Τι πιο υγιεινό από μια πικάντικη σούπα με καρότα και φακές, πλούσια τροφή σε σίδηρο, βιταμίνες και μέταλλα. Ό,τι πρέπει για τις κρύες μέρες που έρχονται.
Συστατικά
- 2 κουταλιές σπόρους κύμινου
- 1 πρέζα νιφάδες τσίλι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 600 γρ καρότα πλυμένα και χοντροτριμμένα
- 140 γρ φακές ψιλές
- 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών (κι από κύβο είναι μια χαρά)
- 125 ml γάλα (για να το κάνετε χωρίς γαλακτοκομικά, δείτε «δοκιμάστε» παρακάτω)
- κρεμώδες γιαούρτι και καψαλισμένο ψωμί, για το σερβίρισμα
Μέθοδος
- Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα στο μάτι και ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κύμινου και μια πρέζα νιφάδες τσίλι για 1 λεπτό ή μέχρι να αρχίσουν να χοροπηδούν και να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.
- Αφαιρούμε το μισό περίπου με ένα κουτάλι και το αφήνουμε το στην άκρη. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 600 γρ καρότα χοντροτριμμένα, 140 γρ φακές ψιλές που τις έχουμε αφήσει νωρίτερα να πάρουν βράση και έχουμε πετάξει το νερό τους, 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών και 125 ml γάλα στο τηγάνι και το αφήνουμε να πάρει βράση.
- Σιγοβράζουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν καλά και να μαλακώσουν οι φακές.
- Χτυπάμε τη σούπα με ένα μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ μας μέχρι να ομογενοποιηθεί (μπορείτε να την αφήστε και ως έχει εάν το προτιμάτε).
- Αλατοπιπερώνουμε καλά και ολοκληρώνουμε με μια κουταλιά κρεμώδες γιαούρτι ενώ πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. που είχαμε φυλάξει Σερβίρετε με καψαλισμένο ψωμάκι της αρεσκείας σας.