Πώς σχετίζεται η κατάθλιψη με τον πόνο στα πόδια;

Τα συναισθήματα λύπης και άγχους έχει παρατηρηθεί να αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε. Δυστυχώς, όμως λόγω του ταμπού και του πολιτιστικού στιγματισμού που περιβάλλει την ψυχική υγεία, πολλά άτομα αποφεύγουν να το συζητήσουν. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πόσο δύσκολο είναι να ζεις με χρόνιο πόνο στα πόδια και κατάθλιψη, καθώς και πώς οι υποκείμενες παθήσεις υγείας είναι συχνά η πηγή αυτών των συμπτωμάτων. 

Τι είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος;

Η περιφερική αρτηριακή νόσος, μια κοινή αγγειακή διαταραχή που επηρεάζει τα πόδια και  μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και περιορισμένη κίνηση, επηρεάζοντας σοβαρά την ψυχική υγεία των ανδρών και την υγεία των γιατρών. Ο χρόνιος πόνος και η παρουσία κατάθλιψης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρέχουμε χρήσιμα εργαλεία για όσους που πάσχουν από κατάθλιψη, ώστε να γνωρίζουν πως σχετίζεται και με τους πόνους στα πόδια. 

Σχέση χρόνιου πόνου και κατάθλιψης χρήση 

Η σχέση μεταξύ του χρόνιου πόνου και της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας αποδείχθηκε ξεκάθαρα σε ένα άρθρο του WebMD. Η αγγειακή υγεία των ατόμων με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη επιδεινώθηκε όταν ήταν πολύ κουρασμένα για να σηκωθούν από το κρεβάτι ή να συμμετάσχουν σε καθημερινές δραστηριότητες ρουτίνας.

Αίτια εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου

Η καθιστική συμπεριφορά, το κάπνισμα και η κακή διατροφή είναι όλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην περιφερική αρτηριακή νόσο. Αυτές οι συνήθειες συνδέονται συχνά με την κατάθλιψη ειδικά σε ανθρώπους ηλικίας 50 ετών και άνω. Η κατάθλιψη είναι ένα δύσκολο θέμα προς μελέτη αφού υπάρχουν λίγες έρευνες που δείχνουν πόσο σοβαρή είναι, καθώς και πώς συνδέεται με την ανάπτυξη της αγγειακής νόσου.

Για αυτό και αν αντιμετωπίζεις χρόνιο πόνο στα πόδια και κατάθλιψη εδώ και αρκετό καιρό, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζεις τις ενδείξεις συσχέτισης αυτών των δύο, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Θλίψη, ενοχές και αίσθημα κενότητα
  • Απώλεια ευχαρίστησης από άλλοτε ευχάριστες δραστηριότητες ή χόμπι
  • Υπερβολικός ή ανεπαρκής ύπνος
  • Δυσκολία στην συγκέντρωση
  • Αίσθηση κούρασης μεγαλύτερης από ότι συνήθως
  • Επιθετικότητα ή εκνευρισμός που απευθύνεται σε φίλους ή μέλη της οικογένειας
  • Συμμετοχή σε εθιστικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου όπως ο τζόγος ή η χρήση ναρκωτικών
  • Αποφυγή κοινωνικών περιβαλλόντων και οικογενειακών συγκεντρώσεων
  • Άγχος που μπορεί να γίνεται καταπιεστικό

Πώς μπορείς να ενημερωθείς; 

Ακριβώς όπως η κατάθλιψη, τα συμπτώματα της περιφερικής αγγειακής νόσου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητά σου. Όταν αντιμετωπίζεις χρόνιο πόνο στα πόδια, τους αστραγάλους ή τους γλουτούς, μπορεί να αισθάνεσαι ότι επιβαρύνει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία. Λόγω του γεγονότος ότι η αγγειακή νόσος μειώνει την κινητικότητα και την ανεξαρτησία, ο χρόνιος πόνος και η κατάθλιψη συχνά οδηγούν το ένα στο άλλο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Επιπλέον, εάν νιώθεις πόνο στα πόδια ή ανησυχία τη νύχτα που σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα κατάθλιψης καθώς και κόπωσης. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το NCBI, το 50% έως το 80% των ατόμων με χρόνιο πόνο παραπονέθηκαν για κακό ύπνο που τους έκανε να αποφεύγουν τη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1. Το πρώτο βήμα για να ενημερωθείς σχετικά με τον χρόνιο πόνο και την κατάθλιψη είναι να κατανοήσεις τα σημεία και τα συμπτώματα της κατάθλιψης καθώς και πόσο συχνή είναι αυτή η αγγειακή πάθηση. Χαρακτηριστικό είναι πως η αγγειακή νόσος επηρεάζει 8 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά τους άνδρες. Τα κοινά συμπτώματα της περιλαμβάνουν: 

  • Πόνος στα πόδια στους γλουτούς, τους μηρούς, τις γάμπες, τους αστραγάλους ή τα πόδια
  • Δυσκολία στο περπάτημα ή στο ανέβασμα σκαλοπατιών
  • Τραύματα που δεν επουλώνονται σε όλο το εύρος των ποδιών
  • Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα αισθητό στα κάτω πόδια
  • Το ένα πόδι είναι πιο δροσερό σε θερμοκρασία σε σύγκριση με το άλλο
  • Ωχρότητα ή μπλε απόχρωση στο δέρμα των ποδιών
  • Κακή τριχοφυΐα στα νύχια ή στα πόδια
  • Ανησυχία στα πόδια, αισθητή ιδιαίτερα τη νύχτα.
  • Στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες

2. Η εκπαίδευση τόσο η δική σου, όσο και των άλλων σχετικά με την σχέση της κατάθλιψης και των πόνων στα πόδια βοηθά περισσότερους ανθρώπους να παρατηρήσουν τις αλλαγές που μπορεί να βιώνουν. 

Η αγγειακή νόσος είναι εύκολα θεραπεύσιμη αρκεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή γάγγραινα. Παρ’ όλο, που επηρεάζει επίσης τις γυναίκες, οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, οι άνδρες με διαβήτη, οικογενειακό ιστορικό αγγειακής νόσου και υψηλή αρτηριακή πίεση/χοληστερόλη, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής νόσου.

Σχετικά άρθρα