Χορτόπιτα με λαχανικά εποχής και φέτα σε ζύμη ολικής άλεσης μόνο με 200 θερμίδες

Ζούμε στην Ελλάδα και είναι φυσικό να λατρεύουμε τις πίτες, είναι άλλωστε πεντανόστιμες. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε τι να κάνουμε με όλα αυτά τα υλικά που έχουν περισσέψει στο ψυγείο μας και δεν φαίνεται να ταιριάζουν πουθενά. Εμείς σας έχουμε την λύση και σας λέμε πως μπορείτε να φτιάξετε μια εκπληκτική χορτόπιτα με φέτα και χαμηλές θερμίδες ώστε να μην χρειαστεί να πετάξετε τίποτα!

Πόσες θερμίδες έχει;

Ο αριθμός των θερμίδων ανά μερίδα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος της μερίδας και τις συγκεκριμένες μάρκες των συστατικών που χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, ως γενική εκτίμηση, μια φέτα της πίτας (το 1/8 της πίτας ολόκληρης) θα μπορούσε να περιέχει περίπου 150-200 θερμίδες, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση συστατικών χαμηλών λιπαρών και κρούστας ολικής αλέσεως. Λάβετε υπόψη ότι ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τυχόν τροποποιήσεις που κάνετε στη συνταγή ή τις ακριβείς μετρήσεις των συστατικών. Για να έχετε πιο ακριβή μέτρηση θερμίδων, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή διατροφής ή να συμβουλευτείτε τις διατροφικές πληροφορίες στη συσκευασία των συστατικών σας.

Εποχιακή χορτόπιτα με χαμηλές θερμίδες

Υλικά που θα χρειαστείτε

  • 1 προπαρασκευασμένη πίτα ολικής αλέσεως κρούστα (αγορασμένη από το κατάστημα ή σπιτικό)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο –
    2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι, σε κύβους
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους – 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο φύλλα σπανακιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα με χαμηλά λιπαρά, θρυμματισμένη
  • 3 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι άπαχο γάλα

Οδηγίες παρασκευής

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C
  2. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και να μυρίσει.
  3. Προσθέστε τα κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους και την κόκκινη πιπεριά στο τηγάνι. Μαγειρέψτε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
  4. Προσθέστε τα μισά ντοματίνια και τα φύλλα φρέσκου σπανακιού. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι.
  5. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα λαχανικών και προσθέτετε ξερή ρίγανη. Έπειτα αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.
  6. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά και το γάλα μαζί. Προσθέστε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
  7. Ξετυλίξτε την κόρα της πίτας σε ένα ταψί και πιέστε την απαλά για να ταιριάζει στο σχήμα του πιάτου.
  8. Απλώστε ομοιόμορφα το σοταρισμένο μείγμα λαχανικών πάνω από την κρούστα της πίτας.
  9. Πασπαλίστε με τη θρυμματισμένη φέτα τα λαχανικά.
  10. Ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα αυγών και γάλακτος πάνω από τα λαχανικά και το τυρί, αφήνοντάς το να γεμίσει τα κενά.
  11. Μεταφέρετε προσεκτικά το ταψί της πίτας στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει η κορυφή.
  12. Μόλις ψηθεί, βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε σε φέτες και τη σερβίρετε.

Αυτή η χορτόπιτα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απολαύσετε τα εποχιακά προϊόντα του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, διατηρώντας παράλληλα τον αριθμό των θερμίδων υπό έλεγχο. Είναι μια ευέλικτη συνταγή, οπότε μη διστάσετε να ανταλλάξετε τα λαχανικά με άλλα που είναι της εποχής ή που προτιμάτε. Απολαύστε την υγιεινή και νόστιμη σπιτική σας πίτα!

Σχετικά άρθρα