3 υγιεινές παραλλαγές για Πασχαλινά γλυκά (Μόνο 85 θερμίδες)

Το Πάσχα στην Ελλάδα είναι συνυφασμένο τόσο με το αχνιστό, μαστιχωτό τσουρέκι, όσο και με τα τραγανά, γευστικά κουλουράκια των γιαγιάδων μας. Παρόλα αυτά, εάν είστε από εκείνους που προσέχουν την διατροφή τους και επιθυμούν να κάνουν πιο θρεπτικές επιλογές, την φετινή χρονιά δεν θα χρειαστεί να πείτε όχι τις γλυκές, πασχαλινές λιχουδιές.

Αντιθέτως, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα, γρήγορα και απλά στην άνεση του σπιτιού σας, τις υγιεινές παραλλαγές των αγαπημένων σας παραδοσιακών εδεσμάτων, χωρίς να αισθανθείτε καμία απολύτως ενοχή, αλλά ούτε και τύψεις.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε;

Παραδοσιακό μαστιχωτό τσουρέκι

Υλικά

½ φλιτζάνι ζεστό γάλα

1 ½ κ.σούπας ενεργή ξηρή μαγιά

4 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ

½ φλιτζάνι ζάχαρη (μπορείτε να βάλετε καστανή ή stevia ή σιρόπι αγαύης ή μέλι για μια πιο θρεπτική επιλογή)

2 κ.σούπας μέλι

1 κ.σούπας μαχλέπι

½ κ.γλυκού κανέλα

½ κ.γλυκού κάρδαμο

1 κ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

3 αυγά

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κ.σούπας γάλα

½ κ.γλυκού μέλι

Προαιρετικά: Αλεσμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάλτε το γάλα, τη μαγιά, 1 κ.σούπας ζάχαρη, 2κ.σούπας αλεύρι και ανακατέψτε.
  • Αφήστε το μείγμα σας να ξεκουραστεί μέχρι να αφρίσει.
  • Όταν γίνει αφρώδες προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο και τα δυο αυγά.
  • Σπάστε το τρίτο αυγό σε ένα φλιτζάνι, χτυπήστε το με ένα πιρούνι και προσθέστε το μισό από αυτό στο μπολ με τα υπόλοιπα συστατικά. 
  • Ζυμώστε τη ζύμη μέχρι να γίνει πολύ ελαστική για περίπου 20 λεπτά.
  • Μην προσθέσετε άλλο αλεύρι ακόμα και αν η ζύμη γίνει κολλώδης.
  • Αφήστε την να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο.
  • Μόνο όταν η ζύμη σας τριπλασιαστεί, λαδώστε τα χέρια σας και ζυμώστε ξανά στον πάγκο σας.
  • Εάν εξακολουθεί να κολλάει πολύ τότε προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Δώστε στο μείγμα σας ό,τι σχήμα θέλετε.
  • Χτυπήστε το υπόλοιπο μισό αυγό με μια κουταλιά του γλυκού μέλι και λίγο εκχύλισμα βανίλιας και επαλείψτε το τσουρέκι.
  • Μπορείτε να πασπαλίσετε και μερικά αλεσμένα αμύγδαλα.
  • Ψήστε για 30-40 λεπτά, αφήστε το τσουρέκι σας να ξεκουραστεί και να κρυώσει και απολαύστε το!

Θερμίδες: 190

Πεντανόστιμα πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά

250 γρ. Φυτικό βούτυρο 

1 ½ κούπα ζάχαρη (καστανή ή μέλι ή stevia ή σιρόπι αγαύης)

½ κούπα ζεστό γάλα (μπορείτε να βάλετε και φυτικό)

3 αυγά

Αμμωνία

1 κ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Χυμό και ξύσμα από δυο πορτοκάλια

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ (μπορείτε να το αναμείξετε με αλεύρι βρώμης ή ολικής άλεσης)

Εκτέλεση

  • Ξεκινήστε ανακατεύοντας το φυτικό βούτυρο με την γλυκαντική ουσία της επιλογής σας.
  • Αναδεύστε για περίπου 10-15 λεπτά έως ότου αφρατέψει το μείγμα σας.
  • Ζεστάνετε το γάλα και αφαιρέστε το σκεύος σας από την εστία.
  • Προσθέστε την αμμωνία και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
  • Προσθέστε το μείγμα των αυγών στο βούτυρο με τη ζάχαρη και αναμείξτε.
  • Ρίξτε τη βανίλια, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα με την αμμωνία και ανακατέψτε.
  • Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά και αναμείξτε ξανά.
  • Ανακατέψτε τη ζύμη μέχρι να γίνει μαλακή κι όχι κολλώδης.
  • Αφήστε την να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  • Διαμορφώστε τα κουλουράκια σας.
  • Μπορείτε να τα επαλείψετε με έναν κρόκο αυγού.
  • Ψήστε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς και αφήστε τα να κρυώσουν.

Θερμίδες: 85

Ανοιξιάτικα cupcakes με φράουλες και λεμόνι

Υλικά

¾ κούπας αλεύρι ολικής άλεσης

½ κούπα αλεύρι γ.ο.χ

1 ½ κ.γλυκού baking powder

Μια πρέζα αλάτι

2/3 κούπας ζάχαρη καρύδας

½ κούπας λάδι καρύδας ή φυτικό βούτυρο ή ελαιόλαδο

2 αυγά

Εκχύλισμα βανίλιας

Χυμός από ένα μικρό λεμόνι

½ κούπα φυτικό γάλα

¾ κούπας κομμένες φράουλες

5 κ.σούπας τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου

1/3 κούπας μέλι ή stevia

12 φύλλα μέντας και φέτες λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Σε ένα σκεύος αναμείξτε το αλεύρι ολικής, το αλεύρι γ.ο.χ, το αλάτι και το baking powder.
  3. Αναμείξτε τη ζάχαρη με το λάδι σε ένα άλλο μπολ έως ότου να γίνει κρεμώδες.
  4. Προσθέστε τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
  5. Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά με το γάλα μέχρι να συνδυαστούν.
  6. Δημιουργήστε ένα ομοιόμορφο μείγμα και τοποθετήστε στις θήκες των cupcakes.
  7. Ψήστε για 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς και αφήστε τα να κρυώσουν.
  8. Εν τω μεταξύ σε ένα σκεύος τοποθετήστε το τυρί κρέμα, το με μέλι και το υπόλοιπο λεμόνι.
  9. Αναμείξτε και αφήστε το στο ψυγείο σας για 1 ώρα.
  10. Τέλος, διακοσμήστε τα κεκάκια σας με το γλάσο, τα φύλλα μέντας και τις φέτες λεμονιού.

Θερμίδες: 220

Εν τέλει, υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους μπορούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας γλυκά χωρίς ενοχές και ενδοιασμούς. Χαρείτε την κάθε στιγμή με τους αγαπημένους σας, απολαύστε ξεχωριστές οικογενειακές στιγμές και αποφορτιστείτε πλήρως από τα άγχη και τους προβληματισμούς σας.

Καλή απόλαυση!

Πηγές

https://www.eatingwell.com/gallery/7889234/healthy-easter-desserts-with-fresh-fruit/?slide=6a0654b3-952c-4320-a71c-1acd8d381d67#6a0654b3-952c-4320-a71c-1acd8d381d67

https://www.thehungrybites.com/greek-easter-sweet-bread-with-olive-oil-tsoureki/

https://www.mygreekdish.com/recipe/koulourakia-recipe-greek-easter-cookies/

Σχετικά άρθρα