«Έχω τρεις αντιδραστικούς γιους! Πώς θα τα βγάλω πέρα με τη συμπεριφορά τους;»

Έχω τρεις αντιδραστικούς γιους. Πολύ αντιδραστικούς όμως! Για παράδειγμα, ο μεγάλος που είναι 10 ετών, αρνείται να κάνει μπάνιο και να διαβάσει.

Σε φασαρία μεταξύ τους βγάζει επιθετική συμπεριφορά. Ο μεσαίος, που είναι 7, έχει έντονη αντίδραση στα μαθήματα και πρέπει να τα κάνουμε μαζί, αλλά και φωνάζει έντονα και βρίζει σε καταστάσεις έντονες. Ο μικρός, που είναι κοντά στα 3, μας κάνει όλους ό,τι θέλει.

Ευθύνομαι εγώ για αυτή τη λάθος συμπεριφορά τους;

Και ξεφεύγει από αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή μπορεί να τρώει και να σηκωθεί για να παίξει ενώ δεν έχει τελειώσει. Επίσης δεν μπορεί ακόμα να ακολουθήσει εντολές και να είναι στην ομάδα ομαλά. Για παράδειγμα, στον παιδικό ήταν το μόνο παιδί που δεν ακολουθούσε τις οδηγίες της δασκάλας. Εκεί που έλεγαν τα κάλαντα έπεσε στο πάτωμα και ξάπλωσε.

Αυτό που ζήτω είναι να με βοηθήσετε με τη συμπεριφορά τους γιατί ενώ είναι τόσο καλά παιδιά σε έντονες καταστάσεις αντιδρούν λάθος και ενώ προσπαθώ πολύ με συζητήσεις και παραδείγματα ακόμα δεν έχω βρει κάποια λύση. Τι κάνω λάθος;

Στο ερώτημά σας απάντηση η συμβουλευτική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μαριέττα Πεπελάση

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ευχαριστούμε για το μοίρασμα των προβληματισμών σου. Αρχικά, αντιλαμβάνομαι από τα λεγόμενά σου ότι έχεις την ανάγκη να μειωθεί όλη αυτή η ένταση που βιώνετε. Και είναι λογικό, διότι και εσύ με τη σειρά σου δεν θα μπορείς να είσαι δημιουργική και παραγωγική αν νιώθεις εξαντλημένη.

Ο 3χρονος γιος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του

Όσον αφορά στον 3χρονο γιο σου, τα παιδιά 3 – 5 ετών διαμορφώνουν ορισμένες πλευρές του χαρακτήρα τους σε αυτήν την ηλικία και για το λόγο αυτόν, οι γονείς χρειάζεται να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση με τη συμπεριφορά τους , ώστε να αντιλαμβάνονται τα μικρά τους τι είναι σωστό και τι όχι.

Επιπλέον, η σταθερότητα και η αποφασιστικότητά μας δεν σημαίνει ότι είναι τιμωρία για εκείνα αλλά αντίθετα είναι ένα όριο και μια δήλωση του τι επιτρέπεται και τι δεν είναι αποδεκτό από τις αρχές της οικογένειάς μας. Τα όρια χαρίζουν ασφάλεια στα παιδιά και τα έχουν ανάγκη, ώστε να μη νιώθουν ότι βαδίζουν στο άγνωστο, σε έναν χαοτικό κόσμο.

Γράψε τον 7χρονο σε ένα κέντρο μελέτης

Ωστόσο, τα όρια δεν χρειάζεται να τίθενται με φωνές αλλά με αποφασιστικότητα, και έχει διαφορά το ένα από το άλλο. Σχετικά με τον γιο σου που είναι 7 ετών και αντιδρά με τα μαθήματα, θα μπορούσες να τον γράψεις σε ένα κέντρο μελέτης, ώστε να τελειώνει τα μαθήματά του εκεί, να είναι πάντα διαβασμένος και έτσι, να έχετε τα απογεύματα ελεύθερα για δραστηριότητες μα, πάνω από όλα, θα έχετε ηρεμία στις μεταξύ σας σχέσεις. Θα έχετε τον χρόνο να κάνετε πράγματα μαζί και να τα απολαμβάνετε. Και είναι τόσο σημαντικό αυτό!

Εντόπισε τι είναι αυτό που ενοχλεί τον 10χρονο

Τέλος, όσον αφορά στον μεγάλο σου γιο, δεν γνωρίζω αν παίζει πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια και τι είδους, αλλά αν περνά πολύ χρόνο μπροστά σε οθόνες με παιχνίδια βίας είναι αναμενόμενο να αναπτύξει τέτοιες συμπεριφορές.

Από την άλλη, αν βλέπει πως το ενδιαφέρον σου μονοπωλούν τα άλλα δύο αγόρια, κάτι πρέπει να κάνει κι εκείνος για να σου τραβήξει την προσοχή. Και έτσι κάνει. Εντόπισε τι είναι αυτό που τον ενοχλεί, συζήτησε μαζί του, και μην απαντάς στις φωνές με φωνές, αλλά θέσε κι εκεί τα όριά σου στις μη αποδεκτές συμπεριφορές και σε εκείνες που δεν χαρακτηρίζονται από σεβασμό.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων;

«Γιατί να διαβάζω παραμύθια στο παιδί μου;» Τα 3+2 σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη!

Σχετικά άρθρα