Πέννες ολικής με πέστο από σπαράγγια: Μια νόστιμη και θρεπτική συνταγή με μόλις 354 θερμίδες

Τα σπαράγγια είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό λαχανικό που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία. Κυρίως όμως είναι μια θρεπτική και με ελάχιστες θερμίδες επιλογή, αφού ένα φλυτζάνι σπαράγγια έχει μόλις 39 θερμίδες.

Τα σπαράγγια είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας καθώς:

  • Προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού καθώς είναι πλούσια στο αμινοξύ ασπαραγίνη, ένα φυσικό διουρητικό που προστατεύει από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού.
  • Έχουν αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε.
  • Είναι αφροδισιακά χάρη στη βιταμίνη Β6 που περιέχουν.
  • Είναι πλούσια σε φολικό οξύ: Τέσσερα σπαράγγια καλύπτουν το ένα τέταρτο της ημερήσιας ανάγκης μας σε φολικό οξύ. Βοηθούν τις γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί αλλά και τις εγύους ενώ το φολικό οξύ βελτιώνει ταυτόχρονα τη διάθεση απομακρύνοντας τους εκνευρισμούς και την ευερεθιστότητα.

Ακολουθεί μια εύκολη και γρήγορη συνταγή με πέστο σπαραγγιών που θα σας ξετρελάνει.

Υλικά (για 2 άτομα)

500 γρ. σπαράγγια

300 γρ. πέννες

50 γρ. Grana Padano

60 γρ. κουκουνάρι

Χυμό από 1 λεμόνι

30 ml. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής:

Αρχικά καθαρίζετε τα σπαράγγια, κόβοντας το κάτω μέρος και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το νερό, έχοντας προσθέσει και μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφού τα αφήσετε να βράσουν για 3 με 4 λεπτά τα αφαιρείτε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Δεν πετάτε το νερό της κατσαρόλας γιατί εκεί θα βράσετε σε λίγο τις πέννες.

Έπειτα κόβετε τη σκληρή βάση των σπαραγγιών και την πετάτε και κόβετε τις λεπτές κορυφές για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα στο γαρνίρισμα του πιάτου σας. Αφού βάλετε τα κομμένα κομμάτια σε έναν πολυκόφτη προσθέτετε τα 50 γρ. απ’ το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, τον χυμό απ’ το λεμόνι, τα πολτοποιείτε καλά για να ενωθούν τα υλικά σας και είναι έτοιμο το πέστο σας.

Στη συνέχεια ρίχνετε τις πέννες σας στο βρασμένο νερό που έχετε κρατήσει και αφού δείτε ότι έχουν βράσει ρίχνετε σε ένα τηγάνι το πέστο σπαραγγιών προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και 2-3 κουταλιές από το νερό που βράζει για να αραιώσετε τη σάλτσα. Αφού σουρώσετε τις πέννες τις ρίχνετε και αυτές στο τηγάνι και ανακατεύετε καλά. 

Τέλος, σερβίρετε στα πιάτα τις πέννες και στη κορυφή βάζετε τις κορυφές απ’ τα σπαράγγια που έχετε κρατήσει, ρίχνετε φρέσκο πιπέρι και τριμμένο τυρί γκράνα.

Καλή σας όρεξη!

Σχετικά άρθρα