Φτιάχνουμε σπιτική κοτόπιτα με λαχανικά και βότανα με λιγότερες από 500 θερμίδες

Η κοτόπιτα είναι ένα τόσο κλασικό comfort food που είναι τέλειο για μια χαλαρωτική μέρα, ιδανικό πιάτο για το Σαββατοκύριακο!

Αυτό που θα κάνουμε σήμερα είναι να απολαύσουμε την αγαπημένη μας πίτα, αφού πρώτα την κάνουμε λίγο πιο υγιεινή απ’ ότι συνήθως! Πώς θα το κάνουμε αυτό; Θα της δώσουμε γεύση προσθέτοντας έξτρα λαχανικά στην συνταγή μας. η συνταγή έχει περίπου 480 θερμίδες, οπότε προτείνουμε να συνοδεύσετε ένα κομμάτι πίτας με μια πλούσια σαλάτα και το μεσημεριανό σας γεύμα είναι πλήρες και πανέτοιμο!

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για την ζύμη

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο μαλακωμένο – κομμένο σε μικρούς κύβους
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • ¼ φλιτζάνι νερό

Για την γέμιση

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο -περίπου 3 σκελίδες
  • 1 1/2 φλιτζάνι καρότα κομμένα σε μικρούς κύκλους
  • ½ φλιτζάνι σέλινο κομμένο σε κύβους περίπου 2 κοτσάνια
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κότας με ελάχιστο ή καθόλου αλάτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο (2 στήθη)
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένος αρακάς ξεπαγωμένος + στραγγισμένο από το υγρό
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο καλαμπόκι αποψυγμένο + στραγγισμένο από το υγρό

Εκτέλεση συνταγής

  • Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλινο μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέστε τα μπαχαρικά, το αλεύρι και το ζωμό κοτόπουλου, αφήστε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας.
  • Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς καθώς πήζει. Προσθέστε το μαγειρεμένο κοτόπουλο, τον κατεψυγμένο αρακά και το καλαμπόκι.
  • Ρίξτε τη γέμιση σας σε ένα λαδωμένο ταψί.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 375 και ξεκινήστε να φτιάχνετε την ζύμη.
  • Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χτυπήστε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Θα είναι λίγο κολλώδης.
  • Τυλίξτε τη ζύμη σας και μετατρέψτε την σε μια στρογγυλή μπάλα και πιέστε την μέχρι να γίνει επίπεδη επίπεδη.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει αρκετά μεγάλη ώστε να καλύψει το ταψί της πίτας μας.
  • Καλύψτε τη γέμιση με την ζύμη και ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο.
  • Ψήνουμε την πίτα στους 180 για 35 λεπτά.
  • Αφήστε την να κρυώσει για 5 λεπτά και απολαύστε.

Σχετικά άρθρα