DepositPhotos

Cheesecake με βερίκοκο και λευκή σοκολάτα: Δροσιστικό και ιδανικό για την τόνωση του οργανισμού και την ενυδάτωση του δέρματος

Υλικά

  • Συσκευασία μπισκότων 200 γρ
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 7 ώριμα βερίκοκα
  • 2 φύλλα ζελατίνης
  • 400 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. ελαφρύ μαλακό τυρί
  • 85 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

  1. Σπάστε τα μπισκότα στο μίξερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ψίχουλα
  2. Με λίγο βούτυρο αλείψτε τη βάση και τα πλαϊνά από ένα βαθύ ταψί και ανακατέψτε το υπόλοιπο βούτυρο με τα ψίχουλα
  3. Ρίξτε ένα κουτάλι στη φόρμα και στη συνέχεια πιέστε τη βάση και τα πλαϊνά όσο φτιάχνετε τη γέμιση βάλτε την βάση στο ψυγείο
  4. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε 3 από τα βερίκοκα και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια
  5. Βάζετε τη ζελατίνη σε ένα μπολ, τη σκεπάζετε με κρύο νερό και μετά αφήστε την να μαλακώσει για 10 λεπτά
  6. Σπάτε τη σοκολάτα και βάζετε σε ένα μπολ με 100 ml από τη διπλή κρέμα πάνω από μια κατσαρόλα με νερό μέχρι να λιώσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα
  7. Στύψτε το νερό από τη ζελατίνη και στη συνέχεια προσθέστε την στο μείγμα σοκολάτας
  8. Κατεβάζετε τη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί
  9. Τώρα χτυπάτε το μαλακό τυρί και τη ζάχαρη μαζί
  10. Στην συνέχεια ανακατεύετε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και μετά ρίχνετε και το τυρί
  11. Ρίχνετε τη σοκολάτα και μετά τα ψιλοκομμένα βερίκοκα
  12. Ρίξτε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα
  13. Στρώνετε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και κόβετε τα υπόλοιπα βερίκοκα σε τέταρτα
  14. Μετά τα βάζετε στο αλουμινόχαρτο, με τις κομμένες πλευρές προς τα πάνω
  15. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
  16. Ψύξτε και στη συνέχεια βάλτε τα πάνω από το παγωμένο cheesecake
  17. Μπορείτε να ρίξετε και μερικές νιφάδες λευκής σοκολάτας πριν σερβίρετε

Οφέλη

Δροσιστικό και ελαφρύ το cheesecake μπορεί να γίνει το ιδανικό γλυκό για αυτή την εποχή. Εκτός όμως από νόστιμο μπορεί να προσφέρει και πολλές σημαντικές θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό μέσω του βερίκοκου που περιέχει. Τα βερίκοκα μπορεί να είναι μικρά, αλλά είναι μεγάλα τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτικά συστατικά.

Eίναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, με γεύση που κυμαίνεται από γλυκιά έως γλυκιά ανάλογα με την ποικιλία. Τα βερίκοκα έφτασαν στη Μεσόγειο πριν από περίπου 2.000 χρόνια, όπου κατάφεραν να ακμάσουν στο ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα της. Σήμερα, η Τουρκία και το Ιράν είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί βερίκοκων στον κόσμο.

Χάρη στην υψηλή τους ποσότητα σε βιταμίνες, φλαβονοειδή και κάλιο, τα βερίκοκα έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Τα φλαβονοειδή προστατεύουν και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία μειώνοντας τις πιθανότητες φλεγμονής και βλαβών. Το κάλιο πάλι, ένα σημαντικό μέταλλο για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, και έχει ζωτική σημασία για να μετακινούνται τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Επιπλέον, υποστηρίζει την υγιή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς.

Τα αντιοξειδωτικά του, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C είναι γνωστά για τις ιδιότητες τόνωσης του δέρματος. Μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία, να μειώσουν τα σημάδια των πρώιμων ρυτίδων και να επαναφέρουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Η β-καροτίνη είναι ένα άλλο αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματός από ηλιακά εγκαύματα και πρόσθετες βλάβες εξαιτίας του ήλιου. Επίσης, είναι γνωστό πως τα βερίκοκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, άρα είναι ένας καλός τρόπος για να ενυδατώνετε το δέρμα.

Τα βερίκοκα είναι περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, β-καροτίνης και άλλα καροτενοειδή και είναι εξαιρετικά για την προαγωγή της υγείας των ματιών. Η λουτεΐνη βοηθά στην υποστήριξη της καλής λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς και των φακών, ενώ τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε υποστηρίζουν συνολικά την όραση. Επιπλέον, συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Εξίσου πολλές είναι και οι διαιτητικές ίνες που αναλαμβάνουν να διατηρήσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η συνολική περιεκτικότητά τους σε ίνες είναι περίπου οι μισές διαλυτές και οι μισές αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν το πεπτικό να συγκρατεί αρκετό νερό και ενθαρρύνει τα καλά βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες από την πλευρά του, είναι καλές για τα υγιή επίπεδα βακτηρίων του εντέρου.

Αν κάνουμε μία ανασκόπηση των θρεπτικών συστατικών των βερίκοκων θα ανακαλύψουμε πως περιέχουν τα εξής:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Παντοθενικό Οξύ
  • Βιταμίνη Ε
  • Β καροτίνη
  • Κάλιο
  • Λουτεΐνη
  • Ζεαξανθίνη
  • Λυκοπένιο
  • Ψευδάργυρος
  • Χαλκός
  • Σίδερο
  • Φώσφορος
  • Μαγγάνιο
  • Μαγνήσιο
[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X