Ανακάλυψα ότι είμαι αμφιφυλόφιλη. Μιλάω με μια κοπέλα στο instagram και νομίζω πως έχω αισθήματα για αυτήν. Τι να κάνω;

Καλησπέρα σας,

Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση με αγόρι και γενικά τίποτα. Πέρυσι ανακάλυψα ότι είμαι αμφιφυλόφιλη. Εδώ και λίγο καιρό έχω γνωρίσει μία κοπέλα που είναι 22 στο Instagram και μιλάμε. Δεν έχουμε βρεθεί ποτέ από κοντά. Αυτή μου έχει πει ότι με θέλει και μου το δείχνει συνέχεια. Εγώ της είχα πει ότι δεν την θέλω αλλά τώρα νομίζω ότι κάτι νιώθω αλλά δεν είμαι σίγουρη. Θα ήθελα να με βοηθήσετε αν μπορείτε.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός  Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Όπως έλεγε ο πατέρας της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ, ο κάθε άνθρωπος είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της ζωής του να αναπτύξει αμφισεξουαλικές τάσεις. Τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως αμφισεξουαλικά (bisexual) είναι άνθρωποι που νιώθουν να έλκονται σεξουαλικά και συναισθηματικά τόσο από γυναίκες, όσο και από άνδρες.

Παρόλα αυτά, οι bisexuals δεν έλκονται απαραίτητα με την ίδια ένταση και από τα δύο φύλα. Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν μια σχετικά ξεκάθαρη, αλλά όχι αποκλειστική προτίμηση προς άνδρες ή γυναίκες συχνά αυτοπροσδιορίζονται ως αμφισεξουαλικοί. Όπως συνολικά ισχύει με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η έλξη προς κάποιο φύλο δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα άτομα αυτά εμπλέκονται σε σεξουαλικές πράξεις τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιο οριστικό τεστ που να καθορίζει την αμφισεξουαλικότητα, αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα του αυτοκαθορισμού σε σχέση με τις ερωτικές του προτιμήσεις.

Σύμφωνα με πολλές σύγχρονες έρευνες, οι αμφισεξουαλικοί είναι περισσότεροι σε αριθμό από τους ομοφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες. Οι νεότεροι άνθρωποι φαίνεται να εναγκαλίζονται πολύ περισσότερο της ταυτότητάς τους ως αμφισεξουαλικοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Επίσης οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη τάση στην αμφισεξουαλικότητα από τους άνδρες, ή τουλάχιστον φαίνεται να αποδέχονται ευκολότερα και χωρίς καταπίεση τη συγκεκριμένη σεξουαλική ταυτότητα. Είναι σαφώς περισσότερες οι γυναίκες που παραδέχονται πως, εκτός των ετεροφυλικών τους σχέσεων, είχαν έστω μια ερωτική εμπειρία με το ίδιο φύλο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Με βάση λοιπόν όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, πιστεύω να είναι ξεκάθαρο για εσένα το γεγονός ότι εσύ και μόνο εσύ θα επιλέξεις και θα καθορίσεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό και εάν φυσικά το επιθυμείς και την σεξουαλική σου ταυτότητα. Μπορεί-όπως αναφέρεις- να μην έχεις ακόμα μια ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε η πρώτη σου σεξουαλική συνεύρεση να είναι με άτομο του άλλου φύλου. Επίσης, το πώς και με ποιόν άνθρωπο θα επιλέξεις να μοιραστείς την σωματική καθώς και συναισθηματική σεξουαλική σου εμπειρία είναι αποκλειστικά και μόνο δικό σου δικαίωμα.

Τέλος κλείνοντας θα σου πρότεινα να επιτρέψεις στον εαυτό σου να ζήσει την ερωτική εμπειρία σε όλο της το φάσμα (ψυχή-συναισθήματα-σώμα) και μεγαλείο, πρώτα από όλα με τον άνθρωπο που σε ελκύει και όχι υποχρεωτικά με το φύλο που γεννήθηκε αυτός και όποιος άλλος άνθρωπος.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ομοφυλοφιλία: Πώς θα κάνεις coming out στην οικογένειά σου;

Σχετικά άρθρα