Χορτοφαγική τάρτα με σπανάκι και μανιτάρια που θα προμηθεύσει το οργανισμό σου με το ασβέστιο που χρειάζεται

Υλικά:

  • 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 230 γρ. φρέσκα, ανάμεικτα άγρια μανιτάρια
  • 1 ½ φλ. γλυκό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 1 κ. σ. σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. φρέσκο baby σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 6 μεγάλα αυγά
  • ¼ φλ. πλήρες γάλα
  • ¼ φλ μισό-μισό
  • 1 κ. σ. μουστάρδα
  • 1 κ. σ. φρέσκα φύλλα θυμαριού, και λίγο για το γαρνίρισμα
  • ¼ κ. γλ. αλάτι
  • ¼ κ. γλ. πιπέρι
  • 1 ½ φλ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αλείψτε ένα ταψί για πίτες με λίγο λάδι
  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  3. Προσθέστε όλα τα μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν για περίπου 8 λεπτά
  4. Προσθέστε 1 1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι και 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο και μαγειρέψτε, μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας συχνά για περίπου 5 λεπτά
  5. Προσθέστε το σπανάκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαραθεί, 1 με 2 λεπτά
  6.  Σε ένα μέτριο μπολ χτυπήστε ελαφρά 6 αυγά, 1/4 φλιτζάνι γάλα, 1/4 φλιτζάνι μισό και μισό, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  7. Προσθέστε στο μείγμα των μανιταριών και 1 1/2 φλιτζάνι γραβιέρα και μετά ρίξτε το μείγμα στο ταψί που προετοιμάσατε
  8. Ψήνετε μέχρι να δέσει και να ροδίσει για περίπου 30 λεπτά
  9. Αφού βγάλετε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά
  10. Γαρνίρετε με θυμάρι, σερβίρετε και απολαμβάνετε

Οφέλη 

Η τάρτες είναι το κατάλληλο συνοδευτικό για τον καφέ σας το πρωί, αλλά και για ένα ποτήρι κρασί το βράδυ. Φυσικά μπορεί να σταθεί και ως κυρίως πιάτο για το μεσημέρι ειδικά τώρα που λόγω ζέστης προτιμούμε τα πιο ελαφριά αλλά χορταστικά φαγητά. Εκτός, από χορταστική συνταγή έχει και πολύ λίγες θερμίδες καθώς μία μερίδα περιέχει 277 θερμίδες και:

  • 17, 1 γρ. πρωτεΐνης
  • 6,8 γρ. υδατάνθρακες
  • 1,5 γρ. φυτικές ίνες
  • 3,2 γρ. σακχάρων
  • 20 γρ. λιπαρών -εκ των οποίων 8,2 γρ. κορεσμένα

Το σημαντικότερο όμως είναι πως αυτή η συνταγή ενδείκνυται για την αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό. Το ασβέστιο είναι από τα πιο αναγκαία μέταλλα για εμάς και η κατανάλωση τροφών που το αυξάνουν είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να αποκτήσετε τις ποσότητες που χρειάζεστε.

Από τις τροφές που μπορούν συνίσταται για τις ποσότητες ασβεστίου τους είναι:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τυρί, γάλα και γιαούρτι
  • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το λάχανο
  • Ψάρια με βρώσιμα μαλακά κόκαλα, όπως σαρδέλες και κονσέρβα σολομού
  • Τρόφιμα και ποτά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως προϊόντα σόγιας, δημητριακά και χυμοί φρούτων και υποκατάστατα γάλακτος

Γιατί χρειαζόμαστε ασβέστιο;

Περίπου το 99% του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στα οστά και τα δόντια και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη συντήρηση τους.

Καθώς μεγαλώνουμε, το ασβέστιο συμβάλλει στην ανάπτυξη του σώματος. Αφού ένα άτομο σταματήσει να αναπτύσσεται, το ασβέστιο συνεχίζει να βοηθά στη διατήρηση των οστών και να επιβραδύνει την απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη βιώσει την εμμηνόπαυση μπορεί να χάσουν την οστική πυκνότητα με υψηλότερο ρυθμό από τους άνδρες ή τα νεότερα άτομα. Έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση και ένας γιατρός μπορεί να συστήσει συμπληρώματα ασβεστίου. Συγχρόνως, το ασβέστιο βοηθά στη ρύθμιση της συστολής των μυών. Όταν ένα νεύρο διεγείρει έναν μυ, το σώμα απελευθερώνει ασβέστιο. Εκείνο με την σειρά του βοηθά τις πρωτεΐνες των μυών να εκτελέσουν το έργο της συστολής.

Το ασβέστιο επιδρά και στην καρδιακή υγεία και στην πήξη του αίματος. Η διαδικασία της πήξης είναι πολύπλοκη και έχει μια σειρά από στάδια που περιλαμβάνουν μια σειρά από χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.

Ο ρόλος του ασβεστίου στη λειτουργία των μυών περιλαμβάνει την διατήρηση της δράσης του καρδιακού μυός. Το ασβέστιο χαλαρώνει τους λείους μυς που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Η βιταμίνη D σε συνδυασμό με το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία των οστών και βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.

Σχετικά άρθρα