Μπισκότα με καρύδια και χουρμάδες: Ποιά είναι τα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων για την διατροφή μας;

Υλικά

  • 1 φλ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ. γλ. μαγειρική σόδα

Για την γέμιση:

  • 2 πακέτα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το βούτυρο και τα δύο φλιτζάνια ζάχαρη για 5- 7 λεπτά μέχρι να γίνουν ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα
  2. Στην συνέχεια χτυπάτε και τα αυγά στο ίδιο μπολ
  3. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε ελαφρά το αλεύρι και τη σόδα, σιγά σιγά χτυπάτε και πιο γρήγορα για να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα
  4. Χωρίστε τη ζύμη σε 3 μερίδες και βάλτε τες σε έναν δίσκο
  5. Τις σκεπάζετε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να σφίξουν αρκετά για να ζυμωθούν
  6. Για τη γέμιση βάζετε τους χουρμάδες, το νερό και τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα
  7. Αφήστε να πάρει μια βράση και μετά μειώστε τη θερμότητα και αφήστε να σιγοβράζουν χωρίς να κλείσετε την κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν οι χουρμάδες και να εξατμιστούν σχεδόν τα υγρά
  8. Μετά προσθέστε και τα καρύδια και ανακατέψτε μέχρι να κρυώσουν εντελώς
  9. Ανοίξτε κάθε μερίδα ζύμης με τον πλάστη επάνω σε μία λαδόκολλα σε σχήμα ορθογώνιο
  10. Βάλτε τα στο ψυγείο για 30 λεπτά
  11. Μετά το πέρας του χρόνου βγάλτε τα από το ψυγείο και απλώστε το 1/3 της γέμισης
  12. Τυλίξτε σφιχτά σε ρολό την ζύμη με την γέμιση, ξεκινώντας από την μακρύτερη πλευρά
  13. Τυλίξτε σταθερά και σφιχτά με την λαδόκολλα
  14. Μετά ξαναβάζετε στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν
  15. Μέχρι να τα βγάλετε από το ψυγείο προθερμάνετε τον φούρνο στους 175℃
  16. Ξετυλίξτε και κόψτε τη ζύμη σταυρωτά σε φέτεw και τοποθετήστε τις σε λαδόκολλα
  17. Ψήνετε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να δέσουν
  18. Αφού ψηθούν αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν

Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Οφέλη

Η συγκεκριμένη συνταγή για μπισκότα είναι η ιδανική επιλογή για να βάλετε στην διατροφή σας τα αποξηραμένα φρούτα και να συνοδέψετε τον καφέ και τα αφεψήματά σας με ένα υγιεινό και χορταστικό σνακ. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν θαυματουργές ιδιότητες για την υγεία με κάθε ένα από αυτά να προσφέρει και κάτι ωφέλιμο επιπλέον. Βέβαια, υπάρχει μία γενική λίστα με οφέλη που περιλαμβάνονται σε όλα τα αποξηραμένα.

Στα αποξηραμένα φρούτα έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλη η περιεκτικότητα σε νερό μέσω μεθόδων αποξήρανσης. Ο καρπός συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αφήνοντας ένα μικρό, ενεργειακά πυκνό αποξηραμένο φρούτο. Οι σταφίδες είναι το πιο κοινό είδος και ακολουθούν οι χουρμάδες –που βρίσκονται και σε αυτή την συνταγή- τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τα βερίκοκα. Άλλες ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων είναι επίσης διαθέσιμες, μερικές φορές σε ζαχαρωμένη μορφή. Αυτά περιλαμβάνουν μάνγκο, ανανάδες, κράνμπερι, μπανάνες και μήλα.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετικά θρεπτικά αφού ένα κομμάτι αποξηραμένων φρούτων περιέχει περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με τα φρέσκα φρούτα. Κατά βάρος περιέχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από τα φρέσκα φρούτα. Επομένως, μια μερίδα μπορεί να παρέχει ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας συνιστωμένης πρόσληψης πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως το φυλλικό οξύ.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν γενικά πολλές φυτικές ίνες και είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα πολυφαινολών. Αυτά συνδέονται με οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη ροή αίματος, καλύτερη πεπτική υγεία, μειωμένη οξειδωτική βλάβη και μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αποξηραμένα φρούτα τείνουν να έχουν χαμηλότερο βάρος και να καταναλώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, σε σύγκριση με άτομα που δεν τρώνε αποξηραμένα φρούτα.

Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, κάλιο και διάφορες φυτικές ενώσεις που προάγουν την υγεία. Έχουν χαμηλή έως μεσαία τιμή γλυκαιμικού δείκτη και χαμηλό δείκτη ινσουλίνης και βοηθούν σε παράγοντες όπως:

  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Αυξημένος έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
  • Μείωση εμφάνισης φλεγμονών και χοληστερόλης
  • Οδηγούν σε αυξημένο αίσθημα πληρότητας
  • Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων

Αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και την μείωση της δυσκοιλιότητας. Είναι εξαιρετικά θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη Κ.

Αυτό προκαλείται από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και μια αλκοόλη ζάχαρης που ονομάζεται σορβιτόλη, η οποία βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα φρούτα. Ως εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, τα δαμάσκηνα μπορεί να αναστείλουν την οξείδωση από κακή χοληστερόλης και να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες συλλέγουν ένα μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων οφελών με σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, καροτενοειδή και λιγνάνες, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διαχείριση του κινδύνου χρόνιας νόσου. Επίσης, υποστηρίζουν την διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και τη μείωση του κινδύνου ορισμένων μακροπρόθεσμων καταστάσεων υγείας.

Οι χουρμάδες είναι πηγή φιλικών προς τα οστά μετάλλων όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Είναι επίσης πηγή βιταμίνης Κ που είναι απαραίτητη για υγιή, δυνατά οστά. Επιπλέον, η προσθήκη χουρμάδων στη διατροφή κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προάγει τη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και να μειώσει την ανάγκη για επαγόμενο τοκετό. Θεωρείται επίσης ότι βοηθούν στη μείωση της διάρκειας του τοκετού. Οι ενώσεις των φρούτων πιστεύεται ότι μιμούνται τα αποτελέσματα της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στις συσπάσεις του τοκετού.

Τέλος, το σιρόπι από χουρμά είναι το ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης καθώς διαθέτει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη από τα περισσότερα άλλα γλυκαντικά.

Σχετικά άρθρα