Γλυκιά πίτσα με ακτινίδιο, μανταρίνι και μπανάνα: Τα 4 οφέλη του ακτινιδίου για την καρδιά και το πεπτικό μας σύστημα!

Υλικά:

  • 1 πακέτο παγωμένη ζύμη για πίτσα
  • 1 συσκευασία τυρί κρέμα, μαλακωμένο
  • 1/4 φλ.ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
  • 1 χαρτοκιβώτιο παγωμένη σαντιγί
  • 2 με 3 ακτινίδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 με 2 σφιχτές μπανάνες, κομμένες σε φέτες
  • 300 γρ. μανταρίνι
  • 1/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κ. σ. νερό
  • 1 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1-1/2 κ. γλ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Απλώστε τη ζύμη μπισκότων σε ένα ταψί πίτσας χωρίς λαδόκολλα και ψήστε στους 180 βαθμούς για 15-18 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν
  2. Σε ένα μπολ χτυπάτε το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθούν ρίχνετε και την σαντιγί και απλώνετ ε πάνω από την κρούστα
  3. Από πάνω τοποθετήστε τα φρούτα
  4. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το χυμό λεμονιού, το καλαμποκάλευρο και το αλάτι να πάρουν βράση, ανακατεύοντας συνεχώς για 2 λεπτά ή μέχρι να πήξουν
  5. Αφήστε να κρυώσουν λίγο και βάλτε από πάνω τα φρούτα
  6. Παγώστε την και φυλάξτε τη στο ψυγείο

Οφέλη

Η πίτσα είναι ένα διάσημο ιταλικό πιάτο αλλά πάντα μιλάμε για την κλασική αλμυρή συνταγή. Ωστόσο, τώρα σας προτείνουμε μία νέα γλυκιά εκδοχή της με φρούτα εποχής ιδανική για παιδιά και πιο υγιεινή με λιγότερες θερμίδες. Συγκεκριμένα έχει 235 θερμίδες, 12 γρ. λιπαρών -6 γρ. κορεσμένα- 30 γρ. υδατανθράκων, 18 γρ. σακχάρων, 1 γρ. φυτικών ινών, 2 γρ. πρωτεΐνης.

Ποια είναι τα 4 οφέλη του ακτινιδίου;

Τα ακτινίδια είναι ένα είδος φρούτου που προέρχεται από τα βουνά και τις πλαγιές των λόφων της Νοτιοδυτικής Κίνας. Τώρα καλλιεργούνται σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, η οποία είναι κορυφαίος παραγωγός αυτού του δημοφιλούς φρούτου.

Τα ακτινίδια έχουν σχήμα ωοειδούς και περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου αυγού. Έχουν ασαφές καφέ δέρμα, πράσινη σάρκα και μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους. Τα ακτινίδια κυκλοφορούν επίσης σε ποικιλίες με κίτρινη ή χρυσαφένια σάρκα. Η διαφορά μεταξύ των ακτινιδίων με πράσινη σάρκα και κίτρινη σάρκα είναι ότι τα πράσινα ακτινίδια περιέχουν μια πράσινη χρωστική ουσία που ονομάζεται χλωροφύλλη, ενώ τα κίτρινα ακτινίδια όχι.

Στα θρεπτικά συστατικά συγκαταλέγονται:

  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνη Κ
  • Φολικό οξύ
  • Μαγνήσιο
  • Χαλκός
  • Κάλιο

1. Η αντιοξειδωτική βιταμίνη C

Τα ακτινίδια είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας από την οξειδωτική βλάβη και παίζει πολλούς άλλους σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα.

Μια μελέτη του 2012 σε 15 άνδρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ακτινιδίου την ημέρα για 6 εβδομάδες ήταν αρκετή για να φτάσετε σε «υγιή» επίπεδα βιταμίνης C. Επιπλέον, η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα κορεσμό βιταμίνης C ή το υψηλότερο από τη βιταμίνη C. τα επίπεδα μπορούν να φτάσουν.

Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης C είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα για 4 εβδομάδες αύξησε τα επίπεδα βιταμίνης C και επίσης βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού σε νεαρούς άνδρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C.

2. Πηγή ευεργετικών φυτικών ενώσεων

Εκτός από το ότι περιέχουν τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, τα ακτινίδια είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό. Περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία έχουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν:

  • λουτεΐνη
  • ζεαξανθίνη
  • Β καροτίνη

Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία έναντι ορισμένων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Μια ανασκόπηση 69 μελετών διαπίστωσε ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε στο αίμα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ολικού καρκίνου και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν επίσης ενώσεις πολυφαινόλης, όπως το καφεϊκό οξύ και το χλωρογενικό οξύ, που ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση στο έντερο και σε όλο το σώμα.

3. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα όπως τα ακτινίδια είναι ένας έξυπνος τρόπος για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ακτινιδίων, συγκεκριμένα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Σε μια μελέτη του 2012 σε 102 άνδρες που κάπνιζαν, οι συμμετέχοντες έτρωγαν τρία ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες. Εκείνοι οι συμμετέχοντες είδαν μειώσεις στην αρτηριακή πίεση και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων ή τη συσσώρευση αιμοπεταλίων στο αίμα, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.

Η υπερκινητικότητα των αιμοπεταλίων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου επειδή τα αιμοπετάλια μπορεί να κολλήσουν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας πλάκες. Όταν συμβαίνει αυτό, είναι μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

4. Βελτιώνεται η λειτουργία του πεπτικού

Τα ακτινίδια περιέχουν τόσο αδιάλυτες όσο και διαλυτές φυτικές ίνες. Μελέτες δείχνουν ότι τα ακτινίδια περιέχουν περίπου το ένα τρίτο διαλυτές και τα δύο τρίτα αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ακτινίδια ωφελούν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την υγεία της καρδιάς, ενώ βοηθούν στην υποστήριξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου. Οι αδιάλυτες ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου τακτικά.

Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα ακτινίδια μπορούν να συγκρατήσουν νερό και να διογκωθούν περισσότερο από άλλους τύπους ινών, όπως οι ίνες μήλου. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια καλή επιλογή για τη βελτίωση της συνοχής των κοπράνων και τη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να περάσει η τροφή από το πεπτικό σας σύστημα.

Σχετικά άρθρα