Ζουμερά καλαμάρια στο BBQ με σαλάτα από εξωτικά φρούτα και μυρωδικά, με λιγότερες από 300 θερμίδες

Μαζί με τον ερχομό του καλοκαιριού μας ανοίγει και η όρεξη για νόστιμα και διαφορετικά πιάτα, περισσότερο δροσερά και με λιγότερα λιπαρά. Αν και όλο το χρόνο οφείλουμε να προσέχουμε την διατροφή μας για να θωρακίζουμε πάντα την υγεία μας, αυτή την εποχή πάντα προσέχουμε λίγο περισσότερο, αφού ετοιμαζόμαστε και για τις καλοκαιρινές μας βουτιές.

Πάμε να δούμε μαζί πώς μπορούμε να φτιαξουμε πεντανόστιμα και υγιεινά πιάτα, με λίγες θερμίδες που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους και θα δώσουν χρώμα και γεύση στα καθημερινά μας γεύματα. Πάμε να φτιάξουμε σαλάτα με ψητό καλαμάρι, με λιγότερες από 300 θερμίδες ανά μερίδα. Τα υλικά της συνταγής είναι για 6 μερίδες φαγητού. Βάλτε την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να ξεκινήσουμε!

Σαλάτα με καλαμάρια στο BBQ

Για τα καλαμάρια

o 3 lime, από τα οποία χρησιμοποιούμε:
• το ξύσμα για τα καλαμάρια
• το χυμό από τα 2 για την σαλάτα
• φέτες από το 1 lime για το σερβίρισμα
o 800 γραμμάρια φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα και ανακατεμένα με το ξύσμα απόlime
o 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
o 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
o 1 1/2 κουταλιά του γλυκού διάφοροι κόκκοι πιπεριού σπασμένοι καλά

Για τη σαλάτα

o 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
o 1 μεγάλο μάνγκο κομμένο σε ζάρια
o 1 μεγάλη τσίλι πιπεριά λεπτοκομμένη χωρίς σπόρια
o 400 γραμμάρια μαύρα φασόλια καλά βρασμένα και στεγνωμένα
o 3 ώριμα αβοκάντο κομμένα σε ζάρια
o 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
o Αλάτι
o πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

-Χαράζουμε βαθιά τα καλαμάρια, σχηματίζοντας ροδέλες, αλλά όχι μέχρι το τέλος για να μείνει ολόκληρο το καλαμάρι.
-Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα καλαμάρια μαζί και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 2 ώρες περίπου.
Για τη σαλάτα σε ένα μπολ ανακατέψτε το κρεμμύδι, το μάνγκο, την πιπεριά, το lime και αφήστε τα για 10 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ροζ.
-Έπειτα προσθέστε τα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και ανακατέψτε.
-Zεσταίνουμε το bbq, πασπαλίζουμε το καλαμάρι με θαλασσινό αλάτι και το ψήνουμε για όχι περισσότερο από 12 λεπτά, η σάρκα θα πρέπει να αλλάξει από γκρίζο σε διαφανές και να συρρικνωθεί σε ένα σπειροειδές σχήμα στο σημείο που έχετε κάνει τα κοψίματα.
-Τοποθετούμε το ζεστό καλαμάρι πάνω στη σαλάτα περιχύνουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βάζουμε το αβοκάντο,τις φέτες από το lime και τα φύλλα του κόλιανδρου.

Καλή σας όρεξη!

Ευχαριστούμε τον κύριο Χαρίτο Μποστανίδη για την συνταγή.

Χαρίτος Μποστανίδης, private σεφ, καθηγητής μαγειρικής, οργανωτής και εκπαιδευτής προσωπικού χώρων εστίασης

τηλ: 697 2019319

email: [email protected]

Σχετικά άρθρα