Λαχανόσουπα με καρότο: Πώς μία δίαιτα με σούπες μας βοηθά να χάσουμε αποτελεσματικά βάρος;

Υλικά:

  • 1 μέτριο πράσινο λάχανο, κομμένο στη μέση και σε φέτες
  • 1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 2 κ. γλ. ξύδι από λευκό κρασί
  • 2 κ. σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κοτσάνια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 ½ κ. γλ. ιταλικό καρύκευμα
  • ½ κ. γλ. αλεσμένο πιπέρι
  • ¼ κ. γλ. αλάτι
  • 8 φλ. ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση:

  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά
  2. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν, για 6 με 8 λεπτά
  3. Προσθέστε την πιπεριά, το σκόρδο, τα ιταλικά καρυκεύματα, το πιπέρι και το αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά
  4. Προσθέστε ζωμό, λάχανο και ντομάτα αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς υψηλή και αφήστε να πάρει βράση
  5. Στην συνέχεια, μειώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει, σκεπάστε μερικώς και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά, 15 με 20 λεπτά ακόμη
  6. Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το ξύδι
  7. Σερβίρετε σε ένα βαθύ μπολ

Οφέλη

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με λάχανο, καρότα, πιπεριά, ντομάτα και πολλά καρυκεύματα, αυτή η υγιεινή συνταγή λαχανόσουπας έχει έντονη γεύση και είναι εξαιρετικά εύκολη. Μπορείς να την φτιάξεις και να την αποθηκεύσεις για τα γεύματα της εβδομάδος και αν θέλεις να γίνει ακόμη νοστιμότερη πρόσθεσε μέσα και λίγο τυρί της αρεσκείας σου. Είναι ιδανική για δίαιτα καθώς μία μερίδα της έχει 133 θερμίδες, 32 γρ. πρωτεΐνης, 19,7 γρ. υδατανθράκων, 7 γρ. φυτικών ινών, 11 γρ. σακχάρων, 5,2 γρ. λιπαρών και μόλις 0,7 γρ. κορεσμένα.

Τι πρέπει να περιέχει μία διαίτης συνταγή για λαχανόσουπα;

Υπάρχουν πολλές διαιτητικές συνταγές λαχανόσουπας και όλες έχουν ένα προφανές κοινό συστατικό που δεν είναι άλλο από το λάχανο. Το λάχανο είναι χαμηλό σε θερμίδες και προσφέρει άφθονες φυτικές ίνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να χορτάσετε και να διατηρήσουν το αίσθημα κορεσμού για πολλές ώρες. Από γαστρονομική άποψη, είναι αρκετά ήπιο λαχανικό σε σύγκριση με μερικά από τα σταυρανθή ξαδέρφια του όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Αυτό το καθιστά την τέλεια προσθήκη σε μια σούπα χαμηλών θερμίδων, μαζί με άλλα μη αμυλούχα λαχανικά όπως πιπεριές, σέλινο και καρότα. Εάν θέλεις να κρατήσεις τις θερμίδες ακόμα πιο χαμηλές, οι διαίτης συνταγές για λαχανόσουπα όπως αυτή διαθέτουν ως βασικό συστατικό το ζωμό. Προσπάθησε, λοιπόν, να διατηρήσεις υπό έλεγχο το αλάτι χρησιμοποιώντας ζωμό χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και μικρή ποσότητα πρόσθετου αλατιού.

Θέλεις να κάνεις μία δίαιτα με σούπες;

Μελέτες παρατήρησης έχουν βρει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά σούπα τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα, σε σύγκριση με εκείνα που δεν τρώνε καθόλου σούπα. Ο λόγος για τον οποίο η σούπα συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος είναι άγνωστος.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η σούπα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του αισθήματος πληρότητας. Άρα, η τακτική κατανάλωση σούπας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται μέσα στην μέρα. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτή τη σχέση, όπως οι πολιτισμικές ή γενετικές διαφορές μεταξύ των ατόμων που τρώνε τακτικά σούπα και εκείνων που δεν τρώνε.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η κατανάλωση σούπας δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, μιας ομάδας καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, καθώς οι περισσότερες δίαιτες με σούπες οδηγούν σε σημαντική μείωση των θερμίδων, η τήρησή τους πιθανότατα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Και όσο λιγότερες θερμίδες τρώτε σε μια δίαιτα σούπας, γενικά τόσο περισσότερο βάρος θα χάνετε. Απλώς έχετε κατά νου ότι όπως και με άλλες δίαιτες χαμηλών θερμίδων, το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που χάνεται στις 5-10 ημέρες είναι πιθανό να οφείλεται σε νερό και όχι σε απώλεια λίπους.

Επιπλέον, καθώς οι δίαιτες είναι γενικά μόνο για μία εβδομάδα ή λιγότερο, πιθανότατα θα ανακτήσετε το βάρος που έχασες εκτός και αν μπορέσετε να μεταβείτε σε ένα πιο βιώσιμο διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Ποια τα πιθανά οφέλη;

Εκτός από το να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα, οι δίαιτες με σούπες μπορεί να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη, όπως:

  1. Αυξημένη πρόσληψη λαχανικών: Τα λαχανικά παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Επιπλέον, η αυξημένη πρόσληψη έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο αύξησης βάρους και παχυσαρκίας.
  2. Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών: Καθώς οι σούπες είναι συχνά πλούσιες σε λαχανικά και μερικές φορές περιέχουν φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή φρούτα μπορούν να μας παρέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα φυτικών ινών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κορεσμού.
  3. Αυξημένη πρόσληψη νερού: Μπορούν να βελτιώσουν και την πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας και η έρευνα γύρω από το θέμα προτείνει ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
  4. Ενθαρρύνεται η φυτική διατροφή: Ορισμένες δίαιτες με σούπες μπορούν να βοηθήσουν να μεταβείτε σε ένα πιο φυτικό διατροφικό μοτίβο που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και υποστήριξη της απώλειας βάρους.

 

Σχετικά άρθρα