Συγχώρεση

Συγχώρεση: Ποια είναι τα οφέλη της στην ψυχή και στην υγεία μας;

Όταν κάποιος σε πληγώνει, νιώθεις σίγουρος ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να το ξεπεράσεις και τελικά να τον συγχωρέσεις. Ακόμα και όταν ο θυμός ξεθυμάνει, το συναίσθημα της προδοσίας και του πληγώματος, είναι εκεί και δεν αφήνει τη μνήμη να το ξεθωριάσει.

Στην πραγματικότητα όμως συγχώρεση, σημαίνει να αφήσεις τον θυμό, τον πόνο και την επιθυμία σου για εκδίκηση. Όταν αποδεχτείς, ότι αυτό που συνέβη είναι πλέον στο παρελθόν, ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και τις περισσότερες φορές είναι θέμα δικών μας προσδοκιών, τότε θα αρχίσει να καλλιεργείτε η συμπόνια.

Όταν ένα άτομο έχει πληγώσει την αυτοεκτίμηση μας, έχει μιλήσει άσχημα για εμάς, μας έχει ασκήσει άδικη κριτική ή μας έχει κοροϊδέψει, η πιο εύκολη επιλογή μας και η πρώτη μας αντίδραση είναι να θυμώσουμε και να τον τιμωρήσουμε για ό,τι μας έκανε.

Σε καμία περίπτωση η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι αγνοούμε τη σοβαρότητα αυτού που συνέβη. Απλά είναι ώρα που αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει η ανάγκη και η θέληση να πάμε παρακάτω.

Επιλέγουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό και ό,τι συνεπάγεται. Έτσι, τα αρνητικά συναισθήματα, η κακή διάθεση, η ψυχολογική ένταση και η σωματική εξουθένωση σταδιακά αποδυναμώνονται. Και με αυτόν τον τρόπο συμφιλιωνόμαστε πρώτα με τον εαυτό μας και ύστερα με τους γύρω μας. Γιατί αν δεν κάνουμε ειρήνη με τον ίδιο μας τον εαυτό, τότε είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και με τους γύρω μας.

Ποια είναι τα οφέλη της συγχώρεσης στην υγεία μας;

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η συγχώρεση βοηθά:

  • Στη μείωση του στρες
  • Το λιγότερο άγχος
  • Στη χαμηλή πίεση αίματος
  • Στον καλύτερο ύπνο
  • Στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης

Επίσης μειώνοντας το αίσθημα του θυμού, βοηθάτε στη μείωση:

  • Του μυϊκού τόνου
  • Των καρδιαγγειακών προβλημάτων
  • Λοιμώξεων και γενικών ασθενειών, λόγω του καταβεβλημένου ανοσοποιητικού συστήματος

Απόσπασμα από το βιβλίο ” Το μονοπάτι της Ελευθερίας | Ho’oponopono | Μια αρχαία πρακτική συμφιλίωσης και συγχώρεσης, της Βιολέττας Ψωφάκη, από τις Εκδόσεις IWrite”

“Συγχώρεση είναι το άρωμα που αφήνει η Βιολέτα στο τακούνι που τη συνθλίβει”

                                                                                                                       Mark Twain

Το “Σε παρακαλώ συγχώρεσέ με” είναι μία από τις τέσσερις δηλώσεις του αιτήματος και θέλω να σταθούμε στο θέμα της συγχώρεσης, επειδή είναι θεμελιώδες για την υγεία και την εξέλιξή μας σε κάθε επίπεδο.

Ο Αιγύπτιος Θεός Άνουβις άνοιγε τον δρόμο του άλλου κόσμου για χάρη των νεκρών, αφού έκανε το ζύγισμα της καρδιάς τους στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης. Στην αίθουσα των Δύο Αληθειών, ο Άνουβις ζύγισε την καρδιά ενός ατόμου, από τη μία μεριά, με το φτερό της θεότητας της Αλήθειας, από την άλλη μεριά. Αν η καρδιά κρινόταν ότι δεν ήταν αγνή, το κρινόμενο πρόσωπο δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την αιωνιότητα. Μαντέψτε τι είναι αυτό που ελαφρύνει την καρδιά μας… Είναι η συγχώρεση.

Η συγχώρεση είναι η ψυχική διαδικασία που μας οδηγεί στην εσωτερική ειρήνη και την απελευθέρωση. Είναι μία πράξη αγάπης και το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους άλλους. Μας απελευθερώνει από την αρνητικότητα και την τοξικότητα και μας επιτρέπει να αποδεσμευτούμε από το παρελθόν και να προχωρήσουμε ανάλαφροι προς το μέλλον. Μας βοηθά να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας και, θεραπεύοντας τις τραυματικές μας μνήμες, μας επιτρέπει να συμφιλιωθούμε με τον πόνο και μας οδηγεί σε μία ζωή χωρίς βία.

Η συγχώρεση στο Hooponopono είναι αμοιβαία. Είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Ζητάμε και προσφέρουμε συγχώρεση. Είναι σαν μία βαλβίδα απελευθέρωσης τοξινών και διαμέσου αυτής απελευθερώνουμε μία σκέψη και ένα συναίσθημα που μας δένουν με ένα συγκεκριμένο ενεργειακό πεδίο, που όχι μόνο δεν βοηθά την εξέλιξη μας, αλλά μας κρατά πίσω.

Για να συγχωρήσουμε, όμως, χρειάζεται να απελευθερωθούμε από το εγώ και να συνειδητοποιήσουμε ότι κάνουμε κακό από άγνοια, επειδή δεν γνωρίζουμε την αληθινή μας φύση και καθοδηγούμαστε από τον πόνο που βρίσκεται στο υποσυνείδητό μας. Χρειάζεται να αναγνωρίσουμε πως ο άλλος είναι καθρέφτης μας, ότι αυτό που βλέπουμε σε εκείνον είναι η προβολή μας. Είναι αυτό που δεν έχουμε συγχωρέσει στον εαυτό μας. Χρειάζεται, λοιπόν, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της αντίδρασης μας.

Υπάρχει μέσα μας μία εγγενής ικανότητα για αγάπη και συγχώρεση που μένει ανέγγιχτη από τα εξωτερικά συμβάντα. Όταν συγχωρούμε, επιστρέφουμε στην αληθινή μας φύση. Η συγχώρεση είναι δύσκολη υπόθεση επειδή προϋποθέτει τη μεταμόρφωση της αντίληψής μας. Μερικές φορές το ίδιο το τραύμα δεν είναι τόσο επώδυνο όσο είναι το να συγχωρέσουμε αυτόν που μας πλήγωσε, λόγω της ιστορίας που έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας γύρω από αυτό που συνέβη.

Για να μπορούμε να συγχωρήσουμε τους άλλους, χρειάζεται να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας. 

Όταν αρνούμαστε να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας, δεν του επιτρέπουμε να μάθει από τα λάθη του και τον εμποδίζουν να εξελιχθεί. Όταν δεν συγχωρούμε κάποιον άλλον, τότε χρησιμοποιούμε το παρελθόν του εναντίον του. Όταν δεν συγχωρούμε, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, κι έτσι ζούμε ξανά και ξανά το παρελθόν, γινόμαστε σκλάβοι του επιτρέποντας του να έχει τον έλεγχο της ζωής μας και να τη δηλητηριάζει. Λένε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά μήπως δεν είναι ιστορία, αλλά εμείς που επαναλαμβάνουμε τα ίδια μοτίβα σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα;

Για να μπορέσω να συγχωρέσουμε, χρειάζεται πρώτα να βιώσουμε τα συναισθήματα που υπάρχουν, να καθίσουμε μαζί τους, να τα κατανοήσουμε και να τα αποδεχτούμε. Μετά θα έρθει η ώρα της συγχώρεσης. Συγχωρώ δεν σημαίνει ανέχομαι, επιτρέπω ή δικαιολογώ. Συγχωρώ σημαίνει αποδέχομαι, δεν αντιστέκονται στα δεδομένα των γεγονότων. Συγχωρώ δεν σημαίνει συμφωνώ. Αποδέχομαι δεν σημαίνει συνυπογράφω. Αποδέχομαι αυτό που συμβαίνει επειδή συμβαίνει και αναλαμβάνω δράση να το αλλάξω, εφόσον δεν μου αρέσει. Συγχωρώ σημαίνει συμπονώ τον εαυτό μου και τους άλλους για τον πόνο που βιώνουμε. Συγχωρώ σημαίνει ότι απελευθερώνω τις τοξικές σκέψεις και συναισθήματα. Συγχωρώ σημαίνει παύω να νιώθω θύμα.  Όπως είχε πει ο Lewis B. Smedes, καθηγητής ηθικής και συγγραφεας, ¨Όταν συγχωρείς, ελευθερώνεις έναν φυλακισμένο και ανακαλύπτεις ότι ο φυλακισμένος ήσουν εσύ. Συγχωρώ δε σημαίνει ξεχνώ, σημαίνει θυμάμαι χωρίς να πονώ”.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Συγχώρεση. Είναι τελικά, αυτή η στάση ζωής που λυτρώνει και απελευθερώνει;

Συγχώρεση: Η απάντηση – φάρμακο για όλους τους αρρώστους

Το πρώτο βήμα για την ωριμότητα; Η συγχώρεση των λαθών των γονιών μας!

Πάσχα: Η συγχώρεση και τα οφέλη της στην ψυχολογία μας

Διαβάστε σχετικά άρθραhttp://www.depositphotos.com/

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16143664/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27068160/

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X