Νιώθω πως συνεχώς οι γύρω μου με γεμίζουν με ενοχές για τις επιλογές μου. Τι μπορώ να κάνω προκειμένου να μην με ρίχνουν με τη γνώμη τους;

Καλησπέρα, αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και νιώθω πως δεν μπορώ άλλο να το διαχειριστώ. Είμαι ένα αρκετά ευαίσθητο άτομο και νιώθω πως συνεχώς οι γύρω μου με γεμίζουν με ενοχές για τις επιλογές μου. Γενικά σαν χαρακτήρας είμαι τελειομανής και νομίζω πως αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις τύψεις που νιώθω. Με λίγα λόγια νιώθω πως δεν είμαι αρκετά ικανή, αρκετά καλή, θα πρέπει πάντα να σκεφτώ πριν από αυτούς για αυτούς κλπ. Θα ήθελα τη βοήθεια σας προκειμένου να βρω τρόπο να σταθώ στα πόδια μου και να απαντάω όταν συμβαίνει αυτό με τρόπο που να μην ερχόμαστε σε ρήξη. Ευχαριστώ! 

Στο ερώτημα σας απάντησε η Γεωργία Καλτσίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια,

Καταλαβαίνω μέσα από το μήνυμα σου ότι σε προβληματίζει ο τρόπος που αποκρίνεσαι στη γνώμη των άλλων, στα σχόλια ή και στην πιθανή κριτική τους. Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου ως έναν άνθρωπο ευαίσθητο και τελειομανή και παρατηρείς μία τάση να αισθάνεσαι ενοχές στις σχέσεις σου με τους ανθρώπους γύρω σου, ενοχές που είναι δύσκολο να διαχειριστείς και να πάρεις απόσταση από αυτές. Επίσης αναφέρεις ένα αίσθημα ανεπάρκειας για τις ικανότητες σου, για τον εαυτό σου και το κέντρο του ενδιαφέροντος σου μοιάζει να είναι πρώτα οι “άλλοι” και οι ανάγκες τους. 

Η δική μου βοήθεια είναι να κατανοήσω το μήνυμα σου και να αναφέρω κάποια από τα θέματα που σε απασχολούν, ωστόσο είναι σημαντικό να προσφέρεις στον εαυτό σου τη δυνατότητα εξατομικευμένης υποστήριξης στην οποία να έχεις το χώρο με τη διευκόλυνση κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας να γνωρίσεις περισσότερο τον εαυτό σου, να κατανοήσεις τις ανάγκες σου και τις πτυχές του εαυτού σου. 

Όλα τα συναισθήματα είναι προτροπές για δράση, ακαριαία και επαναλαμβανόμενα σχέδια για την διαχείριση της καθημερινότητας, απότοκα της ανθρώπινης εξελικτικής διαδικασίας αιώνων (Goleman, 1992).  Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που συνοδεύεται από πόνο και ένα βαρύ φορτίο που κουβαλάει ο άνθρωπος που το αισθάνεται. Ενοχές και τύψεις συχνά μοιάζουν σαν να είναι το ίδιο, ωστόσο είναι σημαντικό να διαφοροποιήσουμε ότι τύψεις αισθάνεται κάποιος για κάτι που έχει κάνει και δεν έχει συγχωρέσει τον εαυτό του για αυτό, για μία δηλαδή πραγματική κατάσταση στην οποία νιώθει ότι έχει κάνει κάποιο λάθος, έχει φταίξει. 

Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να έχει κάποιος χωρίς να υπάρχει αντικειμενικά ένα γεγονός που τον καθιστά ένοχο για κάτι, αλλά ως μία συναισθηματική κατάσταση που έχει συχνά τις ρίζες της στην παιδική μας ηλικία. Όταν στην καθημερινότητα μας επιστρατεύουμε συχνά την ενοχή μας για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και παρατηρούμε να παίρνει μεγάλο χώρο στις σχέσεις μας, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι κουραστικό και ψυχοφθόρο. 

Η κριτική κάνει παρέα με την ενοχή, καθώς φαίνεται πως υπάρχει κάτι μέσα μας και όχι μόνο στον έξω κόσμο που μας κατηγορεί, μας επικρίνει και μας δείχνει τα “αδύναμα” μας σημεία. Τότε η απάντηση είναι η ενοχή ως απάντηση στις κατηγορίες και στην κριτική, καθώς επίσης και το αίσθημα ανεπάρκειας για αυτό που είμαστε.  

Η αναγνώριση είναι ένα σημαντικό βήμα για να αλλάξω κάθε τι που με μπλοκάρει.

Συνεπώς το μήνυμα σου κινείται προς μία αναγνώριση και παρατήρηση του πώς λειτουργείς, σημαντικές διαδικασίες για να αλλάξεις. 

Επόμενο βήμα για να απεμπλακεί κάποιος από τις ενοχές και να ζει μία ελεύθερη και συμπονετική προς τον εαυτό ζωή αποτελεί η προσωπική ανάπτυξη, όπου σε συνεργασία με κάποιον ειδικό μπορεί να επεξεργαστεί όλα αυτά που τον προβληματίζουν και να βρει πιο διευκολυντικούς τρόπους. 

Δεν είναι κάτι εύκολο και απαιτεί προσπάθεια, ωστόσο νομίζω ότι μπορεί να σε ανταμείψει. 

 

Γεωργία Καλτσίδου

Ψυχολόγος

Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεύτρια

+30 6973502573

[email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Σας πνίγουν συνεχώς οι ενοχές; Μήπως ήρθε ο καιρός να απαλλαγείτε;  

Σχετικά άρθρα