Φτιάξτε σπιτικό tataki τόνου με φρέσκα μπαχαρικά με λιγότερες από 300 θερμίδες

Το tataki τόνου είναι ένα απολαυστικό ιαπωνικό πιάτο που περιλαμβάνει ψημένο τόνο με γευστική μαρινάδα. Αυτή η συνταγή προσφέρει έναν οδηγό βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε ένα νόστιμο σπιτικό τατάκι τόνου που σίγουρα θα εντυπωσιάσει! Άλλωστε, ποιος είπε πώς δεν μπορείτε να φτιάχνετε αυτά τα πεντανόστιμα πιάτα στο σπίτι;

Το συνολικό εκτιμώμενο εύρος θερμίδων για μια μερίδα σπιτικού τόνου tataki θα μπορούσε να είναι περίπου 170 έως 300 θερμίδες, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε και ανάλογα το μέγεθος της μερίδας.

Υλικά που θα χρειαστείτε

Για τον τόνο

  • 1 μεγάλη μπριζόλα τόνου ποιότητας σούσι
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι (για ψήσιμο)

Για τη μαρινάδα

  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καβουρδισμένο σουσάμι

Για γαρνιτούρα

  • Πράσινα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες (κρεμμυδάκια)
  • Ραπανάκια σε φέτες
  • Επιπλέον φρυγανισμένο σουσάμι

Οδηγίες παρασκευής

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα:

Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί τη σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το ξύδι ρυζιού, το τριμμένο τζίντζερ, το τριμμένο σκόρδο, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και το φρυγανισμένο σουσάμι. Αυτή η μαρινάδα θα εμποτίσει τον τόνο με πλούσιες γεύσεις.

Ετοιμάζουμε τον τόνο:

Αλατοπιπερώνετε τη μπριζόλα τόνου με μια πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Σε ένα τηγάνι ή σε μια σχάρα, ζεστάνετε το φυτικό λάδι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε τον τόνο για περίπου 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, δημιουργώντας ένα ελαφρύ ψήσιμο εξωτερικά ενώ αφήνετε το εσωτερικό κυρίως ωμό. Προσαρμόστε τον χρόνο με βάση το επίπεδο ψησίματος που προτιμάτε. Αποσύρετε τον τόνο από τη φωτιά και αφήστε τον να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά.

Κόψτε τον τόνο σε φέτες:

Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τη ψημένη μπριζόλα τόνου σε λεπτές, ομοιόμορφες φέτες.

Μαρινάρετε τον τόνο:

Τοποθετήστε απαλά τις φέτες τόνου στη μαρινάδα, φροντίζοντας να έχουν καλυφθεί. Αφήστε τον τόνο να μαριναριστεί για περίπου 10-15 λεπτά στο ψυγείο. Αυτό το βήμα επιτρέπει στις γεύσεις να διεισδύσουν στον τόνο διατηρώντας τη φρεσκάδα του.

Τακτοποιούμε και γαρνίρουμε:

Τοποθετήστε τις μαριναρισμένες φέτες τόνου σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Περιχύστε λίγη από τη μαρινάδα πάνω από τις φέτες και πασπαλίστε με επιπλέον φρυγανισμένο σουσάμι για πρόσθετη υφή και γεύση. Γαρνίρετε με φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες και ραπανάκια για να βελτιώσετε την οπτική γοητεία και τη γεύση του πιάτου.

Σερβίρετε και απολαύστε

Σερβίρετε το σπιτικό τατάκι τόνου σας ως ορεκτικό ή ελαφρύ κυρίως πιάτο. Το σπιτικό τατάκι τόνου είναι ένα γαστρονομικό αριστούργημα που εξισορροπεί γεύσεις, υφές και παρουσίαση. Αυτή η συνταγή σάς επιτρέπει να αναδημιουργήσετε την κομψότητα ενός ιαπωνικού πιάτου εστιατορίου στη δική σας κουζίνα.

Σχετικά άρθρα