Καρδιακή προστασία, υψηλή διατροφική αξία και μείωση σωματικού βάρους; Το αβοκάντο είναι ο σύμμαχος σας!

To avocado αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα και πολυσυζητημένα λαχανικά και όχι αδικά, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία και πολλά πλεονεκτήματα για τον οργανισμό. Γιατί, λοιπόν, να μην τα αποκομίσουμε στο μέγιστο; Ας μάθουμε περισσότερα για αυτό, αφού το αξίζει και με το παραπάνω.

Ποια είναι τα οφέλη του για την υγεία μας;

Καρδιακή προστασία

Το λάδι αβοκάντο έχει ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα β-σιτοστερόλης, έναν τύπο χοληστερόλης που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας για να μετατρέψει τα λιγότερο υγιή λίπη σε αυτά που είναι πιο χρήσιμα και λιγότερο επιβλαβή για τα κύτταρα μας. Επειδή το έλαιο αυτό είναι αντιφλεγμονώδες, μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη βλαβών στα αρτηριακά τοιχώματα που με τη σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νόσων.

Υψηλή διατροφική αξία

Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν πως η τακτική κατανάλωση του μπορεί να έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία που σε πολλές περιπτώσεις, σχετίζονται και με την απορρόφηση διαφόρων βιταμινών που εμπεριέχονται στις τροφές που καταναλώνουμε. Για ποιον λόγο, λοιπόν, να μην το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Λαμπερά και υγιή μαλλιά

Αν το έχετε παρατηρήσει το αβοκάντο βρίσκεται πολύ συχνά ως κύριο συστατικό στις καλλυντικές συνθέσεις, όπως και στα προϊόντα φροντίδας των μαλλιών μας. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα θρεπτικά συστατικά του ελαίου του, το καθιστούν ένα ιδανικό συστατικό που ενυδατώνει σε βάθος και προάγει την ταχύτερη ανάπτυξη της τρίχας.

Προστασία της όρασης

Τα αβοκάντο έχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, ουσίες που απορροφούν τα “κύματα” φωτός που μπορούν να βλάψουν την όρασή μας. Έτσι, εκείνοι που καταναλώνουν πολλά τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, αποτελώντας την κύρια αιτία τύφλωσης στη σημερινή εποχή. 

Μείωση σωματικού βάρους

Μισή κούπα guacamole καλύπτει το ¼ των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες, οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Παράλληλα, τα καλά λιπαρά που περιέχει το αβοκάντο είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία, όπως κι αυτά του ελαιόλαδου, ενώ μπορείτε να το προσθέσετε σε σαλάτες και σάλτσες ή να το απολαύσετε ως ντιπ.

Παρακάτω μοιραζόμαστε μαζί σας δυο λαχταριστές συνταγές με αβοκάντο

Avocado Hummus (180 θερμίδες)

Υλικά

1 κούπα ρεβύθια

2 αβοκάντο

3κ.σ. ελαιόλαδο

1 ½ κ.σ. ταχίνι

3κ.σ. χυμό lime

1 σκελίδα σκόρδο

Αλάτι, πιπέρι και κύμινο

1 κ.σ. κόλιανδρος

Εκτέλεση

  • Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ομογενοποιήστε τα.
  • Σερβίρετε με έξτρα λαδάκι και λίγο ακόμα πιπέρι.

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα αβοκάντο (400 θερμίδες)

Υλικά

½ κιλό κοτόπουλο

Για τη μαρινάδα

2 σκελίδες σκόρδο

3κ.σ. ελαιόλαδο

½ φλ. Κόλιανδρος

Χυμός ενός lime

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα αβοκάντο

2 αβοκάντο

2 μικρές ντομάτες

¼ φλ. Κρεμμύδι

¼ φλ. Κόλιανδρος

Χυμός ενός lime

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ χτυπήστε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
  • Αλείψτε με αυτήν το κοτόπουλο.
  • Αφήστε το για 30 λεπτά.
  • Μόλις περάσει η ώρα ψήστε το μέχρι να μαγειρευτεί το εσωτερικό.
  • Συνοδεύστε με τη σάλτσα.
  • Για τη σάλτσα: Αναμείξτε όλα τα υλικά και σερβίρετε.

Συνεπώς, το αβοκάντο είναι ένα πολύ νόστιμο και ωφέλιμο λαχανικό, το οποίο οφείλουμε να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο διατροφικό μας πρόγραμμα. Δοκιμάστε τις παραπάνω συνταγές που σας προτείνουμε και μείνετε άφωνοι από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η γεύση τους είναι ασυναγώνιστη και οι θερμίδες αρκετά χαμηλές, οπότε μπορείτε να τις καταναλώσετε άφοβα.

Καλή απόλαυση!

Πηγές

https://www.reckontalk.com/avocado-calories-nutrition-health-benefits-and-facts/?gclid=CjwKCAjwqcKFBhAhEiwAfEr7zZzdIKK_6lsGvn32Fnro0OOdFSRy7JRGX5slHGV8BXMqLBu1gDeuxBoCRuUQAvD_BwE

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-avocados-health-benefits

https://www.eatthis.com/10-avocado-recipes-weight-loss/

https://gimmedelicious.com/grilled-avocado-chicken/

Σχετικά άρθρα