Ομοφυλοφιλία: Πώς θα κάνεις coming out στην οικογένειά σου;

Έχω καταλάβει  ότι μου αρέσουν οι κοπέλες. Θέλω να το πω στους γονείς μου, αλλά επειδή είναι από επαρχία (χωριό) είναι πολύ συντηρητικοί. Και όχι μόνο οι γονείς μου αλλά και όλοι γύρω μου. Η νονά μου με έβαλε να μακρύνω το μαλλί  μου, ενώ εγώ δεν το ήθελα και όχι μόνο η νονά μου. Τα παιδιά της, οι φίλοι μου, όλοι. Δεν έχω από πουθενά να πιαστώ. Κανένας δεν με καταλαβαίνει. Τι νιώθω. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Είναι αλήθεια πως στο κλείσιμο της εφηβείας, καθώς ο ομοφυλόφιλος νέος άνδρας και η ομοφυλόφιλη νέα γυναίκα συνειδητοποιούν την σεξουαλική τους ταυτότητα και κυρίως επιθυμούν να φλερτάρουν και να βιώσουν ερωτικά συναισθήματα, έρχονται συχνά αντιμέτωποι με δύσκολες συγκυρίες και εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ των θέλω τους και των πρέπει που νιώθουν πως τους επιβάλλει η οικογένεια και η κοινωνία. Ακριβώς μια τέτοια σύγκρουση μας περιγράφετε στο μήνυμά σας, μια μάχη ανάμεσα σε αυτό που είστε και σε αυτό που νιώθετε πως θέλουν οι άλλοι να είστε.

Για αρχή θα σας ενισχύσω να μιλήσετε ειλικρινά σε κάποιον που εμπιστεύεστε, αν δεν μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά σε ένα συγγενικό πρόσωπο, προτιμήστε έναν καλό φίλο ή ακόμη έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα σας δώσει όλο τον χώρο να εκφραστείτε ανοιχτά και να μπορέσετε σταδιακά να βρείτε τον τρόπο να επικοινωνήσετε τον πραγματικό σας εαυτό σε όσους πραγματικά σας ενδιαφέρει να τον γνωρίζουν.

Οι άνθρωποι που βιώνουν μια διαφορετικότητα συχνά φοβούνται την κριτική, την απόρριψη, την εγκατάλειψη από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής τους. Ενίοτε όμως ανακαλύπτουν πως οι άνθρωποι τους τελικά στέκονται δίπλα τους, ή ακόμη μαθαίνουν πως συχνά οι άνθρωποι χρειάζονται χρόνο για να διαχειριστούν μια πραγματικότητα που δεν περίμεναν να βιώσουν.

Αυτή τη στιγμή που νιώθετε μόνη κι ενδεχομένως φοβισμένη μέσα στην αλήθεια σας, είναι σπουδαίο να επενδύετε στις σχέσεις σας, να κάνετε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ικανή και δυνατή, να φροντίζετε και να σέβεστε τον πολύτιμο εαυτό σας. Η διαφορετικότητά μας σταδιακά μπορεί να γίνει η ισχυρότερη προίκα μας, το βίωμα που μας ωριμάζει, μας οχυρώνει, μας δυναμώνει και μας οπλίζει με ένα υγιές πείσμα προς την διεκδίκηση του να είμαστε ο αληθινός μας εαυτός και να ζήσουμε την ζωή που εμείς επιθυμούμε.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684
http://efrosynifotinaki.gr
facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είμαι ομοφυλόφιλος και η μικρή κοινωνία με περιορίζει. Τι να κάνω;

Μπορεί ένας gay άνδρας να ερωτευτεί μία γυναίκα;

Παιδιά με gay γονείς: Τι έχει συμβεί με την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια και ποια η άποψη των ειδικών

Σχετικά άρθρα