Είμαι 27 ετών και δεν έχω βρει τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Τι μπορώ να κάνω;

Καλησπέρα σας, είμαι 27 ετών και αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα. Δεν ξέρω τι να κάνω με τα επαγγελματικά μου. Έχω σπουδάσει κάτι που δεν μου αρέσει και μέχρι στιγμής ότι δουλειά και να έχω κάνει δεν έχω βρει τη κλίση μου. Θέλω να νιώσω ικανή και ότι προσφέρω κάπου. Ζηλεύω πολύ τους ανθρώπους που έχουν βρει τον δρόμο τους και παρότι έχω χίλια δύο καλά νιώθω πως ποτέ δεν είμαι εξαίρετη, αλλά απλά καλή. Με λίγα λόγια θέλω να βρω το ταλέντο μου. Μερικές φορές σκέφτομαι μήπως το ταλέντο μου δεν είναι χειροπιαστό, αλλά κάτι άλλο μέσα μου, πχ η ευγένεια μου, ή ο καλός μου χαρακτήρας. Με τον καλό χαρακτήρα όμως δεν βγάζεις λεφτά ούτε τρως. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ!

Στο ερώτημα σας απάντησε η Γεωργία Καλτσίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια, 

ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας είναι η μας επαγγελματική ζωή. Η επιλογή της επαγγελματικής μας σταδιοδρομίας ξεκινάει από την παιδική μας ηλικία όταν φανταζόμαστε τον εαυτό μας ως δασκάλα, αστροναύτη, ηθοποιό. Η άποψη αυτή κατά την ενηλικίωση διαμορφώνεται σε έναν μεγάλο βαθμό, κατανοώντας τις κλίσεις μας στα μαθήματα, οραματιζόμενοι-ες το μέλλον μας και παρατηρώντας γύρω μας στην αγορά εργασίας τι υπάρχει, δηλαδή τον τομέα στον οποίο βλέπουμε προοπτικές. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή και δεν σταματάει, καθώς οι διαφορετικές μας ανάγκες και η γνωριμία μας με τον εαυτό μας συνεχίζεται. Συνεχώς ψάχνουμε και αναζητούμε κάτι που θα μας δημιουργήσει συναισθήματα πληρότητας, ασφάλειας, δημιουργικότητας, αλλά και οικονομικής ασφάλειας και συνεισφοράς στην κοινωνία που ζούμε. 

Η επιλογή της κατάλληλης επαγγελματικής σταδιοδρομίας αποτελεί ένα θέμα πάνω στο οποίο κάνουμε διάλογο με τον εαυτό μας καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. 

Κάποιοι έχοντας την τύχη να διαλέξουν κάτι που τους εκφράζει αισθάνονται ασφάλεια, ηρεμία, δημιουργικότητα. Δεν είναι ωστόσο ο κανόνας το να είμαστε από την αρχή σε θέση να κάνουμε τις κατάλληλες επιλογές. Κάποιες φορές αισθανόμαστε μπερδεμένοι ή και εγκλωβισμένοι σε εργασίες που έχουν “επιβληθεί” από την οικογένεια ή τις είχαμε μάθει, ενώ άλλες φορές η “λανθασμένη” επιλογή σταδιοδρομίας μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε τη “σωστή” για εμάς επιλογή. 

Από το μήνυμα σου μοιράζεσαι μία δυσκολία που παρατηρείς στη δική σου επαγγελματική ζωή και καταλαβαίνω ότι θέλεις να αλλάξεις, να μάθεις περισσότερα για σένα και τα ενδιαφέροντα σου και να ανακαλύψεις δρόμους που θα σε βοηθήσουν να βρεις το ταλέντο σου, την κλίση σου και την οικονομική ασφάλεια που επίσης είναι σημαντική. Θα αναφέρω παρακάτω κάποιες προτάσεις για εσένα που ελπίζω να σε βοηθήσουν. Οι προτάσεις δεν έχουν σειρά, ο τρόπος που θα τις προσεγγίσεις προτείνω να είναι αυτός που θα σε διευκολύνει και δική μου πρόσκληση είναι να συνοδεύσεις τον εαυτό του με αγάπη και κατανόηση σε αυτή τη διαδικασία. 

Αυτογνωσία 

Ο δρόμος για την εύρεση της κατάλληλης εργασίας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά είναι ένας δρόμος που απαρτίζεται από τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα σου και τους στόχους σου. Τον φαντάζομαι σαν ένα δρόμο με καθρέφτες που αντανακλούν εσένα την ίδια.

Πάρε το χρόνο και ανακάλυψε τον ίδιο σου τον εαυτό. Δες τους στόχους σου και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα. Κάθε πληροφορία που βρίσκεις κράτησε την σε κάποιο ημερολόγιο. 

Πειραματισμός 

Σημαντικό είναι να πειραματιζόμαστε με διαφορετικά πράγματα, δραστηριότητες που μπορεί να μας ενδιαφέρουν και να ανακαλύπτουμε καινούρια πράγματα για εμάς. Η δοκιμή μίας δραστηριότητας και η αίσθηση αφού πειραματιστείς μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις τις κλίσεις σου. 

Έρευνα 

Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας είναι η έρευνα του τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας και ποιές επαγγελματικές επιλογές μπορούν να αποτελέσουν επιτυχείς, φαίνονται αναγκαίες για τους ανθρώπους ή θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και ανταποκρίνονται στο σήμερα. Προσπάθησε να δεις την επιλογή της δικής σου επαγγελματικής σταδιοδρομίας υπό αυτό το πρίσμα. 

Προγραμματισμός 

Με την έννοια του προγραμματισμού δεν εννοώ απαραίτητα ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, αλλά ένα ευέλικτο πλάνο μέσα στο οποίο θα πάρεις την απόφαση να ξεκινήσεις να ψάχνεις καινούργια πράγματα, θα κάνεις μία καινούρια εκπαίδευση. 

Η διαχείριση χρόνου στην επιλογή της επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας δεν είναι ένα παραπάνω εμπόδιο, αλλά μία βοήθεια. Αν ήδη εργάζεσαι σε κάποιον τομέα, ίσως μπορείς να δεις σαν πλάνο το πώς μπορείς να συνδυάζεις και τα δύο προκειμένου να ανταπεξέλθεις οικονομικά και να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου με δραστηριότητες που θα συμβάλλουν στην αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος. 

Ήπιες Δεξιότητες 

Ο χαρακτήρας σου και το ήθος σου είναι πάντα σύμμαχοι σου. Πέραν των τυπικών προσόντων και των πτυχίων, ολοένα και περισσότερο στις μέρες μας μετράει η προσωπικότητα στην αγορά εργασίας και γνωρίζοντας τα δυνατά σου σημεία μπορείς να κατευθυνθείς μέσα από αυτά στην επιλογή του επαγγέλματος που ταιριάζει με σένα ή και να αποκλείσεις κάποια επαγγέλματα βλέποντας τους δικούς σου περιορισμούς. 

Ψυχική Ανθεκτικότητα 

Αναγνώρισε ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη και είναι εντάξει να έχεις δύσκολες στιγμές. Προσπάθησε να βρεις δραστηριότητες που ενισχύουν την ψυχική σου ανθεκτικότητα, σου φτιάχνουν τη διάθεση και σε χαλαρώνουν. 

Ελπίζω να είναι βοηθητικές οι προτάσεις μου και εύχομαι να απολαύσεις τη διαδικασία.

 

Γεωργία Καλτσίδου

Ψυχολόγος

Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεύτρια

+30 6973502573

[email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Επαγγελματικός προσανατολισμός: 6 βήματα για να βρεις τι σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα