Μια ζωή κλαίω με τα πάντα. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω το κλάμα και να μην κουράζω τους γύρω μου;

Καλησπέρα έχω ένα μεγάλο θέμα. Μια ζωή από όσο με θυμάμαι έκλαιγα πολύ εύκολα με οτιδήποτε αλλά πλέον έχει καταντήσει πρόβλημα στην ζωή μου και πρόβλημα για τους κοντινούς μου ανθρώπους πχ αν μου πει κάποιος κάτι για το καλό μου κλαίω. Γενικός προκαλεί ενόχληση στον συνομιλητή μου γιατί στην ουσία δεν είναι λόγος για να κλάψω αλλά έτσι μου βγαίνει δεν το ελέγχω έχω απελπιστεί με αυτό το θέμα δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να μειώσω το κλάμα η να το σταματήσω τελείως μου συμβαίνει μήπως κάτι;;;;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ίρις Κρέμερ

Περιγράφεται μία δυσάρεστη και δυσφορική κατάσταση για εσάς. Δεν εκφράζεται στο μήνυμα σας κάποιο συναίσθημα, κάτι που πιστεύω υπάρχει πίσω απ’ όλες τις φορές που τα μάτια σας δακρύζουν και κλαίνε. Το κλάμα από την βρεφική ηλικία είναι τρόπος επικοινωνίας συναισθημάτων και αναγκών. Ένα μωρό κλαίει γιατί καλεί σε βοήθεια επειδή πεινάει, επειδή νυστάζει και δε μπορεί να νανουρίσει τον εαυτό του, επειδή νιώθει κάποια απειλή, επειδή πονάει και χρειάζεται ανακούφιση. Μεγαλώνοντας και αποκτώντας την δυνατότητα της ομιλίας, το κλάμα αρχίζει και μειώνεται σταδιακά και αντικαθίσταται από ξεκάθαρα αιτήματα προς τον φροντιστή μας, προς τον συνομιλητή μας. Παρόλ’αυτά παραμένει ως λειτουργία του οργανισμού μας καθώς μας βοηθά να εκτονώσουμε την πίεση, το άγχος, κάποιες φορές να αυτορυθμιστούμε και να εκφράσουμε την συναισθηματική μας φόρτιση που προκαλείται είτε από συγκίνηση, είτε από στεναχώρια, είτε από χαρά, είτε από θυμό/απογοήτευση, είτε από λύπη. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι όταν κάποιος σας μιλά ακόμα και για το καλό σας εσείς κλαίτε. Αναρωτιέμαι τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτό. Νιώθετε πίεση προς μία συγκεκριμένη συμπεριφορά που σας παροτρύνει ο συνομιλητής σας να πάρετε την οποία εσείς νιώθετε ότι δε την θέλετε και αυτό σας κλωτσάει μέσα σας και για να ξεσπάσετε κλαίτε; Νιώθετε άγχος ότι ενώ γνωρίζετε κι εσείς ποιο είναι το καλό σας δεν μπορείτε να το εφαρμόσετε; Τι είναι αυτό που σας αγγίζει εκείνη τη στιγμή τόσο πολύ και σας φορτίζει συναισθηματικά ώστε να έχετε αυτή την αντίδραση; Βάσει των εμπειριών που έχει ο καθένας μας από τη ζωή, μπορούμε κάποια πράγματα να τα διαχειριστούμε με ψυχραιμία και κάποια άλλα μας πανικοβάλουν και μόνο στη σκέψη ότι δεν έχουμε το περιθώριο να τα αποφύγουμε. Τι συμβαίνει σε εσάς; Αν βρείτε το συναίσθημα που σας κατακλύζει κάθε φορά που σας πιάνουν τα κλάματα και ξεκαθαρίσετε τι είναι αυτό που σας ζορίζει, πιέζει, δυσκολεύει, φορτίζει συναισθηματικά, ίσως τότε θα μπορέσετε σιγά σιγά και να διαχειριστείτε καλύτερα τις καταστάσεις και να ζητήσετε πιο στοχευμένα βοήθεια και στήριξη από τους δικούς σας ανθρώπους. 

Το κλάμα σας μοιάζει με αποφυγή. Φορτίζεστε συναισθηματικά, αντιδράτε με κλάμα και αυτό σε κάποιο βαθμό λειτουργεί αποτρεπτικά στον συνομιλητή σας από το να σας, ενδεχομένως, πιέσει περισσότερο σχετικά με αυτό που σας συμβουλεύει και να πιεστείτε εσείς μέσα σας προς κάτι που σας φαίνεται βουνό και πρέπει, ή καλό θα ήταν για εσάς να το κάνετε. 

Προσπαθήστε για αρχή να παρατηρήσετε τι νιώθετε και τι είναι αυτό που λειτουργεί σαν ερέθισμα που πυροδοτηθεί το κλάμα σας. Είναι πίεση; Είναι φόβος ότι δε μπορείτε να διαχειριστείτε αυτό που ακούτε; Είναι στεναχώρια γιατί νιώθετε ότι δεν είστε αρκετά δυνατή; Όταν αντιληφθείτε το συναίσθημα σας και από που πηγάζει ζητήστε τη βοήθεια ενός δικού σας ανθρώπου που εμπιστεύεστε ή τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ίρις Κρέμερ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος
2130049125
Instagram @Lifemadegr
facebook @IrisCremerCP

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κλαίω χωρίς λόγο, πιέζομαι, ασφυκτιώ. Μήπως μεγαλώνω;

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα