Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Οι αλλαγές στην αντισύλληψη επηρεάζει … τη σχέση σας!
Οι αλλαγές στην αντισύλληψη επηρεάζει ... τη σχέση σας! thumbnail

Οι αλλαγές στην αντισύλληψη επηρεάζει … τη σχέση σας!

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Stirling, η σεξουαλική ικανοποίηση των γυναικών μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στη χρήση ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης.

Οι ερευνητές εξέτασαν σε ένα δείγμα 365 ζευγαριών σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο τα επίπεδα ικανοποίησης, τόσο σχετικά τις σεξουαλικές όσο και με τις μη σεξουαλικές συνιστώσες μιας μακρόχρονης σχέσης, επηρεάζονταν από το ιστορικό της ορμονικής αντισύλληψης των γυναικών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν γνωρίσει τον σύντροφό τους ενώ λάμβαναν αντισυλληπτικά δισκία και συνέχιζαν την αντισυλληπτική αγωγή, καθώς και αυτές που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει αυτήν την αντισυλληπτική μέθοδο, ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, σε σύγκριση με αυτές που είτε ξεκίνησαν είτε διέκοψαν τη χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων κατά τη διάρκεια της σχέσης.

Δεν διαπιστώθηκε, όμως, σημαντική διαφορά στις μη σεξουαλικές συνιστώσες της σχέσης αναφορικά με τα επίπεδα ικανοποίησης των γυναικών από αυτές, ενώ παράλληλα το ιστορικό χρήσης του χαπιού δεν βρέθηκε να επηρεάζει καθόλου την ικανοποίηση που αντλούσαν οι άνδρες από τη σχέση στο σύνολό της.

Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι οι ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης, όπως είναι το αντισυλληπτικό δισκίο, τροποποιούν την εικόνα του ιδανικού συντρόφου, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να επιλέγουν έναν σύντροφο ενώ λαμβάνουν το χάπι, τον οποίο, όμως, δεν βρίσκουν το ίδιο ελκυστικό μετά τη διακοπή του χαπιού.

Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει τα προηγούμενα ευρήματα και εστιάζει στην επίδραση που έχει η αλλαγή στη χρήση της ορμονικής αντισυλληπτικής προστασίας, η έναρξή της, δηλαδή, ή η διακοπή της, όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της σχέσης, στη σεξουαλική ικανοποίηση που αντλεί η γυναίκα από τον σύντροφό της.

Το αντισυλληπτικό δισκίο, λοιπόν, από τη μία ενδυναμώνει τις γυναίκες και τους δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή τους, από την άλλη ωστόσο τα πρόσφατα αυτά ευρήματα θέτουν το ζήτημα της ενδεχόμενης αρνητικής επίδρασης στη libιdo και τη σεξουαλική ικανοποίηση. 

Αυτήν τη στιγμή, όμως, τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα δεν επαρκούν για να απαντήσουν σε τέτοιου είδους διλήμματα. Οι συγγραφείς της μελέτης ευελπιστούν πως τα ευρήματά τους θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις γυναίκες που τροποποιούν την ορμονική μέθοδο αντισύλληψης να κατανοήσουν γιατί ενδεχομένως νιώθουν διαφορετικά για τον σύντροφό τους.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,www.andrologia.gr

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X