Κάνω τα πάντα για να κρατήσω τους ανθρώπους δίπλα μου. Φταίει ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ την μοναξιά;

Καλησπέρα. Θα ήθελα να εκφράσω το φόβο μου γιατί έχω φτάσει σε αδιέξοδο. Νιώθω ότι δεν μπορώ να διαχειριστώ την μοναξιά. Όταν φεύγει κάποιος άνθρωπος από δίπλα μου φτάνω σε όρια απελπισίας. Κάνω τα πάντα ώστε να κρατήσω ανθρώπους δίπλα μου. Αλλά δεν μένουν. Νιώθω ότι δεν θα κάνω ποτέ μια υγιή σχέση γιατί ο φόβος μου ακόμα και αν εξαφανίζεται κάποιες φορές επανέρχεται. Δεν με αφήνει να ζήσω φυσιολογικά. Με έχει κάνει εμμονική να προσπαθώ να έχω συνέχεια ανθρώπους δίπλα μου ώστε να μου καλύπτουν το κενό.

Γράφει η Ψυχολόγος, Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Στις σχέσεις προκύπτουν έντονα συναισθήματα. Αλλά γνωρίζοντας πώς και γιατί συμπεριφέρεστε με τον τρόπο που κάνετε στις σχέσεις μπορεί να επιδράσει θετικά στο πώς να χτίσετε χαρούμενες και υγιείς σχέσεις. Εάν νιώθετε υπερβολική ανησυχία ότι το άτομο με το οποίο έχετε σχέση θα σας αφήσει, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι έχετε φόβο εγκατάλειψης. Ο φόβος της εγκατάλειψης συνήθως βασίζεται σε ένα γεγονός από το παρελθόν σας και μπορεί να είναι δύσκολο να δεσμευτείτε και να εμπιστευτείτε άλλους σε μια σχέση. Επιπλέον, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με άγχος ή αποφευκτικό στυλ προσκόλλησης.

Ο φόβος της εγκατάλειψης είναι ένας τεράστιος φόβος ότι κάποιος που αγαπάτε θα φύγει και δεν θα επιστρέψει. Συγκεκριμένα, έχετε την αίσθηση ότι το άτομο με το οποίο είστε σε στενή σχέση θα σας εγκαταλείψει ή θα παραμελήσει τις συναισθηματικές σας ανάγκες, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε αποσύνδεση, παρόλο που παραμένουν παρόντες. Τα άτομα με φόβους εγκατάλειψης παρουσιάζουν πολλές από τις ίδιες συμπεριφορές.

Υπάρχει δυσκολία στο να αποκτήσουν οικειότητα σε πιο στενές σχέσεις και τις διατηρούν μέχρι ένα επίπεδο ή βρίσκουν λόγο να αφήσουν τη σχέση. Επίσης, μπορεί να ενεργήσουν παρορμητικά για να τελειώσει η σχέση. Για παράδειγμα, μπορεί εν γνώσει να απομακρύνουν έναν σύντροφο, ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση ότι θα φύγει. Έτσι, επιλέγουν να μένουν σε τοξικές σχέσεις περισσότερο, καθώς ο φόβος της μοναξιάς δεν αφήνει το περιθώριο να διεκδικήσουν μια σχέση, όπως πραγματικά τους αξίζει και σαμποτάρουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες. Έχουν την ανάγκη από συχνές συναισθηματικές εγγυήσεις, όπως “Θα είμαι πάντα εδώ”.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση ενός φόβου εγκατάλειψης είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη ρίζα. Το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί ο φόβος σας είναι να αναγνωρίσετε γιατί αισθάνεστε έτσι. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντική η βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου. Εκτός από το ότι βοηθά να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, η συνομιλία με έναν θεραπευτή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ικανοί να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με το άτομο με το οποίο έχετε σχέση, όταν αισθάνεστε έτοιμοι.

Στη θεραπεία, η εκμάθηση του εντοπισμού των αρνητικών διαδικασιών σκέψης και η αντικατάστασή τους με πιο υγιή και ισορροπημένα μοτίβα μειώνουν το φόβο και το άγχος. Η αυτοφροντίδα βελτιώνει την αυτοεκτίμησή σας και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ασφαλείς στον εαυτό σας, ειδικά εάν η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι χαμηλή. Η θεραπεία για θέματα εγκατάλειψης επικεντρώνεται στη δημιουργία υγιών συναισθηματικών ορίων.

 

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Φόβος του αποχωρισμού: «Τρέμω στην ιδέα ότι θα χάσω εκείνους που αγαπώ»

Ο φόβος του αποχωρισμού: Πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα