Μπιφτέκια κοτόπουλο με καστανό ρύζι: ένα πιάτο που μας παρέχει όλα τα οφέλη για την καρδιά και τον οργανισμό

Υλικά

  • ½ κιλό κιμά κοτόπουλο
  • 1 φλιτζάνι καστανό ρύζι
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 μικρή τομάτα τριμμένη
  • 5 κουτάλια της σούπας βρώμη αλεσμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτάλι της σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

  1. Προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
  2. Βράζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας

Tips

Όσο θα βράζετε το ρύζι προσθέστε λίγο αλάτι στο ρύζι σας, έχει την δυνατότητα να επιταχύνει την βράση και να δίνει επιπλέον γεύση. Επίσης, εάν προτιμάτε βάλτε και έναν κύβο λαχανικών και ένα- δύο φύλλα δάφνης μέσα στο ρύζι για το άρωμα αλλά σε αυτή την περίπτωση ελαττώστε το αλάτι γιατί θα γίνει πολύ αλμυρό.

Οφέλη

Συνδυάζοντας κοτόπουλο, βρώμη και καστανό ρύζι έχετε ένα υψηλής διατροφικής αξίας πιάτο. Η βρώμη κατατάσσεται στα δημητριακά και δεν περιέχει γλουτένη αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αξία της. Είναι ολικής αλέσεως και πλέον κυκλοφορεί σε όλα τα super market και τα μαγαζιά βιολογικών προϊόντων συνήθως στην μορφή νιφάδων. Επίσης, συστήνεται ιδιαίτερα και για πρωινό με γάλα ή άλλα συνοδευτικά.

Αποτελεί μία εξαιρετική πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα δημητριακά και λόγω της έλλειψης σε γλουτένη ενδείκνυται για τα άτομα που είναι αλλεργικά σε αυτή. Μέσα στα συστατικά της περιλαμβάνονται το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, ο χαλκός, το φολικό οξύ, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Επιπλέον, προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνες Β1, Β5, Β6, Β3 καθώς και με καλλίο και ασβέστιο.

Ως αναφορά, το κοτόπουλο αξίζει να αναφερθούμε στα οφέλη του για την υγεία αλλά και να επικεντρωθούμε στην επίδρασή του στην διάθεσή μας. Οι βιταμίνες και τα μέταλλά του επιδρούν ευεργετικά στην λειτουργία του εγκεφάλου και προάγουν την ανάπτυξή του ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες. Στους ενήλικες τονώνει την γνωστική λειτουργία τους και αυτή του νευρικού συστήματος. Χωρίς να περιττές θερμίδες χτίζει υγιείς και δυνατούς μύες και αυξάνει την οστική πυκνότητα.

Την διάδοση του ρυζιού στον υπόλοιπο κόσμο χρωστάμε στην Κίνα. Εκεί υπάρχει στο καθημερινό διαιτολόγιό τους εδώ και περίπου 8.000 χρόνια. Οι εξωτερικές στοιβάδες του καστανού ρυζιού αποτελούνται από πίτουρο και φύτρο. Αυτές αφαιρούνται από την επεξεργασία του λευκού ρυζιού και χάνονται έτσι τις περισσότερες βιταμίνες και τα μέταλλα.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τροφής είναι ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Αυτό συμβαίνει διότι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται έως και 32%. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικές ίνες εξασφαλίζουν την υγεία της καρδιάς αφού με τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που διαθέτουν μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

 

Γιάννης Βελέντζας 

Personal Trainer

Black and White Fitness Club 

Γαζίας 14, Ιλίσσια

Τηλέφωνο: 2107779880

Σχετικά άρθρα