Είμαι στην εμμηνόπαυση και φοβάμαι πως κάποια στιγμή η σεξουαλική μου ζωή θα λήξει. Τι μπορώ να κάνω για να το ανατρέψω;

Είμαι 58 ετών και έχω μπει στην εμμηνόπαυση τα τελευταία χρόνια, αλλά με τον άντρα μου είμαστε ακόμα ενεργοί σεξουαλικά. Τι μπορώ να κάνω για να διατηρήσω αυτή την επιθυμία ενεργή και τα υπόλοιπα χρόνια, γιατί φοβάμαι πως θα μου φύγει η όρεξη, όπως ακούω από τις υπόλοιπες φίλες μου. Αναμένω την απάντηση σας.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Ζωή Ζέρβα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Life and Relationship Coach και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Η εμμηνόπαυση συνδέεται συχνά με μεταβολές της ερωτικής επιθυμίας, κάποιες γυναίκες αναφέρουν μειωμένη ερωτική διάθεση ενώ άλλες αυξημένη. Πιο έντονα βιώνονται αυτές οι αλλαγές τα πρώτα 3-5 χρόνια που ακολουθούν  την κλιμακτήριο. Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης υπάρχουν κάποιες ορμονικές μεταβολές οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την libido και την ψυχολογία μας, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Η αντίληψη ότι το σεξ τελειώνει με την εμμηνόπαυση βασίζεται περισσότερο σε κοινωνικές αντιλήψεις του παρελθόντος. Βασική ορμονική αλλαγή αποτελεί η ουσιαστική ελάττωση των επιπέδων των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων, η οποία σχετίζεται με τα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας και τη φυσιολογική κατάσταση του κόλπου.

Σήμερα γνωρίζουμε καλά, ότι ουσιαστικό ρόλο παίζει η ψυχολογία και η ποιότητα σχέσης του ζευγαριού. Μην ξεχνάμε ότι η καλή ερωτική ζωή βελτιώνει τα επίπεδα των ορμονών, όπως και οι καλές ορμόνες βελτιώνουν τη ποιότητα του σεξ. Να σημειώσουμε επίσης ότι κατά την εμμηνόπαυση αυξάνονται τα επίπεδα ανδρικών ορμονών στο γυναικείο σώμα τα οποία στηρίζουν τη σεξουαλική επιθυμία.

Άρα η καλή σεξουαλική ζωή είναι αυτή που εγγυάται σε μεγάλο βαθμό την καλή σεξουαλικότητα.

Ιδιαίτερα ευαίσθητο στοιχείο για την ομαλή συνέχεια των σεξουαλικών επαφών, αποτελεί η καλή κατάσταση του κόλπου και η αποφυγή φαινομένων ατροφίας και ξηρότητας του, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Η ενόχληση αυτή λειτουργεί πιο συχνά σαν αποτρεπτικός παράγοντας οδηγώντας σε ελάττωση της επιθυμίας. Η καλή κατάσταση του κόλπου επιτυγχάνεται με απλά και αποτελεσματικά μέσα. Η τοπική χρήση ορμονών, εξαιρετικά αποτελεσματική, απαιτεί στοιχειώδη ιατρικό έλεγχο και παρακολούθηση.

Να τονίσουμε τέλος ότι ο ρομαντισμός δεν τελειώνει και η σεξουαλικότητα δεν εκφράζεται μόνο από την κολπική επαφή αλλά αποτελεί διαδικασία συνεχούς ανταλλαγής συναισθημάτων, ενδιαφερόντων και τρυφερότητας όλο το εικοσιτετράωρο.

Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και έχει δικούς του κώδικες επικοινωνίας. Το ερωτικό ενδιαφέρον συνήθως μειώνεται ή εξαφανίζεται, όταν οι σύντροφοι πέσουν στη παγίδα της ρουτίνας, τόσο σε θέματα της καθημερινότητας, όσο και στη σεξουαλική τους επαφή. Αν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία σας μπορείτε να δοκιμάστε νέα πράγματα στο σεξ, με τα οποία θα συμφωνείτε και οι δύο.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ήδη διατηρείτε ενεργή τη σεξουαλική σας ζωή, ενδιαφέρεστε για αυτή και επιθυμείτε το σύντροφο σας. 

Η φίλη σας, 

Ζωή Ζέρβα

Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Life and Relationship Coach 

και η ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Μιχαλακοπούλου 58, Αθήνα

Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 7294065

E- mail: [email protected]

 

Σχετικά άρθρα