Σχέσεις: Πώς επηρεάζουν οι διακοπές τα ανύπαντρα ζευγάρια;  thumbnail

Σχέσεις: Πώς επηρεάζουν οι διακοπές τα ανύπαντρα ζευγάρια;

 Η ψυχολογική εμπειρία των διακοπών για τα ανύπαντρα ζευγάρια


Για όσα ζευγάρια δεν είναι παντρεμένα, ούτε συζούν, είτε βρίσκονται στις αρχές της σχέσης τους, είτε έχουν μακροχρόνιο δεσμό, οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν μια πραγματική 'διακοπή' της οικείας ρουτίνας και των συνηθειών τους και να τα φέρει αντιμέτωπα με νέες, απροσδόκητες πραγματικότητες.


Αν δύο άτομα δεν έχουν την εμπειρία της συμβίωσης, γνωρίζουν μια πολύ περιορισμένη εικόνα ο ένας του άλλου, η οποία επικεντρώνεται στο να τον βλέπουν περιποιημένο, καλοντυμένο, καλοχτενισμένο, σε διάθεση για έξοδο και με μια γενικότερη θετική παρουσία.


Η απότομη προσγείωση στην -κινηματογραφικά αστεία αλλά εν προκειμένω απτή- πραγματικότητα του αξύριστου με τις πιτζάμες άνδρα και της πασαλειμμένης με κρέμες και με μπικουτί στο κεφάλι γυναίκας, μπορεί να μην αποτελεί αιτία χωρισμού, σαφώς όμως συμβάλλει στο να καταρριφθεί η εξιδανικευμένη εικόνα που έχει ο ένας σύντροφος για τον άλλον.


Πέρα από αυτό όμως, μεταβάλλεται η όλη ισορροπία της σχέσης: από εκεί που οι δύο βρίσκονταν στο 'ουδέτερο' έδαφος του μπαρ, καφέ ή κινηματογράφου, τώρα πρέπει να συμβιώσουν, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, σε έναν περιορισμένο χώρο όπως το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.


'Και τώρα τι θα πούμε;', 'Πώς θα είναι να είμαστε συνέχεια μαζί;': να τα συνηθέστερα ερωτήματα που απασχολούν τα μέλη του ζευγαριού τα οποία ξαφνικά βρίσκονται προ απροόπτου.


Στην απογευματινή ή βραδινή έξοδο, εκτός διακοπών, καθώς έχει μεσολαβήσει ένα διάστημα κατά το οποίο ο ένας δεν έχει δει τον άλλον, διαθέτουν καινούριες προσλαμβάνουσες παραστάσεις και νέα από τον επαγγελματικό και τον κοινωνικό τους χώρο, πολλά θέματα συζήτησης.


Όταν όμως δύο άνθρωποι είναι νυχθημερόν μαζί και απροετοίμαστοι γι' αυτό, μπορεί να βρουν ότι ξέμειναν από θέματα συζήτησης και να καταφύγουν στην γκρίνια και τα αρνητικά σχόλια του ενός προς τον άλλον, για να έχουν μια λεκτική απασχόληση και να εκτονώσουν το συναίσθημα του ανικανοποίητου.


Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, αλλά ούτε και να υπερεκτιμήσουμε, τη σημασία της σεξουαλικής έλξης και της ευκαιρίας που έχει ένα ζευγάρι που δεν ζει μαζί να μοιραστεί το ίδιο κρεβάτι για αρκετές μέρες.


Όταν όμως οι σεξουαλικές προσδοκίες είναι πολύ περισσότερες από ό,τι προσφέρει η πραγματικότητα και όταν βρίσκονται μάλλον στη σφαίρα του φανταστικού παρά του ρεαλιστικού, πιθανότατα θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Μάλιστα, οι διακοπές εντείνουν αυτό το πρόβλημα, διότι ούτε ο ένας ούτε η άλλη έχουν τα υποστηρικτικά συστήματα των 'κολλητών' και της απόστασης, προκειμένου να μοιραστούν και να επεξεργαστούν το όλο θέμα


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X