Ποιες είναι οι 6 συνήθεις αιτίες που προκαλούν έντονο καθημερινό πόνο στα γόνατα;

Τα γόνατα υφίστανται καθημερινά τις πιο μεγάλες καταπονήσεις από όλες τις αρθρώσεις του σώματος, επειδή εκεί συνδέονται τα 2 μακρύτερα οστά του σκελετού, ο μηρός και η κνήμη. Οι σύνδεσμοι του γόνατος- πρόσθιος χιαστός, οπίσθιος χιαστός, έξω και έσω πλάγιος, καθώς και οι μηνίσκοι έξω και έσω- αποτελούν σταθεροποιητικά στοιχεία του γόνατος.

Στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος βρίσκεται και η επιγονατίδα. Στις καθημερινές φυσιολογικές δραστηριότητες το απαραίτητο εύρος κίνησης του γόνατος είναι για το βάδισμα από μηδέν ως εξήντα επτά μοίρες, για το ανέβασμα σκαλοπατιών από μηδέν ως ογδόντα τρεις μοίρες ενώ για το κατέβασμα σκαλοπατιών από μηδέν ως ενενήντα μοίρες.

Έχοντας στο μυαλό μας όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ορθοπεδικό Αντώνη Παπασωτηρίου, μπορούμε να κατανοήσουμε τις δραστηριότητες και τις συνήθειες που καταπονούν τα γόνατα:

Έτσι, η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που σαφώς καταπονεί τα γόνατα μας και μας κάνει να επισκεφθούμε τον ορθοπεδικό σύντομα. Για τον μέσο άνθρωπο, το βάρος υπολογίζεται στα εβδομήντα με ογδόντα κιλά. Είναι το βάρος που γίνεται ανεκτό από τα γόνατα. Η παχυσαρκία λοιπόν, προκαλεί φθορές στις αρθρώσεις των γονάτων.

Η παρατεταμένη ορθοστασία αποτελεί άλλη μία κατάσταση φθοροποιό για τις αρθρώσεις των γονάτων.

Το ανέβασμα της σκάλας είναι άλλη μια δραστηριότητα που προκαλεί τριβές στις αρθρώσεις των γονάτων, γνωστή σε όλους η χονδροπάθεια της επιγονατίδας.

Επιπλέον, η στήριξη πάνω στα λυγισμένα γόνατα προκαλεί προβλήματα χονδροπάθειας, μιας κατάστασης που συναντάμε στους υδραυλικούς και όχι μόνο.

Οι αθλητικές δραστηριότητες πριν τις οποίες δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προθέρμανση. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συνδεσμικά στοιχεία του γόνατος καθώς και οι μηνίσκοι είναι ευάλωτα σε καταπονήσεις , όπως για παράδειγμα η ρήξη προσθίου χιαστού.

Ακόμα το τζόκινγκ σε ανώμαλο έδαφος καθώς και τα ακατάλληλα αθλητικά παπούτσια επιβαρύνουν τις αρθρώσεις του γόνατος.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πόνοι στο γόνατο;

Αυτές λοιπόν, είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που καλό είναι να αποφεύγουμε, ώστε να διατηρήσουμε όσο είναι δυνατόν τα γονατά μας σε μία καλή κατάσταση. Αν τυχόν τώρα πονάτε στις αρθρώσεις εκεί, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές από τις ενδεικτικές ασκήσεις που φαίνονται στο παρακάτω βίντεο:

Πρόκειται για εύκολες ασκήσεις ενδυνάμωσης με σκοπό την ανακούφιση από τον πόνο, όσο οξύς ή ήπιος και αν είναι:

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόνος στη μέση; Με αυτές τις ασκήσεις θα ανακουφιστείς σε λίγα δευτερόλεπτα!

Γυμναστική για γράμμωση στο σπίτι. Εύκολες ασκήσεις για… αρχάριους!

Σχετικά άρθρα