Μελομακάρονα και γαλακτομπούρεκο ψηφίστηκαν μεταξύ των 50 καλύτερων γλυκών του κόσμου – Δείτε ποια θέση κατέχουν και απολαύστε λαχταριστή συνταγή για διαιτητικό γαλακτομπούρεκο χωρίς ζάχαρη, μόνο με 290 θερμίδες

Κι όμως δεν είναι μόνο οι γαλλικές κρέπες που φιγουράρουν στην πρώτη θέση της λίστας των 50 καλύτερων γλυκών του κόσμου, σύμφωνα με τον γαστρονομικό οδηγό Taste Atlas.

Τα μελομακάρονα που όλοι αγαπάμε ψηφίστηκαν στην 34η θέση, ενώ ο συντάκτης αποθεώνει το ελληνικό γλυκό λέγοντας:

«Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα σιμιγδαλένια μπισκότα αρωματίζονται παραδοσιακά με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα περιχύνονται με σιρόπι μελιού και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια άλλη ελληνική απόλαυση που ακούει στο όνομα φοινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που τηγανίζεται περιστασιακά και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και τα δύο ονόματα χρησιμοποιούνται εναλλακτικά».

Οι διακρίσεις όμως δεν σταματούν εκεί, αφού το λαχταριστό γαλακτομπούρεκο ψηφίστηκε στην 37η θέση, δίνοντας άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά γλυκά. Οι συντάκτες του Taste Atlas μάλιστα περιγράφουν με τα καλύτερα λόγια την ελληνική παραδοσιακή λιχουδιά:

«Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολλά φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδαλιού. Όταν ψηθεί και κρυώσει καλά, η ζύμη περιχύνεται παραδοσιακά με το ζαχαρούχο σιρόπι πορτοκαλιού, επιτρέποντας στις στρώσεις να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια απαλή, βελούδινη απόλαυση. Αυτό το ελληνικό κλασικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα».

Συνταγή για διαιτητικό γαλακτομπούρεκο, χωρίς ζάχαρη

Υλικά:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 1/2 φλ.τσ. φρέσκο γάλα 1,5%
  • 1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 4 κ.σ.  stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3  ή   1/2 φλ. τσ. ζάχαρη καρύδας
  • 2 αυγά ολόκληρα και 2 ασπράδια
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ βούτυρο αγελάδος light + άλλα 100 γρ λιωμένο βούτυρο light για τα φύλλα
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1 κ. γλ. βούτυρο light (για το σιρόπι)

Για το σιρόπι:

  • 2 φλ.τσ. νερό
  • 1/2 φλ.τσ. stevia κρυσταλλική σε αναλογία 1 προς 3 ή 1 φλ. τσ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 βανίλια και 1 ξυλάκι κανέλα
  • φλούδες από 1 πορτοκάλι 
  • 1/2 φλ.τσ. (130 γρ) σιρόπι αγαύης ή σφενδάνου
  • 2 φύλλα ζελατίνης

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα 4 ασπράδια να γίνουν πολύ σφιχτή μαρέγκα, ρίχνουμε μέσα τους 2 κρόκους ανακατεύοντας πολύ απαλά. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα – σιμιγδάλι – στέβια – αλάτι – βανίλιες – ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε συνεχώς έως να βράσει και να πήξη. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να μη κάνει κρούστα.

Μετά τα 10 λεπτά ήρθε η ώρα να ρίξουμε το μείγμα αυγών ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν τα υλικά. Λιώνουμε τα άλλα 100γρ βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα μας στο ταψί ρίχνοντας λιωμένο βούτυρο ανάμεσα (τα μισά φύλλα κάτω και τα μισά φύλλα πάνω). Ρίχνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς αέρα, κόβουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε έως να πάρει ωραίο χρώμα.

Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό – κανέλα – φλούδες πορτοκάλι – βανίλια και βράζουμε για 3 λεπτά. Αποσύρουμε και προσθέτουμε την στέβια και την αγαύη ή το σφένδαμο.

Αφήνουμε για 5 λεπτά, μετά αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού και την κανέλα και προσθέτουμε τα 2 φύλλα ζελατίνης, αφού τα είχαμε μουλιασμένα πρώτα σε κρύο νερό.

Όταν ψηθεί το γλυκό μας ,το βγάζουμε από τον φούρνο και χαράζουμε πιο καλά τα κομμάτια έως την βάση. Ρίχνουμε κατευθείαν το σιρόπι που θα είναι κρύο, αφού το σουρώσουμε πρώτα και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.

Σχετικά άρθρα