Εδώ και αρκετό καιρό η ψυχολογία μου είναι πολύ πεσμένη, προσπαθώ να ανέβω αλλά δεν τα καταφέρνω. Πώς θα ξαναβρώ την χαρά;

“Γεια σας είμαι 14 χρονών και εδώ και αρκετό καιρό η ψυχολογία μου είναι πολύ πεσμένη, προσπαθώ με διάφορα πράγματα να έρθω και πάλι στα καλά μου αλλά τίποτα. Εκείνη την στιγμή θα χαρώ αλλά όταν γυρίσω σπίτι θα είμαι πάλι όπως ήμουν πριν. Σε αυτο συμβάλλει ότι ενώ είχα φίλες έφτασα σε σημείο να κάνω μονο παρέα με την ξαδέρφη μου και δεν ξέρω τον λόγο. Στο σχολείο τα παιδιά με κοροϊδεύουν λόγω της ακμής μου. Νιώθω πολύ άσχημα όταν βρίσκομαι σε πολύ κόσμο, νιώθω ότι κάτι θα γίνει και θα έρθουν όλοι καταπάνω μου. Κι επίσης έχω υπερβολικό άγχος για τα πάντα, σε σημείο που δεν έχω κοιμηθει 2 μερες και λόγω της υπερανάλυσης που βρίσκεται στο μυαλό μου. Επίσης έχω κάνει “σχέσεις” όχι κάτι κακό απλά με το αγόρι κανένα φιλάκι δώσαμε και αυτο. Δεν ξέρω πως να το πω στους γονείς μου γιατί με πιέζουν κάθε μέρα και μου λένε ότι σχέση πρέπει να κάνω στα 20 και μετά και αυτό με άγχωσε γιατί φοβάμαι ότι αν το μάθουν δεν ξερω κι εγω τι θα κάνουν, με αγαπούν πολύ απλά με αυτό το θέμα είναι λίγο συντηρητικοί. Τι μου προτείνετε να κάνω σε αυτά τα θέματα που σας είπα;”

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός  Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Αρχικά θέλω να σε ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη και το θάρρος σου να εκφράσεις τους προσωπικούς σου προβληματισμούς. Εν συνεχεία οφείλω να σε καλωσορίσω στην περίοδο της εφηβείας. Μιας περιόδου που όλοι θα πρέπει να περάσουμε, η οποία αποτελεί την «γέφυρα» ανάμεσα στην παιδική και την ενήλικη ζωή. Η συγκεκριμένη περίοδος έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία αποτελούν προκλήσεις και ευκαιρίες που εφόσον αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά συντελούν στην ομαλή είσοδο της ενηλικίωσης. Φυσικά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες (αν όχι ο σημαντικότερος) προκειμένου η μετάβαση αυτή να είναι ομαλή, είναι η καλή σχέση και επικοινωνία με τους γονείς.

Παρατηρώντας όσα αναφέρεις στο ερώτημα σου φαίνεται αρκετά καθαρά ότι αντιμετωπίζεις κι εσύ τα συνηθέστερα θέματα των εφήβων. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα εξής :

Εμφάνιση. Μπορεί και να είναι πρώτο στη λίστα, γιατί βλέπεις το σώμα σου να αλλάζει συνέχεια και καλείσαι να το αντιμετωπίσεις. Όταν μάλιστα βλέπεις τα αψεγάδιαστα γυναικεία σώματα μέσα από τα Μέσα, ίσως να νιώθεις ακόμα πιο περίεργα. 

Εκπαίδευση. Πρέπει ίσως να αποδεικνύεις συνέχεια ότι είσαι καλή μαθήτρια και θα μπορέσεις να μπεις σε ένα καλό πανεπιστήμιο. 

Ραντεβού. Τώρα ξεκινούν οι ορμόνες του σεξ, οι πρώτες ρομαντικές σχέσεις και τα έντονα συναισθήματα. 

Bullying. Δεν αφορά μόνο τα κορίτσια, αλλά και τα δύο φύλα. 

Φιλίες. Τώρα βάζεις τα θεμέλια των κοινωνικών δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στη διάθεση σου και ότι ίσως κάποιες φιλίες διαλύονται εύκολα. 

Αυτοεκτίμηση. Το κλασικό για έναν έφηβο είναι να συγκρίνει τον εαυτό του συνεχώς με τους άλλους σε όλα τα θέματα. Όταν μάλιστα θεοποιεί τις επώνυμες γυναίκες ή κάποιες φίλες της, είναι λογικό να υπάρχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και καθόλου πίστη  στη δική σου ομορφιά. 

Περίοδος. Αναγκαία η καλή και ανοιχτή ενημέρωση για το θέμα που απασχολεί όλες τις έφηβες.

Σύμφωνα και με βάση όλα τα παραπάνω, πιστεύω πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθεί μια καλή σχέση επικοινωνίας και κατανόησης με τους γονείς σου. Αν μη τι άλλο, εκείνοι είναι που έχουν την επιμέλεια σου και πολύ περισσότερο την ευκαιρία να σε στηρίξουν στην καινούρια για το σώμα σου και το μυαλό σου αυτή περίοδο. Ίσως βέβαια να μην έχουν ακόμα αντιληφθεί ότι δεν είσαι πια παιδί αλλά ούτε και ενήλικη και να χρειάζονται χρόνο και πληροφόρηση για να το συνειδητοποιήσουν. Ή από την άλλη μεριά, το έχουν αντιληφθεί αλλά δεν γνωρίζουν πως και με ποιο τρόπο θα πρέπει ιδανικά να σε νουθετήσουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διάστημα αυτό είναι καινούριο για όλη την οικογένεια και αντίστοιχα με εσένα ίσως να χρειάζονται κι εκείνοι την δική τους περίοδο προσαρμογής.

Τέλος, μιας και όπως φαίνεται έχεις το θάρρος και το ενδιαφέρον να βρείς λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα σου, ίσως μια ιδέα θα ήταν να τους μιλήσεις εσύ σχετικά με την ανάγκη σου να είναι παρών για εσένα και να σε στηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν σου φανεί ενδιαφέρον, θα μπορούσατε μαζί να ψάξετε για πληροφορίες και επιστημονικές απόψεις για το πώς είναι καλύτερα να διαβείτε αυτή την περίοδο.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Με το αγόρι μου θέλουμε να συγκατοικήσουμε, αλλά για να το κάνω αυτό, ο πατέρας μου θέλει πρώτα να παντρευτώ ή να αρραβωνιαστώ. Τι να κάνω;

Προεφηβεία ή εφηβεία; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου;

Εφηβεία, μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ζωής μας! Μπορεί να γίνουν λάθη που θα μας καθορίσουν για πάντα;

Σχετικά άρθρα