Μετά από 20 ημέρες χωρισμού έκανα κάτι με ένα άλλο παιδί. Ωστόσο νιώθω απίστευτες τύψεις για τον πρώην. Τι να κάνω;

Καλησπέρα σας είμαι 18 ετών. Έχω χωρίσει εδώ και 20 μέρες αλλά όχι από επιλογή αλλά επειδή πέρασε στην αστυνομία. Τον σκέφτομαι ακόμα αλλά χθες έτυχε και έκανα κάτι με ένα παιδί. Νιώθω απίστευτες τύψεις παρόλο που είμαι χωρισμένη. Έτυχε και μιλήσαμε στο τηλέφωνο με τον πρώην. Δεν ξέρω τι να κάνω με έχουν φάει οι τύψεις και οι ενοχές.

Στο ερώτημα σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου

Τύψεις και ενοχές .. βαρύ φορτίο .. και οι ενοχές η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τον εαυτό τους και η μια ενοχή φέρνει και αλλη και άλλη με αποτέλεσμα όσο το σκεφτόμαστε να έχουμε όλο και περισσότερες ενοχές .
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έγινε έγινε .. δεν αλλάζει . Τώρα μένει να δούμε πως θα το διαχειριστείς . Φυσικά ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη πάνω στο θέμα και πράττει διαφορετικά με βάση το χαρακτήρα του .
Από την μια είναι η ειλικρίνεια, να είσαι ξεκάθαρος, να εξηγήσεις τους λόγους και το πως νιώθεις .. ακόμη και ενοχές που έχεις, ένας καλός τρόπος για να ηρεμήσεις μέσα σoυ είναι να το εκφράσεις και να μιλήσεις να πεις κατά ποσό λάθος ήταν ή αν ήταν πράξη της στιγμής ή αν σ;hμαινε ή όχι κάτι για εσένα.
Από την άλλη  μπορείς να το κρατήσεις κρυφό, αν δεν σας είδε κάποιος ή αν δεν φοβάσαι μήπως μαθευτεί .. επειδή είστε και χωρισμένοι, πιθανόν δεν έχει κανείς να σε κατηγορήσει. Απλά είναι θέμα προσωπικότητας και το πως εσύ θα νιώθεις καλύτερα με τον εαυτό σoυ ..
Ίσως υπάρξουν συνέπειες αν το ανακαλύψεις .. πιθανόν και να χάσεις τον άνθρωπο αυτόν ή να μην μιλάτε ή να τσακωθείτε. Αλλά αν νιώθεις καλύτερα μέσα σου με το να το πεις κι είσαι καλά με τον εαυτό σου νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κανείς. Να δεχτείς τις συνέπειες της πράξης σου αλλά θα έχεις κερδίσει μια ηρεμία μέσα σου και δεν θα βασανίζεσαι συνεχώς . Οι ενοχές δεν θα σε τρώνε μέρα με τη μέρα ..
Το μόνο που συμβαίνει εδώ είναι ότι έχεις συναισθήματα μάλλον για τον πρώην σου ακόμη ..
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να κάτσεις να σκεφτείς τι θέλεις στη ζωή σου, πως νιώθεις για τον άνθρωπο αυτό παρ’ όλη τη συνθήκη που είναι μακριά .. αν τον αγαπάς κι τον θέλεις στη ζωή σου ..
Αν από την άλλη έχει τελειώσει κι δεν προχωράει παρακάτω, είναι κρίμα να βασανίζεις το μυαλό σου και να πονάς έχοντας ενοχές ..
Καλό είναι όμως να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα πάνω από όλα μέσα σου … Το τι θα συμβεί δεν το ξέρουμε, όλα είναι εικασίες και δεν χρειάζεται να προδικάζουμε  τα πράγματα ..
Ό,τι και αν συμβεί όμως, το δικό σου κομμάτι είναι να δεις πως μπορείς να είσαι πιο καλά μέσα σου και να νιώθεις ωραία απέναντι του.
Το πως εκείνος θα το διαχειριστεί και τι θα κάνει δεν το ξέρουμε ..
Να σαι καλά καλή συνέχεια ..
Κλαίρη Τρούλου 
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
[email protected]
Instagram: psychologist_troulou.klairi
Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κεφάλαιο «Απιστία»: Αξίζει ο απατημένος σύντροφος να δείξει συμπόνοια;

Σχετικά άρθρα