσι θα εστιάσουμε στα θέματα που απασχολούν εκείνα περισσότερο», τονίζει η ψυχολόγος.

Ειλικρίνεια και σωστή πληροφόρηση είναι οι δύο αρχές που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς. Και αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλα δεν υπάρχει λόγος να αισθανθούν άσχημα. Σε δεύτερο χρόνο, οι γονείς μπορούν να δώσουν πληρέστερες απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα.

Η εύκολη… παγίδα των υποδείξεων

Μια άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι «να αποφύγουμε την ενθάρρυνση των τρομακτικών φαντασιώσεων που συνήθως φτιάχνουν σε καταστάσεις φόβου τα παιδιά», σύμφωνα με την κα Λεχουρίτη. Η συζήτηση είναι απαραίτητη, οι εντολές, όμως, περιττές. Η λογική «-Πλύνε τα χέρια σου. -Γιατί; -Γιατί έτσι.», δεν λειτουργεί.

Πρέπει να αποφύγουμε την εύκολη… παγίδα των υποδείξεων. Εάν τα παιδιά αισθανθούν άνετα με τις απορίες τους, πολύ πιο εύκολα θα ακολουθήσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την προστασία τους. «Είναι σημαντικό να καταλάβουν πως η φροντίδα του εαυτού είναι δική μας ευθύνη. Τους εξηγούμε πως το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τον ιό».

Για να κρατήσουμε λοιπόν, τους εαυτούς μας υγιείς, χρειάζεται να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα όταν επιστρέφουμε από εξωτερικούς χώρους, μετά το παιχνίδι, προτού φάμε, μετά από βήχα, φτέρνισμα, φύσιμα/άγγιγμα της μύτης ή χρήση του μπάνιου.

Το πρόγραμμα βοηθάει!

Σε δύσκολες περιόδους, η βεβαιότητα της καθημερινής ρουτίνας και της προβλεψιμότητας είναι καθησυχαστική για μικρούς, αλλά και μεγάλους. «Στο βαθμό που είναι εφικτό, είναι αποτελεσματικό το να τηρήσουμε ένα καθημερινό πρόγραμμα (ώρα φαγητού, παιχνιδιού, ύπνου). Θα είναι πολύ βοηθητικό να δούμε αυτό το διάστημα σαν μια ευκαιρία να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε μαζί».

«Υπάρχει ο κίνδυνος πολλά παιδιά να… βουλιάξουν μέσα στις οθόνες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Οπότε οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν δραστηριότητες για την πνευματική τους άσκηση, αλλά και δραστηριότητες που θα τους συνδέσουν συναισθηματικά, σε αυτή την δύσκολη περίοδο».

Βιβλία, ταινίες, επιτραπέζια και το ξεκαθάρισμα στο δωμάτιο είναι χρήσιμα!

Η επανάληψη των σχολικών μαθημάτων και εργασιών δεν είναι κακή, αλλά δεν χρειάζεται πίεση. Πάντως, «μια πρόκληση θα κρατήσει τα παιδιά σε εγρήγορση. Για παράδειγμα η ανάγνωση μιας σειράς βιβλίων δημιουργεί μια συναισθηματική… γέφυρα μεταξύ γονέων και παιδιών».

Επίσης, κλασικές ταινίες όπως «Ε.Τ.», «Μαίρη Πόπινς» και «Η Μελωδία της Ευτυχίας» μπορεί να λειτουργήσουν σαν οικογενειακή δραστηριότητα, ενώ τα επιτραπέζια παιχνίδια και το ξεκαθάρισμα στο δωμάτιο από βιβλία και παιχνίδια ίσως είναι μια διέξοδος.

Οι γονείς μπορούν να… σκαρφιστούν πολλές ιδέες αν το θέλουν και το αποτέλεσμα μπορείς να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις από ότι κανείς φανταζόταν!

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η έξαρση του κορωνοϊού δοκιμάζει την ψυχραιμία μας. Πώς να διαχειριστείτε το άγχος σας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν!

«Πώς να μιλήσω στα παιδιά μου για τον κορωνοϊό;» Τι να αποφύγετε να τους πείτε…!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα