To δικό σας ερώτημα:Είμαι θύμα διαδικτυακού bullying και μου έρχονται αναμνήσεις που δεν μπορώ να διαχειριστώ. Τι να κάνω;

Έχει να κάνει με διαδικτυακό bullying που είχα δεχτεί πέρσι όσο ήμουν ακόμη στο σχολείο, μου έχει μείνει τραύμα και κάθε φορά που το θυμάμαι λυγίζω. Πίστευα ότι το είχα ξεπεράσει τόσο καιρό, αλλά τις 2 τελευταίες εβδομάδες το θέμα ξαναήρθε στην επιφάνεια και με έκανε να ξεσπάσω 3 φορές επειδή ερχόταν σαν “ανάμνηση” και ήταν σαν να το ξαναζούσα πάλι και δεν μπορούσα να φύγω από αυτή την κατάσταση.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός  Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Παρά την σύντομη περιγραφή σου, φαίνεται πως έρχεσαι κι εσύ με την σειρά σου να προστεθείς δυστυχώς στα θύματα του εκφοβισμού και συγκεκριμένα του νεότερου είδους (διαδίκτυο). Ο  εκφοβισμός στις μέρες μας παραμένει μια πολύπλοκη και καταστροφική επιδημία μεταξύ των νέων ανθρώπων. Επίσης, ο μακροχρόνιος εκφοβισμός συνδέεται με πολλές αρνητικές συνέπειες, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, άλλα προβλήματα υγείας, καθώς και την χαμηλή απόδοση στο σχολείο.  Επιπλέον, ο εκφοβισμός συμβάλλει στον κίνδυνο αυτοκτονίας ή κατάχρησης ουσιών.

Ο εκφοβισμός δεν είναι μόνο μια τραυματική εμπειρία στην παιδική ηλικία, και δεν είναι “μια φάση” που περνά. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ο εκφοβισμός και η παρενόχληση μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη ψυχικής υγείας σε μαθητές κολεγίου έδειξε ότι η εμπειρία του εκφοβισμού είναι ο πιο ισχυρός δείκτης πρόβλεψης για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες. 

Η διάγνωση της διαταραχής μετατραυματικού στρες απαιτεί την έκθεση σε ένα τραυματικό γεγονός (ως θύμα ή θεατής σε ένα τραυματικό γεγονός). Ωστόσο, με τόσες πολλές μορφές εκφοβισμού και παρενόχλησης, ένα ψυχολογικό τραύμα μπορεί να επαναλαμβάνεται ή να είναι χρόνιο. Αλλά ανεξάρτητα από τον τύπο της τραυματικής εμπειρίας, ένα άτομο που έχει υποστεί εκφοβισμό διαμορφώνει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη για τον εαυτό του, τους άλλους και τον κόσμο γύρω του.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των εφήβων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας βοηθά τους συμμαθητές να επικοινωνούν, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για παρενόχληση, ειδικά από ανώνυμους  δράστες. Σαν αποτέλεσμα, ο εκφοβισμός, η παρενόχληση και η μεταγενέστερη διαταραχή μετατραυματικού στρες εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις χώρες.

Αντιμετώπιση-Θεραπεία

Δεν υπάρχει μόνο μία θεραπεία για τη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), αλλά υπάρχουν διαφορετικές θεραπευτικές μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή στον περιορισμό των ενοχλητικών συμπτωμάτων που συνδέονται με το ψυχικό τραύμα. Η αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την ικανότητα του ατόμου να χρησιμοποιήσει θετικές δεξιότητες αντιμετώπισης και το υπάρχον υποστηρικτικό σύστημα.

Οι κυριότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του ψυχικού τραύματος είναι:

  • Η Ψυχοθεραπεία όπου οι θεραπευόμενοι αναγνωρίζουν τα γεγονότα, τις καταστάσεις ή τα αντικείμενα που προκαλούν τα ανεπιθύμητα συμπτώματα. Στην ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι μαθαίνουν πώς να αλλάζουν τον αρνητικό τρόπο σκέψης, να αντιμετωπίζουν τα επώδυνα συναισθήματα των ενοχών, της ντροπής και της ευθύνης, και να εξασκούνται σε υγιείς μεθόδους επικοινωνίας.
  • Η Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση EMDR που περιλαμβάνει γρήγορες και ρυθμικές κινήσεις των ματιών που διεγείρουν τον εγκέφαλο σε συνδυασμό με μια καθοδηγούμενη, ασφαλή ανάμνηση του τραύματος. Αυτή η διαδικασία εξομαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από την τραυματική εμπειρία και βοηθά το άτομο να μειώσει τις αντιδράσεις του και την αναστάτωση που προκαλούν αυτές οι αναμνήσεις.
  • H φαρμακευτική αγωγή: για μερικούς ανθρώπους, τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν στον έλεγχο και στη διαχείριση των συμπτωμάτων της διαταραχής μετατραυματικού στρες, όπως η θλίψη, ο θυμός ή το μούδιασμα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις συννόσησης με άλλα ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη.

Με βάση λοιπόν όσα αναφέρθηκαν μέχρι τώρα και προκειμένου να σταματήσει η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία σου, θα πρότεινα να επισκεφτείς το συντομότερο δυνατό έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η αίσθηση υποστήριξης και κατανόησης που θα λάβεις από έναν έμπιστο ψυχοθεραπευτή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον πόνο που νιώθεις και θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις σε μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή, ξεπερνώντας τις πληγές του εκφοβισμού που έχεις υποστεί.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σημάδια ότι κάποιος ενοχλεί το παιδί σου στο διαδίκτυο! Προσοχή

Γιατί πολλά παιδιά πέφτουν θύματα bullying από συμμαθητές τους;

Είναι θύμα bullying το παιδί σου; Βήμα προς βήμα τι να κάνεις αν είσαι γονιός

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα