Πώς να αγαπήσω τον εαυτό μου; 4 απλές συμβουλές για να κάνεις την αρχή!

«Είναι καλύτερη και πιο όμορφη από εμένα;» Όλες το έχουμε κάνει. Είναι η στιγμή που στέκεστε δίπλα σε μία εντελώς άγνωστη, όταν ξαφνικά πιάνετε τον εαυτό σας να την κοιτάτε από πάνω μέχρι κάτω, να παρατηρείτε το σώμα της και να συγκρίνετε την ομορφιά σας με τη δική της.

Γράφει η κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος Λαμπρινή Μόσχου

Ή ίσως είναι κάποια φίλη σας που φαίνεται πάντα να είναι πολύ συγκροτημένη και περιποιημένη. Και πολύ συχνά μπαίνετε στη διαδικασία να συγκριθείτε μαζί της και να αναλύετε, σε ποια σημεία είστε καλύτερη από αυτήν και σε ποια υστερείτε, προσπαθώντας μέσα από αυτό να αποκτήσετε και εσείς κάποια αξία.

Είναι όμως, ώρα να σταματήσετε το παιχνίδι της σύγκρισης!

Συμβουλή Νο 1 

Εκεί έξω, σίγουρα υπάρχει κάποια, που κάποια στιγμή ένιωσε ακριβώς έτσι, βλέποντας εσάς. Πολύ πιθανόν να σας έβλεπε και με φθόνο. Κάποια που να σας έβλεπε και να ευχόταν να είχε έστω και τα μισά από αυτά που έχετε εσείς. Μπορεί να σας παρακολουθούσε να χαμογελάτε, να γελάτε και να είστε χαρούμενη, μπορεί να έβλεπε την επιτυχία στην δουλειά σας, καθώς κερδίζατε τον σεβασμό και την αναγνώριση και να αναρωτιόταν αν αυτήν θα την αποκτούσε ποτέ.

Αυτό που δεν ήξερε βέβαια ήταν τον αγώνα που έχετε κάνει για να φτάσετε εδώ που είστε. Δεν ήξερε ότι δεν θα μπορούσατε ούτε καν να φανταστείτε ότι κάποιος, κάποια μέρα, θα ήθελε να είναι στη θέση σας. Και σκέφτεστε από μέσα σας «Αχ, και που να ήξερε…». Το ίδιο λοιπόν, μπορεί να συμβαίνει και με τη γυναίκα που θαυμάσατε εσείς.

Συμβουλή Νο 2

Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία που προσπαθεί να σας κάνει να μην αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Είτε αυτό είναι υλικά αγαθά, είτε αυτό έχει να κάνει με την ομορφιά και το σώμα είτε έχει να κάνει με κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Καθημερινά στην τηλεόραση, βλέπετε πολύ όμορφες, πολύ ψηλές, πολύ αδύνατες, πολύ περιποιημένες γυναίκες, με πολλά λεφτά, πολύ ωραία ρούχα, πολύ όμορφους συντρόφους, κτλ. Όλα στον υπερθετικό. Δεν είναι τυχαίο…

Σκοπός είναι να ξοδέψετε χρήματα, προσπαθώντας να γίνετε αυτό που σας πλασάρουν ως ιδανικό. Και το να… βομβαρδίζεστε καθημερινά με τέτοιες εικόνες, σας κάνει ασυνείδητα να μπαίνετε σε μια διαρκή διαδικασία σύγκρισης. Οπότε, μην το κάνετε!

Συμβουλή Νο 3

Το να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε κάποιας άλλης τα χαρίσματα, δεν υποτιμά αυτά που έχετε εσείς. Δεν είναι ένα παιχνίδι «αυτή έχει περισσότερα, άρα εγώ έχω λιγότερα». Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος και ικανοποιημένος με τον εαυτό του.

Είναι στην φύση του ανθρώπου αυτό το ανεκπλήρωτο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε ως μέσο ώθησης για να εντοπίζετε που θα μπορούσατε να βελτιωθείτε είτε ως μέσο καθημερινής απαξίωσης. Τι θα επιλέξετε;

Συμβουλή Νο 4

«Ευτυχία είναι αυτό που θεωρούμε ότι θα έχουμε, όταν αποκτήσουμε αυτό που δεν έχουμε». Σταματήστε να μένετε στο τι δεν έχετε. Επικεντρωθείτε λίγο στο τι έχετε, τι καταφέρατε (ίσως και με μεγάλη δυσκολία), σε αυτά που είστε περήφανες για τον εαυτό σας και στο τι δεν θα αλλάζατε με τίποτα.

Για παράδειγμα: «Μπορεί να έχω κάποια κιλά παραπάνω και να μην έχω ξαναφτάσει στα κιλά που ήμουν πριν κάνω τα παιδιά μου, αλλά είμαι πλέον μητέρα, δύο υπέροχων και πολύ αξιόλογων παιδιών και δεν θα το άλλαζα αυτό με τίποτα!».

Η αλήθεια είναι ότι όλοι μας έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας στη ζωή. Για αυτό, αντί να προσπαθείτε να γίνετε κάποιος άλλος, πάρτε θέση στη δική σας ζωή. Εκεί βρίσκεται η πραγματική σας δύναμη!

Λαμπρινή Μόσχου
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα
diatrofi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σπουδά… Ζεις στην εποχή του κορωνοϊού; 10 tips για να φροντίσεις τον εαυτό σου!

«Αγκάλιασε» τον εαυτό σου! Πώς θα απαλλαγείς από τον πιο συχνό λάθος τρόπο σκέψης;

Σχετικά άρθρα