Extra υγιεινή σαλάτα με κοτόπουλο, μπρόκολο, παντζάρια & πέστο από αβοκάντο με 320 θερμίδες

Το αβοκάντο είναι μια υπερτροφή που περιέχει υγιή λίπη, αντιγηραντικά και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες και σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα. 

Όσοι τρώνε τακτικά αβοκάντο έχουν υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών Ε και Κ, μαγνησίου και καλίου. Μόνο ένα αβοκάντο παρέχει το 40% της ημερήσιας αξίας σε φυλλικό οξύ, το 30% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Κ και πάνω από το 20% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη C.

Υλικά που θα χρειαστούμε

  • 250 γρ μπρόκολο
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι αβοκάντο
  • 3 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 100γρ νεροκάρδαμο
  • 2 παντζάρια ωμά (περίπου 175 γραμμάρια), ξεφλουδισμένα και τριμμένα

Για το πέστο από αβοκάντο

  • ένα ματσάκι βασιλικό
  • 1 αβοκάντο
  • ½ σκελίδες σκόρδο , λιωμένες
  • 25 γρ καρύδια μισά θρυμματισμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι αβοκάντο
  • χυμό και ξύσμα 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βράστε σε μια κατσαρόλα νερό, προσθέστε το μπρόκολο και μαγειρέψτε το για 2 λεπτά. Στραγγίστε και στη συνέχεια ξεπλύνετε το κάτω από κρύο νερό. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ρίχνουμε το μπρόκολο και ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι και το μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, γυρίζοντας, μέχρι να μαραθεί. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αλείφουμε το κοτόπουλο με λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε το κοτόπουλο στη σχάρα ή στον φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά το κόβουμε σε φέτες ή σε χοντρά κομμάτια.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το πέστο. Διαλέγουμε τα φύλλα από τον βασιλικό και αφήνουμε στην άκρη μια χούφτα για να βάλουμε πάνω στη σαλάτα. Προσθετουμε τον βασιλικό, το αβοκάντο, το σκόρδο, τα καρύδια, το λάδι, 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού, 2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και λίγο καρύκευμα στο πολυμίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού πάνω από τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε φέτες και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά.

Σε μια μεγάλη πιατέλα τοποθετούμε το νεροκάρδαμο, το μπρόκολο και το κρεμμύδι, μαζί με το χυμό λεμονιού που είχαν μουλιάσει. Από πάνω βάζουμε το παντζάρι χωρίς να τα ανακατέψουμε και το κοτόπουλο. Τέλος γαρνίρουμε το πιάτο μας με τα κρατημένα φύλλα βασιλικού και το ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε με το πέστο από αβοκάντο.

Σχετικά άρθρα