Πώς το τσάι με κανέλα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Το τσάι είναι ένα αγαπημένο και πολύ δημοφιλές βότανο στην Ελλάδα που φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός όμως από την δράση του στα κρυολογήματα και τις ασθένειες που μας ταλαιπωρούν ενδείκνυται και για την απώλεια βάρους, ενώ είναι γνωστό πως έχει και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

Πώς το φτιάχνεις;

Η παρασκευή του είναι ιδιαιτέρως εύκολη και τα μόνα πράγματα που θα χρειαστείς είναι:

  • 1 φακελάκι τσάι
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • Νερό

Για την εκτέλεση βάλε το νερό και τα ξυλάκια κανέλας σε ένα μπρίκι και άφησέ το να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Μείωσε τη φωτιά για να διατηρήσεις τη βράση. Άφησε το να σιγοβράσει μέχρι το τσάι να είναι πολύ μυρωδάτο και να έχει γεύση πικάντικη από την κανέλα, για 20 με 25 λεπτά. Στο τέλος απλώς στράγγιξε το τσάι σε μία κούπα και απόλαυσέ το ζεστό.

Γιατί η κανέλα μας κάνει καλό;

Ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας (2,6 γραμμάρια) περιέχει περίπου 2,1 γραμμάρια υδατάνθρακες, 26 mg ασβεστίου, 2 mg μαγνησίου, 2 mg φωσφόρου, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β. και βιταμίνη Κ. Η κανέλα έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση σε όλο τον κόσμο.

Χρησιμοποιείται καθημερινά σε πολλούς πολιτισμούς, λόγω των ευρέως διαδεδομένων πλεονεκτημάτων του. Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες από τις ελεύθερες ρίζες. Το οξειδωτικό στρες έχει συνδεθεί με πολλές βλαβερές επιπτώσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του DNA και μεταβολικών καταστάσεων όπως ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η αθηροσκλήρωση, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν τον καρκίνο, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις φλεγμονώδεις καταστάσεις, τον καρκίνο, τη νόσο του Πάρκινσον και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Επίσης, το οξειδωτικό στρες μπορεί επίσης να επιταχύνει τη γήρανση.

Η κανέλα μέσω πολλών ενώσεων σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένης της κινναμαλδεΰδης, της κινναμωμικής και του κινναμωμικού οξέος  μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών προσβολών, αθηροσκλήρωσης, φλεγμονωδών παθήσεων και μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων. Μπορεί επίσης να αποτρέψει την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και προάγει την επούλωση των πληγών.

Πώς η κανέλα προάγει την απώλεια βάρους;

Η κανέλα δρα με πολλούς τρόπους για να μειώσει το βάρος. Πρώτον, είναι ένα γνωστό αντιδιαβητικό μπαχαρικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Επίσης, βοηθά στη βελτίωση της ευαισθησίας των κυττάρων στη δράση της ορμόνης ινσουλίνης, η οποία μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο κύτταρο για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

Η κανέλα μπορεί επίσης να βοηθήσει στον αποκλεισμό της δραστηριότητας πολλών πεπτικών ενζύμων, επιβραδύνοντας έτσι την απορρόφηση του σακχάρου από το αίμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες. Εκτός από τον διαβήτη, έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη στην προώθηση της απώλειας βάρους.

Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί επομένως να βοηθήσει στη μείωση της λαχτάρας για φαγητό προάγοντας το αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Η κανέλα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό, καθώς το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να επεξεργαστεί το μπαχαρικό από ό,τι για άλλα τρόφιμα.

Εμφανίζεται να έχει μια δράση παρόμοια με την ινσουλίνη στο σώμα, η οποία φαίνεται στον τρόπο με τον οποίο διασπάται η ζάχαρη στο σώμα. Η κανέλα μπορεί επίσης να βελτιώσει τον μεταβολισμό του σώματος, στοχεύοντας στο λίπος που εναποτίθεται στην κοιλιακή περιοχή οδηγώντας με έναν ακόμη τρόπο στην απώλεια βάρους.

Η έρευνα λέει ότι η λήψη συμπληρωμάτων κανέλας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση σε όλα τα συστατικά του μεταβολικού συνδρόμου. Ο μεταβολισμός περιλαμβάνει πολλαπλές καταστάσεις που υπάρχουν ταυτόχρονα, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο πήξης και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Πολλά από αυτά τα άτομα είναι επίσης παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Όλα καταλήγουν πως η κινναμαλδεΰδη και τα αιθέρια έλαια που δίνουν τη γεύση της κανέλας, οδηγούν σε μειωμένη κατανάλωση τροφής και αποτρέπει την αύξηση βάρους.

Σχετικά άρθρα