Σπιρουλίνα: Το θαυματουργό φύκι που μπορείς να καταναλώσεις σε smoothies και χυμούς βοηθά στις αλλεργικές ρινίτιδες, μειώνει την όρεξη και τονώνει την υγεία της καρδιάς


Η σπιρουλίνα είναι ένα γαλαζοπράσινο μικροφύκι που έχει χαρακτηριστεί ως η υπερτροφή των αστροναυτών, λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει και των εντυπωσιακών οφελών για την υγεία. Καταναλώνεται εδώ και αιώνες από διάφορους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο και είναι γνωστή για την πλούσια περιεκτικότητά του σε βασικά θρεπτικά συστατικά.

Πως όμως θα σας βοηθήσει κι εσάς η υπερτροφή που καταναλώνουν οι αστροναύτες;

Διατροφική δύναμη:

Η σπιρουλίνα θεωρείται συχνά ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα στον πλανήτη. Είναι γεμάτη με βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες, όπως βιταμίνη Β12, σίδηρο, βήτα-καροτίνη και γάμμα-λινολενικό οξύ (ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ). Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και καλίου ενώ περιέχει βιταμίνες Β, C και Ε.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη:

Η σπιρουλίνα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθιστώντας την μια δημοφιλή επιλογή για χορτοφάγους και vegans. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που την καθιστούν μια πλήρη πηγή πρωτεΐνης.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες:

Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της φυκοκυανίνης και της βήτα-καροτίνης. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος:

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα αντιοξειδωτικά, οι βιταμίνες και τα μέταλλα της σπιρουλίνας μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού έναντι λοιμώξεων και ασθενειών.

Αντιφλεγμονώδης δράση:

Η σπιρουλίνα περιέχει ενώσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις χρόνιες φλεγμονές του οργανισμού.

Μείωση της χοληστερόλης:

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης, τονώνοντας έτσι και την υγεία της καρδιάς.

Διαχείριση βάρους:

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνες και των πιθανών επιδράσεων στην καταστολή της όρεξης, η σπιρουλίνα χρησιμοποιείται μερικές φορές ως συμπλήρωμα διατροφής για την υποστήριξη της διαχείρισης βάρους και τον έλεγχο της πείνας.

Αποτοξίνωση:

Η σπιρουλίνα πιστεύεται ότι βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί, βοηθώντας στην αποβολή των βαρέων μετάλλων και άλλων τοξινών.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών:

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε με το γεύμα μας, κάτι το οποίο την καθιστά ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών.

Αλλεργίες και αλλεργική ρινίτιδα:

Η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας (εποχιακές αλλεργίες) ρυθμίζοντας τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον ασθενή και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες:

Έρευνες δείχνουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδίως ως προς τον καρκίνο του στόματος, αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία σε ασθενείς που μασούσαν καπνό, η λήψη 1000mg σπιρουλίνας ημερησίως οδήγησε σε πλήρη υποχώρηση των καρκινικών στοματικών πληγών στο 44% των ασθενών.

Σε ποιες μορφές υπάρχει στο εμπόριο και πως μπορούμε να την καταναλώσουμε;

Η σπιρουλίνα διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, κάψουλες και δισκία. Συνήθως καταναλώνεται ως συμπλήρωμα διατροφής ή προστίθεται σε smoothies, χυμούς και τρόφιμα. Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια αξιόπιστη μάρκα με δοκιμασμένα προϊόντα στα οποία γίνεται έλεγχος της ποιότητας και της καθαρότητας της σπιρουλίνας. Αποφύγετε να προμηθευτείτε σκευάσματα αμφιβόλου προελεύσεως, ειδικά εάν δεν έχουν την έγκριση του ΕΟΦ.

Η σπιρουλίνα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας όμως είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν την προσθέσετε στη διατροφή σας, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις ή είστε έγκυος ή θηλάζετε. Επιπλέον, είναι καλύτερο να τη χρησιμοποιείτε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι ως υποκατάστατο των τροφών σας.

Σχετικά άρθρα