Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Ερωτική έλξη: Σημάδια ότι έχει διάθεση για… παιχνίδι
Ερωτική έλξη: Σημάδια ότι έχει διάθεση για... παιχνίδι thumbnail
Τόσο ο άνθρωπος όσο και τα ζώα έχουν διάφορους κώδικες σεξουαλικής έλξης. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, που κάποια πτηνά επιδεικνύουν το λαμπερό και χρωματιστό φτέρωμά τους για να προσελκύσουν το ταίρι τους, οι άνδρες μπορεί να επιδεικνύουν τα ακριβά τους αυτοκίνητα για να προσελκύσουν τις γυναίκες.

Ερωτική έλξη: Σημάδια ότι έχει διάθεση για… παιχνίδι

Τόσο ο άνθρωπος όσο και τα ζώα έχουν διάφορους κώδικες σεξουαλικής έλξης. Με τον ίδιο τρόπο, λοιπόν, που κάποια πτηνά επιδεικνύουν το λαμπερό και χρωματιστό φτέρωμά τους για να προσελκύσουν το ταίρι τους, οι άνδρες μπορεί να επιδεικνύουν τα ακριβά τους αυτοκίνητα για να προσελκύσουν τις γυναίκες. 


Από την επιστημονική ομάδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών www.andrologia.grΜια ομάδα ερευνητών έθεσε το εξής ενδιαφέρον ερώτημα: γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν «παιχνιδιάρικη διάθεση» ακόμα και μετά την ενηλικίωση, ενώ κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στα άλλα θηλαστικά; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τους, η διάθεση για παιχνίδι στους ανθρώπους φαίνεται να εξυπηρετεί έναν εξελικτικό ρόλο στην επιλογή συντρόφου. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο που επιδεικνύει τη διάθεση αυτή ίσως προσπαθεί να προσελκύσει έναν σύντροφο για μακροχρόνια σχέση, με τον οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες να τεκνοποιήσει. 

Στην περίπτωση του άνδρα για παράδειγμα, η παιχνιδιάρικη διάθεση μπορεί να δώσει στη γυναίκα το μήνυμα ότι δεν είναι επιθετικός και είναι λιγότερο πιθανό να βλάψει τους απογόνους. Στην περίπτωση της γυναίκας από την άλλη, μπορεί να στείλει στον άνδρα το μήνυμα ότι είναι νέα και γόνιμη. 

Πιο συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετείχαν 164 άνδρες και 89 γυναίκες, όλοι φοιτητές, ηλικίας 18-26 ετών. Τους δόθηκε μια λίστα που περιείχε 13 πιθανά χαρακτηριστικά, τα οποία τα θα μπορούσαν να αναζητήσουν στους πιθανούς συντρόφους τους. Στη λίστα αυτή προστέθηκαν τρία χαρακτηριστικά που σχετίζονταν με τη διάθεση για παιχνίδι.

Τα εν λόγω τρία επιπλέον χαρακτηριστικά βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των γυναικών, ενώ αντίθετα οι άνδρες έδειξαν προτίμηση σε τρία χαρακτηριστικά που σχετίζονταν άμεσα με τη γονιμότητα των γυναικών.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν πως η σαφής προτίμηση του χαρακτηριστικού της παιχνιδιάρικης διάθεσης από τις γυναίκες δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός τους πράγματι το επιδεικνύει. Παράλληλα, τονίζουν την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται στην ερμηνεία και γενίκευση των αποτελεσμάτων, λόγω του γεγονότος ότι το δείγμα περιοριζόταν σε φοιτητές δυτικής κουλτούρας.

Συνοψίζοντας, τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως η παιχνιδιάρικη διάθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σεξουαλικής έλξης στους ανθρώπους και φαίνεται να εξυπηρετεί την προσέλκυση ενός συντρόφου, κατάλληλου για μακροχρόνια σχέση.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης, 
Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης 
του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X