Κοτόπιτα με κόκκινο κρασί | Coq au Vin Pie

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο

  • 2 ½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο

  • 1 μεγάλο καφέ κρεμμύδι

  • 120 γρ. μπέικον

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

  • ¼ φλιτζάνι ή 50 γρ. βούτυρο

  • 1 μεγάλο αποφλοιωμένο καρότο

  • 1 σέλινο

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

  • 1 φύλλο δάφνης

  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας

  • ½ μπουκάλι κόκκινο κρασί

  • 200 γρ. μανιτάρια

  •  1 κρόκος αυγού

  • 1 κουταλάκι του γλυκού σουσάμι

  • Ελαιόλαδο

  • Αλατοπίπερο

Παρασκευή

Βήμα 1 Τεμαχίστε το κοτόπουλο

Βήμα 2 Για τον ζωμό, τοποθετήστε τα κομμάτια που έχουν κόκαλο σε μια κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε το φύλλο δάφνης και αφήστε να βράσει για 45 λεπτά.

Βήμα 3 Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, στραγγίξτε το κοτόπουλο και κρατήστε σε ένα μπολ τον ζωμό.

Βήμα 4 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετήστε τα φιλέτα κοτόπουλου και σπτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τα και αφήστε τα στην άκρη.

Βήμα 5 Στην ίδια κατσαρόλα σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, προσθέστε το βούτυρο. Μόλις λιώσει προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το μπέικον σε κυβάκια και το θυμάρι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο, τα καρότα, το σέλινο και το αλεύρι και ανακατέψτε καλά για 5 λεπτά. Προσθέστε το μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί, την πάστα ντομάτας, το κοτόπουλο από πρίν, το φύλλο δάφνης, τα μανιτάρια σε κύβους, το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε να σιγοβράσει απαλά για 40 λεπτά καθώς ανακατεύετε περιστασιακά.

Βήμα 6 Βουτυρώστε καλάένα ταψί και τοποθετήστε το φύλλο της πίτας. Κόψτε τις άκρες που εξέχουν και καλύψτε το με μεμβράνη. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά στο ψυγείο.

Βήμα 7 Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 170 ° C

Βήμα 8 Μόλις ξεκουραστεί, γεμίστε τη πίτα με το μείγμα κοτόπουλου, γεμίστε ομοιόμορφα και στη συνέχεια ισιώστε το πάνω μέρος.

Βήμα 9 Σε ένα μπολ σπάστε ένα αυγό και με ένα πινέλο περάστε τις άκρες της πίτας.

Βήμα 10 Καλύψτε την κορυφή της πίτας με το υπόλοιπο φύλλο, ακριβώς όπως πριν.

Βήμα 11 Καλύψτε την κορυφή χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο αυγό

Βήμα 12 Πασπαλίστε με σουσάμι

Βήμα 13 Κόψτε ένα μικρό τρίγωνο στο κέντρο της πίτας για να απελευθερώσετε τον ατμό και ψήστε για 45 λεπτά στους 170 ° C. (Θα πρέπει να δείτε τον ατμό να βγαίνει από την κεντρική τρύπα μόλις μαγειρευτεί.)  

Δείτε ολόκληρη την συνταγή εδώ:

 

Σχετικά άρθρα