Σολομός με σως τεριάκι και κρούστα από σουσάμι, με μαύρο ρύζι και λαχανίδες μόλις με 250 θερμίδες

Αν έχετε βαρεθεί να έχετε στο τραπέζι σας τα ίδια και τα ίδια, τότε είναι ο καιρός να βάλετε στο καθημερινό σας μενού εύκολες αλλά ταυτόχρονα γευστικές και διαφορετικές συνταγές. Τρώγοντας ένα γεύμα που δεν απολαμβάνουμε, είναι πολύ πιο πιθανό να αρχίσουμε μετέπειτα τα τσιμπολογήματα, κάτι που θα επηρεάσει την καλή μας υγεία και την διατροφή μας γενικότερα!

Θα χρησιμοποιήσουμε υλικά που θα ήταν από τις βασικές σας επιλογές έτσι και αλλιώς και μπορείτε να τα βρείτε πολύ εύκολα στην αγορά. Δεν χρειάζεται να ψάξετε για δυσεύρετα υλικά που θα δυσκολέψουν το μαγείρεμά σας. Αντίθετα αρκεί να βάλετε φαντασία και κάποια έξτρα υλικά, ώστε να απογειώσετε τις συνταγές σας!

Σήμερα θα ετοιμάσουμε σολωμό με σάλτσα τεριγιάκι και σουσάμι, σερβιρισμένο με μαύρο ρύζι και λαχανίδες. ‘Ετοιμο σε 30 λεπτά και σούπερ υγιεινό, μόνο με 250 θερμίδες ανά μερίδα. Βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να ξκεινήσουμε!

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα τεριγιάκι
  • 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα τσίλι
  • 1 φιλέτο σολομού με το δέρμα
  • 50 γραμμάρια ρύζι κάστανο αποφλοιωμένο
  • 60 με 80 gr kale (λαχανίδα)
  • 1 κουταλιά του γλυκού σουσάμι
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 κλαδάκια κόλιανδρο
  • 1 κουταλιά του γλυκού σησαμέλαιο
  • 1/2lime για να στύψουμε από πάνω τελευταία στιγμή

Εκτέλεση συνταγής

Βάλτε σε ένα σκεύος την σάλτσα teriyaki και την σάλτσα τσίλι και ανακατέψτε καλά.Τοποθετήστε το φιλέτο σολομού με τη σάρκα προς τα κάτω και αφήστε το στην άκρη να μαριναριστεί.

Βάζουμε το ρύζι σε μία μέτρια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με κρύο νερό (1 μέρος ρύζι προς 2 μέρη νερού), αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το ρύζι καλά και να απορροφήσει όλο το νερό.

Οχτώ λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος του ρυζιού βάζουμε το πλυμένο kale σε ένα σουρωτήρι πάνω από το ρύζι και το αφήνουμε να αχνιστεί σκεπασμένο με καπάκι.

Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε τη σχάρα στο γκριλ και τοποθετούμε το φιλέτο σολομού με την πέτσα προς τα πάνω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε για 4 με 5 λεπτά αλείφοντας με τη μαρινάδα, αναποδογυρίστε και ψήστε για άλλα 3 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Στη συνέχεια ανακατέψτε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σησαμέλαιο και τον κόλιανδρο μέσα στο ρύζι.

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε το σολομό ρίχνοντας από πάνω με κουτάλι όση μαρινάδα έχει μείνει στο ταψί μαζί με το χυμό από το lime. Δίπλα στο σολομό τοποθετούμε το ρύζι και το αχνιστό kale.  

Η πεντανόστιμη αυτή συνταγή είναι έτοιμη και σας περιμένει να την απολαύσετε!

Ευχαριστούμε τον κύριο Χαρίτο Μποστανίδη για την συνταγή.

Χαρίτος Μποστανίδης, private σεφ, καθηγητής μαγειρικής, οργανωτής και εκπαιδευτής προσωπικού χώρων εστίασης

τηλ: 697 2019319

email: [email protected]

Σχετικά άρθρα