4 κορυφαίες τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες που πρέπει άμεσα να εντάξετε στη διατροφή σας

Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν σε αξιοσημείωτο βαθμό πολλές πτυχές της καθημερινότητας μας, αλλά και της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν θέλετε, λοιπόν, να προστατευθείτε μπορείτε να εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα αυτές τις 4 θαυματουργές τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες, ώστε να “οπλίσετε” τον οργανισμό σας όσο περισσότερο γίνεται.

Μήλα

Η “φράση ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα” μάλλον ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς το δεδομένο φρούτο περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, οι ενώσεις αυτές μπορούν να αποτρέψουν τυχόν φλεγμονές, λοιμώξεις και καρδιακές παθήσεις διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο και στην κυτταρική ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Καρότα

Το β-καροτένιο που περιέχουν και στο οποίο οφείλουν το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα, διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αποτροπή ορισμένων μορφών καρκίνου, αλλά και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μάλιστα, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αλλά και του στομάχου.

Καρύδια

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, όλοι οι ξηροί καρποί παρουσιάζουν ιδιότητες πρόληψης. Ωστόσο, τα καρύδια περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται pedunculagin, την οποία ο οργανισμός μεταβολίζει σε ουρολιθίνες. Οι ουρολιθίνες είναι ενώσεις που συνδέονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων και μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών καταδεικνύουν, πως εκείνοι που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με εκείνους που έπρατταν το αντίθετο.

Συμπερασματικά, υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες είναι “σύμμαχοι” σε αυτή την δύσκολη, αλλά όχι ακατανίκητη μάχη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις προτιμούμε, ώστε να καταφέρουμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας και να προασπίσουμε την υγεία μας, όσο περισσότερο γίνεται, ενάντια σε αρκετούς πιθανούς “εχθρούς”.

Πηγές

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324193#legumes

https://www.healthline.com/nutrition/cancer-fighting-foods

Σχετικά άρθρα